Eigenaar aan het woord

Eigenaar aan het woord: Het Westerkerkje


dinsdag 12 november 2019

De plek doet je een beetje in Zweden of Rusland wanen, maar niets is minder waar: het Westerkerkje staat in het Friese Steggerda, vlakbij Steenwijk. Een decennium geleden stuitten Ellinor Hellemans en Holke Looijenga tijdens een fietstocht per toeval op het kleinste houten kerkje van Nederland. Jaren later kwam het opnieuw op hun pad en sinds 2016 verhuren ze het onderkomen aan rustzoekers die op zoek zijn naar bezinning en quality time met elkaar. We spraken Holke over hun bijzondere verhaal.

Eigenaar aan het woord: Het Westerkerkje

Wie zijn jullie?

“Ik ben Holke Looijenga en samen met mijn partner Ellinor Hellemans zijn we de eigenaar van het kleinste houten kerkje van Nederland. Het Westerkerkje verhuren we als onderkomen aan mensen die op zoek zijn naar rust en bezinning. Daarnaast hebben we ook nog een ander bedrijf: Wadrust. Hiervoor organiseren we logeerweekenden voor kinderen en jongeren, met als doel om grenzen te verkennen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Ook zijn we specialist in re-integratie, (loopbaan)coaching en outplacement. Ellinor is daarnaast fotograaf. De rode draad in ons leven is dat we altijd op zoek zijn naar mogelijkheden, met oog voor kleinschaligheid en persoonlijk contact.”

Wie zijn jullie?

Hoe zijn jullie op het idee van deze accommodatie gekomen?

Zo’n tien jaar geleden ontdekten we tijdens een fietstocht door de Eese een rood houten kerkje. Bijzonder, vonden we. Zoiets hadden we helemaal niet op deze plek verwacht. We raakten aan de praat met een vriend van de eigenaar die op dat moment naar buiten kwam. Hij vertelde dat, wanneer hij behoefte had aan een paar dagen van bezinning en rust, hij in het voormalige kerkje verbleef. Hij nodigde ons uit om binnen te komen kijken en vertelde uitgebreid over zichzelf en de historie van het gebouw. Toen we vertrokken begrepen we maar al te goed waarom hij zo graag op deze plek wilde zijn. Zeven jaar later kwam ik er weer, voor een teamdag dat ik destijds organiseerde. Het bleek echter te klein voor dat doel en dat heb ik toen ook aan de eigenaar teruggekoppeld. Hij wilde het toen eigenlijk gelijk aan mij verkopen, het onderhoud werd hem sowieso al te veel. Veel gesprekken en een paar maanden later mochten Ellinor en ik ons de nieuwe eigenaar noemen. Het leek ons een prachtige plek voor coachgesprekken en retraite mogelijkheden.”

Hebben jullie er veel aan moeten doen?

“Voor we er echt iets mee zouden kunnen moest er nog een hoop aan het gebouw gebeuren. De verwarming, elektra en isolatie moesten allemaal aangepakt worden. Gelukkig had een vriend van ons in het voorjaar van 2014 tijd om te helpen. Samen zijn we flink aan de slag gegaan. Voor sommige andere werkzaamheden hebben we gespecialiseerde bedrijven in de arm genomen. We hebben veel gebruik gemaakt van oude bouwmaterialen en leemstuc, zodat het gebouw weer jaren mee kan.”

Hebben jullie er veel aan moeten doen?

Wat voor functies heeft de kerk allemaal gehad?

“De kerk zelf staat er al sinds 1935. Het heeft lang dienst gedaan als zondagsschool en later als plek van bezinning. Wij verhuren het Westerkerkje sinds juli 2016 als locatie om tot rust te komen.”

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“We richten ons niet specifiek op een bepaalde doelgroep. Wel merken we dat de gasten die bij ons verblijven mensen zijn die echt houden van rust, natuur en cultuur, en niet van massatoerisme of bijvoorbeeld de drukte van pretparken. We gebruiken het kerkje ook voor coach- en begeleidingsgesprekken. Regelmatig stoppen er voorbijgangers en wordt er aangeklopt door vroegere leerlingen van de zondagsschool die weer eens een kijkje binnen willen nemen.”

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Onze gasten schrijven bijna allemaal positieve berichten in het gastenboek. Ze zijn vooral heel erg enthousiast over de gezellige en sfeervolle inrichting, de verrassende omgeving en natuurlijk het kerkje zelf. Het is een plek waar je helemaal tot rust komt.”


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht