Tips

Fietsen door Denemarken: van ongerepte natuur tot het hipste design


vrijdag 11 juni 2021

Denemarken is een fietsland bij uitstek. Er is een uitgebreid fietspadennetwerk, het landschap kent geen zware beklimmingen, het klimaat is iets zachter dan het Nederlandse, de cultuur is veelzijdig en je bent er met de auto binnen een dag. Al klimmen sommigen al in Nederland op het zadel, op naar het land van LEGO, Hans Christian Andersen, Tivoli en nog veel meer.

Fietsen door Denemarken: van ongerepte natuur tot het hipste design

Enkele tips vooraf

Denemarken verschilt niet wezenlijk van Nederland qua regeltjes. Een fietshelm is niet verplicht, al dragen Deense fietsers die steeds vaker. Een fietsbel wel, net als reflectoren (voor en achter en op de wielen). Richting aangeven doe je met je handen en ook hier moet je verlichting in orde zijn. Niet verplicht, maar wel raadzaam is even je fietsverzekering vergelijken voordat je op pad gaat. Extra warme kleding is in dit gedeelte van Scandinavië onnodig, een setje regenkleding is wel handig.

Auto, trein, vliegtuig

Per fiets naar Denemarken reizen is mogelijk, je zal zeker de eerste niet zijn. Kom je vanuit Zeeland of Zuid-Holland, dan vind je in Nederland natuurlijk genoeg plekken om te overnachten, net als in Duitsland. Een slaaphutje in Groningen is een optie. Voor een wat minder intensieve fietsvakantie kun je je stalen ros ook meenemen met auto, trein of vliegtuig. Of ter plekke huren. Waarschijnlijk schiet je de beroemde Margrietroute te binnen, 3700 km langs allerlei Deense hotspots. De bordjes langs de weg sturen je de goede kant op. Bijvoorbeeld richting de oudste Deense nederzetting Ribe, een kleurrijk en gezellig stadje aan de westkust.

Design en kunst in Aarhus

De route langs de kust leidt je richting Esbjerg, waar je de veerboot naar Fanø (één van de Deense Waddeneilanden) neemt. Let op: de stranden zijn hier zo breed dat er ook auto's op mogen rijden! Wil je Deens design shoppen? Rij dan, dwars door de ongerepte natuur die een beetje aan Noord-Frankrijk doet denken, naar Aarhus. Hier bevinden zich talloze boetiekjes en kledingwinkels waar je je billen de nodige rust kunt geven. Moderne kunst zie je in het ARoS Museum. Of pak lekker een terrasje aan het water.

Odense en Kopenhagen

Eenmaal de brug bij Funen over gaat het naar Odense, geboortestad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (Het lelijke eendje, De kleine zeemeermin). Zijn geboortehuis is tevens een museum. Maar je wilt ook de hoofdstad zien: Kopenhagen. Bezoek pretpark Tivoli, bekijk het majestueuze centraal station of ga naar een concert in het hippe VEGA. Shoppen kun je hier dagenlang, ook deze stad staat bekend om haar vele winkelstraten en steegjes vol design. Laat ons vooral weten wat voor hippe plekken om te overnachten je in Denemarken vindt!


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht