Loading...
5 december 2018#

Duurzame accommodaties in Europa

De zomers worden steeds warmer en droger. We houden ons daarom massaal meer en meer bezig om goed voor de aarde te zorgen. Maar soms lijkt het alsof je alles wat leuk is aan het leven daarvoor in moet leveren. Op vakantie gaan met het vliegtuig gaan bijvoorbeeld. Of vijf dagen bivakkeren in een all-inclusive resort, waar er geen rekening wordt gehouden met het milieu. Gelukkig kan op vakantie gaan ook anders en is het niet moeilijk om duurzame keuzes te maken.

Ecologische hotelhut

Duurzame accommodaties: keurmerken

Als je een duurzamere vakantie wilt hebben, begint dat bij duurzaam vervoer. Denk hierbij aan de trein of een zuinige (elektrische) auto. Maar ook je overnachtingen zijn van grote invloed op hoe groen je vakantie is. Gelukkig zijn er in Europa genoeg duurzame adresjes te vinden. Maar waar kan je het beste beginnen met zoeken? Er zijn verschillende keurmerken die je kunnen helpen om op een betrouwbare manier een duurzaam vakantieadres te vinden. Voorbeelden van zulke keurmerken zijn EU Ecolabel Toerisme en Green Key. Andere keurmerken zijn bijvoorbeeld Green Globe en Iso 14001. Deze keurmerken kijken naar een aantal zaken. Allereerst kijken ze naar de energie die de accommodaties gebruiken. Is dit groene energie? Zijn de accommodaties zuinig? Ook kijken ze naar watergebruik, mate van afvalscheiding en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Om als accommodatie een duurzaam keurmerk te krijgen, moet je dus veel maatregelen nemen om je accommodatie te verduurzamen. Als een accommodatie zo’n keurmerk heeft, kun je er in ieder geval op rekenen dat de accommodatie duurzaam is.

Waar vind ik een duurzame accommodatie?

De duurzame accommodaties met bijvoorbeeld een Green Key keurmerk zijn door heel Europa te vinden. Vooral Frankrijk, Portugal, Denemarken en België hebben veel locaties met het keurmerk van Green Key. Ook Duitsland en Zwitserland hebben veel accommodaties met een groen keurmerk, namelijk met het keurmerk Green Globe. Maar ook ons eigen land scoort goed op duurzame accommodaties. Denk hierbij aan hotels, natuurvriendenhuizen en campings. Een voorbeeld van zo’n duurzame locatie in Nederland is een ecologische hotelhut in Gelderland.

Waar moet je op letten?

Niet elke accommodatie vermeldt duidelijk op zijn website of het een duurzame accommodatie is of niet. Het is daarom handig om op de websites van de verschillende keurmerken te zoeken. Als je graag zeker wilt weten dat je duurzaam overnacht op vakantie, kan je bij het keurmerk zelf checken wat er inbegrepen zit. Het ene keurmerk richt zich meer op sociaal ondernemen, terwijl het andere meer gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot en het gebruiken van groene stroom.

22 november 2018#

3 accommodaties die helemaal gemaakt zijn van duurzame materialen

Er komt steeds meer focus op duurzaamheid, ook in Nederland. Je hebt misschien al wel eens van een Tiny House gehoord, waar je woont of verblijft in een klein huisje dat volledig van ecologische materialen is gebouwd. Maar er zijn meer opties! Wat dacht je van slapen in bijvoorbeeld een huis van karton of een duurzame trekkershut? We zetten drie duurzame accommodaties voor je op een rij.

1. Duurzame trekkershut – diverse locaties

Op meerdere plekken in Nederland vind je een hele hippe én duurzame trekkershut: de Trek-In. Deze prijswinnende accommodatie is ontworpen door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en is een waar pareltje om te zien. Elke trekkershut is weer anders doordat de materialen vroeger een andere functie hadden en onderling weer verschillen. In je huisje vind je een certificaat waarop staat aangegeven waar het gebruikte toebehoren vandaan komt. De Trek-In staat dan wel op campings, kamperen kun je het bijna niet meer noemen. Het huisje is uitgerust met een twee slaapnissen met ieder een tweepersoonsbed, een slaapbank, zitgedeelte en een volledig uitgeruste keuken. Ook een badkamer met douche en toilet is aanwezig.

Meer over de Trek-In

2. Kartonnen huisje op het water – Rotterdam

In het Maritiem District van Rotterdam kun je tegenwoordig slapen op een boot dat geheel van karton is gemaakt. Je hebt de beschikking over bijna alle voorzieningen die je in een ‘normale’ woning ook zou vinden: denk aan twee luxe tweepersoonsbedden, een vaatwasser, een volledig uitgeruste keuken en een badkamer met douche. Het is een Nederlands ontwerp: dankzij de bijzondere bouw en het gebruik van het karton en hout is de boot niet alleen duurzaam, maar ook heel makkelijk te plaatsen omdat het geen fundering nodig heeft.

Meer over de Wikkelboat

3. Kartonnen huisje in de natuur – Dordrecht

Liever duurzaam overnachten op het vasteland? Ook dat kan! Het allereerste kartonnen vakantiehuisje van Nederland vind je in de Biesbosch, vlakbij Dordrecht. Je slaapt hier op een privé-stukje op het terrein van Stayokay Dordrecht, in een kartonnen mini-penthouse. Dankzij de grote ramen biedt het een fantastisch uitzicht over de natuur. Het huisje is maar liefst drie keer duurzamer dan traditionele bouw. Binnenin vind je een luxe tweepersoonsbed, een stapelbed, een zit-/eethoek en een kitchenette.

Meer over dit kartonnen huisje

20 november 2018#

Leven als de eskimo’s: 3x overnachten in een iglo in Nederland

Om te weten hoe het is om als een eskimo te leven hoef je niet per se af te reizen naar het koude Groenland, Canada, Alaska of Siberië. Dat kan ook gewoon in Nederland! Een dikke jas aantrekken is niet nodig en jagen voor je eten ook allesbehalve. In deze drie Nederlandse iglo’s ga je een onvergetelijke tijd tegemoet zonder dat je er op hoeft in te leveren op je vertrouwde comfort. Win-win!

Iglo van stro – Groningen

Iglo’s van ijs doen het met ons relatief warme weer natuurlijk niet zo goed hier. Daarom dachten ze in Groningen: we maken er gewoon een van stro! Op het platteland, bij Hayema Heerd Oldehove, vind je zo’n exemplaar waar je slaapt in het stro (maar gelukkig gewoon op een matras) en dankzij de glazen koepel in het dak ‘s nachts uitkijkt op de sterren. Er is een eethoek, verwarming en een klein koelkastje aanwezig. Buiten staan de trampoline en schommels al voor de kids klaar. Kortom: hier in alle comfort toeven is een koud kunstje!

Meer info over de stro-iglo

Iglo van hout – Zuid-Holland

Voor nog meer luxe reis je af naar de Zuid-Hollandse iglo’s op Vakantiepark Delftse Hout. Met maximaal zes personen heb je alle ruimte in deze houten variant. Je overnacht op de vide, eten doe je gezellig samen aan de picknicktafel. De iglo is volledig geïsoleerd, dus ook in de winter zit je er hier warmpjes bij. Er is een woongedeelte, keuken en toilet, en naast de vide zijn er ook twee eenpersoonskamers en een slaapbank aanwezig.

Meer info over deze iglo van hout

Iglo in het groen – Noord-Brabant

In het Brabantse Chaam, middenin het groen, vind je de perfecte combinatie tussen rust en Brabantse gezelligheid. Verblijf je in de Iglo Safari, dan heb je maar liefst 950 vierkante meter eigen grond tot je beschikking. Bos en visvijvers liggen aan je voeten en ook uitgestrekte weilanden zijn dichtbij. Maar binnenblijven is hier ook geen straf: je slaap op een verhoog Aupingbed en daarnaast heb je een grote keuken, badkamer en televisie tot je beschikking. Ook kun je gebruik maken van de barbecue en kun je uren relaxen op je eigen buitenterras. De gezellige centra van Breda en Tilburg liggen om de hoek.

Meer info over deze Brabants iglo

8 november 2018#

3x slapen op je eigen (schier)eiland

Altijd al eens als echte Robinson Crusoe willen ervaren hoe het is om te overnachten op een onbewoond eiland? Dat hoeft gelukkig niet gelijk echt back to basic. In Nederland zijn er namelijk een aantal plekken waar je op een wel heel bijzondere (en comfortabele) manier kunt slapen terwijl je (bijna) volledig omringd wordt door water.

1. Op een eiland in het Veluwemeer

Midden in het Veluwemeer vind je een onbewoond eiland dat alleen per veerboot of eigen boot te bereiken is. Het enige wat je er vindt – naast bomen, rietpalm, gras en zand – is een tentenkamp met tipi’s! Je slaapt er op echte bedden en hebt de beschikking over een eigen picknicktafel en hangmat. Wat er ook bijhoort? Een zelfgemaakt vuurtje natuurlijk! In het midden van je tent vind je een vuurplaats, zodat je het er lekker knus en warm kan maken. Lekker survivallen, maar dan wel met wat comfort.

Meer over de tipitenten

2. Op een eiland tussen de weilanden in Kockengen

Dit eiland ligt midden tussen de weilanden van Kockengen. Je slaapt hier in een knus natuurhuisje waarbij je vrij zicht hebt over water, polders en – als je op tijd wakker bent – prachtige zonsopgangen. Met een beetje geluk zie je ook de talloze weide- en watervogels. Het huisje ligt zo afgelegen dat je je auto wat verder weg moet parkeren en een stukje moet lopen, maar daar staat tegenover dat je er heel veel privacy voor terug krijgt.

Meer over dit natuurhuisje

3. Op een eigen schiereilandje in Groningen

Een echt eiland is het niet, maar zo voelt het wel! Op dit Groningse schiereilandje vind je een aantal yurts, oftewel: authentieke ronde tenten uit Mongolië. Bang voor primitieve bedoeningen hoef je niet te zijn, want de tenten zijn van alle gemakken voorzien en sfeervol ingericht. Doordat het houten geraamte van de yurt is omkleed met wolvilt en canvas en er een houtkachel aanwezig, is het hier ook in het voor- en najaar heerlijk toeven.

Meer over deze yurts

25 oktober 2018#

Eigenaar aan het woord: Canadese Lutterlodge

Lang hadden ze een droom om te emigreren naar Canada, maar na een maand reizen door het land vielen een aantal dingen toch wat tegen. Het nieuwe plan: Canada naar Nederland halen door een Canadese lodge midden in het bos van natuurgebied Het Lutterzand te zetten. We spraken eigenaresse Claudia Geisink (45) over hun avontuur, de hobbels die ze tegenkwamen en het eindresultaat.

Wie ben je?

“Ik ben Claudia Geisink, 45 jaar oud en beheer samen met mijn man Edwin de Lutterlodge in het Twentse natuurgebied Het Lutterzand. Samen hebben we twee kinderen, een van 14 en een van 16 jaar oud. Ik was tot een paar jaar terug management assistent en werk nu nog steeds fulltime als stewardess voor KLM Cityhopper. Mijn man is van origine interieurbouwer, maar is inmiddels ook zelfstandig timmerman en aannemer. Dat is heel handig, want daardoor heeft hij de lodge zelf vanaf de grond af kunnen opbouwen. Ik heb ‘m daar zoveel mogelijk bij geholpen, wat er op neerkwam dat ik vooral heel veel planken heb geschilderd. De combinatie met m’n werk als stewardess is af en toe wel een uitdaging, omdat ik geen 9-tot-5 baan heb.”

Hoe regelen jullie het reilen en zeilen als jij weg bent?

“Het is een hoop plannen en mijn man neemt waar als ik er zelf niet ben. In de toekomst wil ik het werken bij KLM afbouwen, want het wordt nu te veel om allebei te kunnen doen. Gelukkig komt de winter er nu aan, dan is het wat rustiger en dus makkelijker rond te krijgen. In principe doen mijn man en ik alles met z’n tweeën. We hadden eerst een schoonmaakster, maar uiteindelijk hebben we besloten om dat geld te gebruiken om onze kinderen te laten meewerken. We hebben ze opgeleid en nu kunnen zij als bijbaantje bijspringen bij de lodge. Ze hebben een heel mooi uurloon voor die leeftijd, want ze krijgen precies hetzelfde als onze schoonmaakster ook kreeg.”

Hoe zijn jullie op het idee van de Canadese lodge gekomen?

“We wilden al jaren emigreren naar Canada. In 2011 besloten we ervoor te gaan en hadden we ons huis in de binnenstad van Oldenzaal te koop gezet. Geheel onverwacht werd deze al binnen een week verkocht. Alles leek erop alsof we echt zouden vertrekken, totdat onze visumaanvraag werd afgewezen. Daarom besloten we om eerst een maand met een camper rond te reizen door West-Canada, om zo het land beter te leren kennen. Maar het was niet zoals we hadden verwacht. De rust en ruimte bevielen wel goed, maar het sociale leven vonden we best ouderwets. Eenmaal terug in Nederland stuitten we op deze afgelegen plek in het Lutterzand, waar een zomerhuis mocht worden neergezet. We pakten die kans met beide handen aan en besloten een beetje Canada naar Nederland te halen door er zelf een op Canada geïnspireerde lodge te bouwen.”

Zijn jullie tegen problemen aangelopen voordat de lodge verhuurd kon worden?

In totaal zijn we drie jaar bezig geweest met de bouw. We liepen een jaar vertraging op wegens problemen met de vergunning. Daarnaast was het überhaupt lastig om het naast ons gewone werk op tijd af te krijgen. We konden ons niet 100% focussen op het huis omdat er ook gewoon geld verdiend moest worden. Dat is nu gelukkig wat makkelijker, want nu verdienen we ook geld met het huis.”

Sinds wanneer kunnen mensen in de lodge overnachten?

“Uiteindelijk zijn we in juni 2017 open gegaan. Voor de komende tijd staat op de planning om de Lutterlodge uit te breiden met onder andere een houtgestookte pizzaoven voor buiten en een saunaton.”

Waarom wonen jullie er zelf niet?

“Toen het huis af was hebben we er zelf een half jaar gewoond om te kijken hoe dat zou bevallen. Het huisje staat volledig vrij, dus je hebt er alle rust en privacy. Maar met twee kinderen bleek het toch te ver van de stad, van hun vriendjes en de school. Daarom besloten we toch terug naar de stad te verhuizen en de lodge te verhuren. We komen er nu alsnog een paar keer per week en als we zelf weer zin hebben om de sfeer te proeven, dan blokken we het gewoon af en verblijven we er zelf. Dat is voor ons een prima compromis.”

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“We dachten in het begin dat er vooral gezinnen op onze lodge af zouden komen, maar het blijkt dat we juist heel erg in trek zijn bij vrienden- en vriendinnengroepen van dertig jaar en ouder. We hebben plek voor tien man, maar vinden de lodge zelf meer geschikt voor maximaal zes personen. De lodge is erg slim ingericht qua slaapplekken: de eenpersoonsbedden kunnen uitgetrokken worden, waardoor je een tweepersoonsbed creëert met twee aparte matrassen. We hebben echter wel maar een badkamer, maar dat blijkt voor de meeste groepen helemaal geen probleem. Ook niet als ze met z’n tienen zijn.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Wat de meeste gasten teruggeven in ons gastenboek is dat ze het huis heel luxe vinden qua afwerking. We hebben alleen maar luxe materialen gebruikt, maar je vindt er ook een groot fornuis, bubbelbad en vaatwasser. Alles is er. Mensen kunnen er echt tot rust komen met elkaar in een prachtige omgeving. Zo kun je ‘s avonds gezellig met z’n allen rondom het kampvuur zitten. Het is een uniek huisje, hier zijn er niet zoveel van in Nederland. En dat is wat mensen aanspreekt.”

> Naar de Canadese Lodge in De Lutte

19 oktober 2018#

3x in slaap vallen onder de sterren

Op zoek naar een plek waar je je geliefde mee naartoe kunt nemen? Niets romantischer dan ‘s avonds samen in slaap vallen onder de sterrenhemel, toch? Mocht je thuis niet de luxe hebben om te genieten van zo’n uitzicht, dan bieden deze drie origineel stulpjes uitkomst. En een ding is zeker, je verblijf kan hier sowieso niet meer stuk. Zelfs niet als het toch bewolkt blijkt te zijn!

1. In een sterrenkubus – Lattrop-Breklenkamp (Overijssel)

Bij Erfgoed Bossem staar je letterlijk naar de sterren boven je vanuit je eigen bed. Hier slaap je in een zogenoemde sterrenkubus op een eeuwenoud boerenerf. Door het unieke design en de doordachte functionaliteit lijkt het net alsof je eigenlijk buiten slaapt. Hoewel het stulpje ‘maar’ 9 m2 telt, bevat het wel een zithoekje, douche, toilet en een kitchenette. Het ruime tweepersoonsbed staat op de vide, samen met de telescoop. Naast dat je hier heel goed naar de hemel kunt kijken, is dit ook een plek waar je het natuurlijke landleven optimaal kunt beleven.

Meer over de sterrenkubus

2. In een luchtbel in een boom – Fisenne (Belgische Ardennen)

Stiekem altijd al eens willen slapen in een boomhut? Maak de ervaring extra bijzonder door te kiezen voor deze romantische luchtbel! In de Belgische Ardennen is dit origineel stekje gerealiseerd, waar je even helemaal weg bent van de massa. Je slaapt in een grote, doorzichtige ballonstructuur, direct onder de sterrenhemel. Hier lijkt het net alsof je echt buiten in de bomen slaapt, maar dan zonder in te leveren op hedendaags comfort. Want een ‘dak’ boven je hoofd, een heerlijk dubbelbed met donsdeken en een zithoekje zijn hier gewoon aanwezig. Buiten vind je de sanitaire hoek met chemisch toilet en wasbakje. Liever toch buiten de sterrenhemel bewonderen? Neem dan plaats op het comfortabele tuinmeubilair! Met een beetje mazzel zie je bij het ontbijt ook nog eens herten, lynxen en zwijnen voorbij komen.

Meer over deze luchtbel

3. In een Love Bubble – Lochem (Overijssel)

Je ziet de sterrenhemel dan misschien niet direct vanuit je bed, maar ook hier kun je meer dan prima de Grote en Kleine Beer spotten. Bij de Love Bubble krijg je namelijk een eigen liefdesnestje tot je beschikking inclusief privé wellness. Naar boven koekeloeren vanuit je eigen hartvormige bubbelbad klinkt zo slecht nog niet, toch? Vergeet ook vooral niet de sauna of het Turks stoombad in te duiken. Wanneer je uiteindelijk helemaal rozig van alle warmte en buitenlucht bent, rol je direct je hemelbed in bij het haardvuur. ‘s Ochtends wordt het ontbijt tot aan de deur gebracht. Inclusief handdoeken, badjassen, slippers, beddengoed en massage-olie. Romantiek ten top!

Meer over deze Love Bubble

11 oktober 2018#

Terug in de tijd: 3x overnachten in eeuwenoude gebouwen

Op zoek naar een plek waar je oude tijden kunt herbeleven, maar waar je tegelijkertijd ook het comfort van nu kunt verwachten? Heel ver te zoeken hoef je niet, want op deze drie plekken slaap je in echt historische stulpjes: van een eeuwenoude herberg tot aan een 13e eeuws kasteel.

1. ‘t Goude Hooft – Den Haag

Middenin het centrum van Den Haag vind je ‘t Goude Hooft: de oudste herberg van Den Haag die uit de 15e eeuw stamt. Bang voor middeleeuwse taferelen hoef je hier niet meer te zijn, want hier is een perfecte combinatie van heden en verleden gevonden. Inmiddels zijn de ruimtes omgetoverd tot acht unieke hotelsuites: ieder met een aparte inrichting, maar wel allemaal met een jacuzzi, op afstand bedienbare open haard en kingsize bed.

Meer over ‘t Goude Hooft

2. Hotel New York – Rotterdam

Ook deze accommodatie ademt historie: Hotel New York is namelijk gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Via hen reisden ruim 100 jaar lang passagiers van Rotterdam naar New York. Na een jarenlange leegstand is het volledig verbouwd en gerenoveerd tot een luxe hotel waar de nostalgie nog steeds voelbaar is. Inmiddels is het een icoon van de stad geworden met haar hoge plafonds en authentieke details. Hier krijg je nog gewoon een sleutelklos en persoonlijke roomservice in plaats van een minibar!

Meer over Hotel New York

3. StayOkay Domburg – Oostkapelle

Nog ouder is dit eeuwenoude kasteel met torens en slotgracht. Kasteel Westhove stamt uit de 13e eeuw, maar is inmiddels omgebouwd tot een Stayokay-vestiging, wat het een unieke combinatie geeft. Boek een privékamer of meerpersoonskamer en geniet ‘s ochtends van het uitgebreide ontbijtbuffet. Op nog geen vijf minuten van het kasteel ligt het strand, maar ook de kasteeltuin zelf leent zich goed voor een fijne wandeling.

Meer over Kasteel Westhove

9 oktober 2018#

3x slapen op grote hoogte in een kraan

Industrieterreinen met hoge hijskranen zijn allang niet meer bedoeld voor alleen de bouwvakkers. Sterker nog, een aantal exemplaren zijn nu juist bedoeld voor degenen die juist even niet aan het werk zijn! Stap in de lift en laat je omhoog brengen: wanneer je wakker wordt in een van deze kranen en je het uitzicht ziet, garanderen we je dat je het liefst nooit meer naar beneden wilt.

1. Crane Appartement – Amsterdam

Pak vanaf Amsterdam Centraal het pontje richting de KNSM-werf en je ziet ‘m al snel tevoorschijn komen: het Crane appartement. Een monumentaal ‘gebouw’ uit 1957 dat je helemaal voor jezelf hebt, en dat je vrij uitzicht over het IJ en de rest van de stad geeft. Hier verblijf je niet in de oude statige panden van de (toeristische) binnenstad, maar zit je juist in een industriële, moderne setting, ver weg van de massa. In het interieur zijn veel items en kenmerken van de oorspronkelijke functie van het gebouw terug te zien. Hoog bovenin vind je een volledig uitgeruste keuken, woonkamer en slaapkamer. De badkamer is inclusief ligbad en aparte regendouche. Kortom: hier heb je alles wat je nodig hebt voor een wel heel origineel verblijf in de hoofdstad!

Meer over het Crane Appartement

2. Faralda Kraanhotel – Amsterdam

Iets verderop, op de NDSM-werf vind je Kraan 13, oftewel Faralda Kraanhotel. Vroeger een hijskraan, nu een rijksmonument én bijzonder hotel. Je slaapt hier op 50 meter hoogte in een van de drie luxe suites met ieder een eigen thema. Helemaal bovenin staat een jacuzzi in de buitenlucht voor je klaar: hoe tof is het om vanaf deze plek de rest van de stad te zien liggen? Verwacht in je suite twee verdiepingen met een luxe kingsize bed, een losstaand bad en een comfortabele zithoek. En dat allemaal in het op derde na hipste gebied ter wereld!

Meer over het Faralda Kraanhotel

3. Oude Havenkraan – Harlingen

Wie liever wat meer natuur om zich heen wenst, kan beter richting Friesland afreizen. In Harlingen staat een oude havenkraan waar je op 17 meter hoogte verblijft. Je mag zelf de kraan draaien, zodat je je eigen uitzicht kunt bepalen. Zo kun je zomaar een panoramisch beeld op de Waddenzee krijgen! Daarnaast is er een tweepersoons stortbad aanwezig, overnacht je in het voormalige machinehuis in een speciaal ontworpen bed en staan er stoelen van Charles Eames op je te wachten. Daarnaast heb je toegang tot je eigen dakterras.

Meer over deze oude havenkraan

2 oktober 2018#

Eigenaar aan het woord: B&B Vita Nova in Amersfoort

Van jurist naar eigenaar van een heel bijzondere B&B: Elène Geertsema-Beukers (27) werkte tot vorig jaar nog als letselschadejurist, maar na vijf jaar begon een ander avontuur toch te lonken. Via internet stuitte ze op een te koop staand schip in de haven van Amersfoort. Niet lang daarna mochten zij en haar man zich de nieuwe eigenaar noemen van B&B Vita Nova, een voormalig vrachtschip dat een paar jaar geleden omgebouwd is tot bijzondere accommodatie. We spraken Elène over haar carrièreswitch en nieuwe avontuur.

Wie ben je?

“Ik ben Elène, 27 jaar oud en eigenaar van B&B Vita Nova, een omgebouwd vrachtschip met dertien slaapplekken. Samen met mijn man Bernhard woon ik achter op het schip. Tot eind vorig jaar deed ik echter nog iets heel anders: ik heb HBO rechten gestudeerd en was werkzaam als letselschadejurist. Het is heel mooi werk en ik was altijd met veel mensen in contact, maar wel altijd in de rol van het slachtoffer. Het werken met mensen vind ik heel erg leuk, maar ik miste positiviteit in m’n werk. Die moest altijd vanuit mij komen, maar dat lukte helaas niet altijd. Ik heb het ongeveer vijf jaar gedaan toen ik dacht: is dit wel echt iets voor mij?”

En toen?

“Bernhard en ik gingen eind vorig jaar op vakantie naar Schotland. Op een dag waren we aan het wandelen door de bergen en toen kwam het onderwerp ter sprake. We hadden het er al vaker over gehad. Bernhard zei: ‘waarom ga je niet eens kijken naar de mogelijkheden voor een Bed & Breakfast?’. Maar ik zag het altijd als iets voor als ik ouder was. Uiteindelijk ben ik toch wezen zoeken op internet naar wat er allemaal bij komt kijken. Wat heb je nodig, ook op financieel vlak? Is het überhaupt wel mogelijk? Ik kwam op een website terecht waar diverse B&B’s te koop stonden. Eerst keek ik naar Frankrijk en Italië, maar dat waren allemaal ruïnes en lastig om te realiseren. Toen besloot ik me op Nederland te richten en in het specifiek op Amersfoort, waar ik vandaan kom en m’n familie nog steeds woont. Er stond een boot te koop. Ik heb gelijk de stoute schoenen aangetrokken en gebeld om een afspraak te maken. Direct bij binnenkomst kreeg ik een gevoel van ‘dit is wel echt gaaf’. Het voelde meteen goed. Al snel besloten we er voor te gaan.”

Was het lastig om hier een vergunning voor te krijgen? En zijn jullie tegen andere problemen aangelopen voordat jullie de B&B konden overnemen?

“Het is allemaal heel probleemloos verlopen. Er waren al vergunningen, maar als nieuwe eigenaar moet je ze opnieuw aanvragen. We hadden als voordeel dat de gemeente op voorhand al had gezegd dat bij een overdracht de vergunningen warm mochten worden overgedragen. Dat betekende dat we gelijk van start mochten gaan zonder op de juiste papieren te wachten. We konden direct in bedrijf. We hebben goed contact met de gemeente: we liggen in de Eemhaven, een voor hen belangrijke plek in de stad. Dit schip en nog een paar anderen zijn belangrijk voor het aangezicht. Dat is ons voordeel. Onze enige problemen waren meer van technische aard, bijvoorbeeld dat de elektriciteit niet helemaal op orde was. Maar dat heb je ook als je een normaal huis koopt.”

Hebben jullie er nog veel aan moeten doen?

“De vorige eigenaren hebben het vrachtschip overgekocht als casco en zelf verbouwd. We kwamen dus eigenlijk terecht in een half gespreid bedje. We hebben alleen wat aan achterstallig onderhoud moeten doen aan de buitenkant. Dat is ons visitekaartje, dus voor ons was het het belangrijkst dat dat er weer goed uit zou zien. We hebben de hele boot opnieuw geverfd. Binnen hebben we het voor een groot deel in dezelfde staat gehouden. We wilden het iets hipper maken. Het had al een industriële sfeer, maar dankzij andere accessoires en kleuren heeft het weer een frisse en moderne uitstraling gekregen. Met succes: de eerste maand hadden we gelijk al een bezetting van 75%.”

Sinds wanneer kunnen mensen op de scheepshut overnachten?

“Eind 2010 is de B&B open gegaan, dus al ruim 7 jaar.”

Blij met je keuze?

“Tot nu toe wel. Het was wel echt een grote verandering. Hiervoor woonden we in een rijtjeshuis in Utrecht. Dat hadden we gekocht met het idee: hier gaan we ons settelen. Maar ja, toen kwam dit op ons pad. Het is een nieuw avontuur. Nu wonen we op 25 m2 achter op het schip. Het begin was een chaotische periode en we hadden constant het gevoel alsof we op de camping zaten. We leefden heel veel buiten. Het is hard werken, maar we halen er heel veel voldoening uit.”

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“We richten ons op mensen die graag op een unieke locatie wil overnachten. Vooral op jonge stellen en groepjes vrienden. Maar we ontvangen ook wel eens senioren die opgegroeid zijn als scheepskind en het nu weer wil ervaren. Het leukste vind ik dat mensen echt kiezen om op een schip te slapen. We krijgen ook veel aanvragen voor groepen. Daar is de boot ook heel geschikt voor. De locatie is bijzonder, want we zitten midden in de stad. Ook komen er regelmatig zakelijke gasten die het zat zijn om weer in een standaard hotel te overnachten, maar die tegelijkertijd toch dicht bij hun vergaderlocatie/congres willen verblijven. Onze gasten zijn heel divers.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten en daarnaast de dynamiek van de stad dichtbij wil hebben, dan is onze locatie een uitstekende plek om je nacht door te brengen. Dat is de kracht van de boot.”

25 september 2018#

Letterlijk overnachten IN de natuur: 3 plekken waar het kan!

Je kunt slapen in de natuur, maar ook slapen IN de natuur. Het verschil? Bij het een staat je accommodatie op een plek omgeven door groen, bij het ander is je accommodatie daadwerkelijk gemaakt van natuur. En soms, als je geluk hebt, heb je zelfs een combinatie van beiden. Als dat niet bijzonder is?! We selecteerden drie bijzondere natuurstulpjes voor je!

1. In een met wilde wingerd begroeide villa – Belgische Ardennen

Je moet er even een paar uurtjes voor rijden, maar dan heb je ook wat: in de streek die de Belgen ‘De Laars van Henegouwen’ noemen, vind je Domaine de la Carrauterie. Een plek dat in het teken staat van reizen en welzijn, én met een boomvilla die helemaal begroeid is met een wilde wingerd. De grote boomhut ligt op zeven meter hoogte en heeft een volledig glazen voorkant, zodat je een fenomenaal uitzicht over het bos en de omgeving krijgt. Wakker worden doe je met het getjilp van de buren (de vogels die in de boom wonen). De boomvilla is inclusief terras op hoogte en een hangmat. Hier voel je je echt een met de natuur!

Meer over deze boomvilla

2. In een duinhotel aan zee – Zeeland

Voor wie denkt dat slapen aan het strand alleen kan in een strandhuisje, hebben we nieuws: er zijn meer mogelijkheden! En hoe, want in Duinhotel Tien Torens in het Zeeuwse Zoutelande slaap je op een plek die bijna niet opvalt in de omgeving. Het duurzame hotel staat op de hoogste duin van Zoutelande en is, net als de duin, zelf ook begroeid met helmgras. Wanneer je ‘s ochtends je gordijnen open doet krijg je een prachtig uitzicht over de omringende natuur, en je hoeft maar een duin over te lopen en je bent al op het strand.

Meer over het Duinhotel

3. In een zwerfhut – Veluwe

Ook op de Veluwe zit je goed voor een bijzondere natuuraccommodatie. Neem deze bijzondere houten zwerfhut bijvoorbeeld: deze is in samenwerking met Natuurmonumenten gebouwd van duurzaam hout uit het naastgelegen bos. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen is alles van hout gemaakt. Daarnaast heeft het stulpje een dak van mos en heide. De zwerfhut ligt aan de rand van Camping de Wije Werelt in Otterlo, zodat je direct uitzicht op de aangrenzende natuur hebt.

Meer over de zwerfhut

Pin It on Pinterest