Tips

5x slapen in een monumentaal pand


vrijdag 15 november 2019

Ieder jaar is het in september Open Monumentendag! Dat betekent dat je dan ongegeneerd in de mooiste monumentale panden in heel Nederland mag rondneuzen. Nadeel: je moet ‘s avonds wel weer gewoon naar huis. Wil je er liever eens een complete ervaring van maken en ook de nacht in zo’n historisch gebouw doorbrengen? Op deze vijf bijzondere en heel verschillende plekken, verspreid door heel het land, kan het!

5x slapen in een monumentaal pand

1. Monumentale scheepshut – Amersfoort

In de thuishaven van Amersfoort, op slechts een paar minuten loopafstand van het centrum vind je dit monumentale schip. Vroeger was het een motorvrachtschip dat door de kanalen en sluizen van België en Frankrijk voerde, tegenwoordig is het een B&B dat een vaste ligplek heeft. B&B Vita Nova ademt nostalgie en sfeer, maar de vijf verschillende scheepshutten en het vooronder zijn volledig gemoderniseerd met de gemakken die we tegenwoordig gewend zijn.

1. Monumentale scheepshut – Amersfoort

2. Monumentaal dakhuis op een pakhuis – Harlingen

Wie liever noordelijker afreist, kan in Harlingen z’n hart ophalen. Hier overnacht je in een oude machinekamer bovenop het voormalige graanpakhuis en maalderij. Het pand is een rijksmonument en staat middenin het centrum van de Friese stad. Deze bijzondere slaapplek ligt op de zesde verdieping van het pakhuis, maar is ook geschikt voor mensen die wat slechter te been zijn. Het appartement dat nu in de oude machinekamer is gerealiseerd, is namelijk gewoon te bereiken per lift. Of via de trap, voor wie graag de beenspieren wil trainen. Op de tweede verdieping, waar het woon-/slaapgedeelte zich bevindt, zie je de oude buizen van de machinekamer nog. Door de vele ramen en twee balkons heb je een 360 graden uitzicht over Harlingen, en met goed weer zie je Terschelling en Vlieland liggen.

2. Monumentaal dakhuis op een pakhuis – Harlingen

3. Monumentaal koetshuis – Oegstgeest

Op een historisch en monumentaal landgoed in Oegstgeest vind je dit authentieke koetshuis. Het kasteel op het landgoed, Kasteel Oud-Poelgeest, dateert uit 1640 en wordt omgeven door vier verschillende monumenten: het boswachtershuis, de kapel, het poortgebouw en het koetshuis. Laatstgenoemde huist tegenwoordig 45 moderne hotelkamers, die de ideale uitvalsbasis bieden om het eeuwenoude loofbos en de verdere omgeving te ontdekken.

3. Monumentaal koetshuis – Oegstgeest

4. Monumentaal stadsboerderijtje – Bredevoort

Wie iets kleinschaligers zoekt, is aan het juiste adres in Bredevoort. Middenin het oude vestingstadje in de Achterhoek staat dit vakwerkhuisje uit de 17e eeuw. Dit stadsboerderijtje, ‘t Boerderejken, brengt je nog steeds helemaal terug in de tijd: zo vind je in de woonkamer een houtkachel en bedstee, en is de keuken uitgerust met een waterpomp. Gelukkig zijn de bedden wel gemoderniseerd: op de voormalige hooizolder staan vier comfortabele boxspring bedden.

4. Monumentaal stadsboerderijtje – Bredevoort

5. Monumentaal treinstation – Hegelsom

In Limburg is een historisch stationsgebouw omgetoverd tot karakteristieke accommodatie. Op de eerste etage van het voormalige station van Horst-Sevenum bevond zich vroeger, in de tweede helft van de 19e eeuw, de wachtruimte en een verkooppunt voor treinkaartjes. Anno 2018 vind je er Bed & Breakfast Staatsie 1866. Nog steeds zijn er veel originele details terug te vinden. Op de begane grond kun je heerlijk ontbijten, lunchen of terecht voor een high-tea, boven zijn twee kamers gerealiseerd.

5. Monumentaal treinstation – Hegelsom

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht