Tips

Tips voor een wandelvakantie in Nederland of België


vrijdag 13 maart 2020

Wandelen, bijna iedereen kan het. Of je nou een geoefende wandelaar bent of niet, jong of oud bent: een wandeling maken is vrijwel voor iedereen te doen. Het is voor velen een fijne en goedkope manier om even te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Daarbij is wandelen hartstikke gezond en een goede vorm van lichaamsbeweging. Win win!

Tips voor een wandelvakantie in Nederland of België

Nog een extra bonus is dat je tijdens een wandeling in de natuur geniet van al het moois van de omgeving. Niet gek dat het maken van een mooie wandeling steeds vaker ook wordt gecombineerd tijdens een vakantie. In Nederland en België zijn er tal van mogelijkheden om de natuur in te trekken tijdens een wandelvakantie. Wij geven je graag een paar tips. 

Wat is een wandelvakantie?

Een wandelvakantie is simpel gezegd een vakantie waarbij je kiest voor een locatie waar ook de mogelijkheid is om te wandelen (vaak) in de natuur. Dat kan een plek zijn in of nabij een natuurgebied en bijvoorbeeld de bossen. Hierbij kies je bewust voor een meer actieve vakantie waarbij je volop geniet van de vrije tijd in combinatie met de natuur om je heen. 

Wandelen tijdens je vakantie heeft leuke voordelen. Je combineert inspanning met ontspanning, terwijl je op een heel andere manier de omgeving verkent. Van wandelen door prachtige boslaantjes, het doorkruisen van kleine dorpjes en je verbazen over de mooie natuur die je tegenkomt. Zo vergeet je haast dat je actief bezig bent. 

Je hebt de keuze uit verschillende soorten wandelvakanties. Ga je met een organisatie, groep of gids op pad? Of bepaal je zelf de routes en bestemming? Er zijn speciale reisorganisaties die wandelvakanties die tot in de puntjes zijn verzorgd aanbieden. In Nederland maar ook ver daarbuiten. Hoe dan ook, er is iets meer voorbereiding nodig. 

Wat is een wandelvakantie?

Hoe bereid je een wandelvakantie voor?

Yes! Je hebt besloten de stoute (wandel)schoenen aan te trekken en dit jaar op wandelvakantie te gaan. De meest logische ingrediënten hiervoor zijn goede wandelschoenen, kleding die lekker zit tijdens de wandeling zoals buitensportkleding en een redelijk goede conditie. Bespaar hier niet op en ga naar een speciale sport/outdoorwinkel. 

Dan natuurlijk nog een mooie en geschikte locatie. Kies voor een vakantiehuisje of hotel dat in of vlakbij een natuurgebied ligt waar je ook goed kan wandelen. Op de Veluwe en in de Ardennen alleen al stikt van de mogelijkheden, maar er is ook buiten die regio’s  genoeg moois te vinden. Geboekt? Dan kan de voorbereiding en - pret beginnen! 

Wel is het van belang om je ook fysiek voor te bereiden. Ga voordat je wandelvakantie begint alvast trainen door thuis al elke dag te wandelen. Er zijn verschillende wandel apps en wandelschema’s die je daarbij ondersteunen. Loop je (nieuwe) wandelschoenen altijd in! Dit scheelt een hoop ongemak en blaren tijdens de wandelvakantie. 

Hoe bereid je een wandelvakantie voor?

Hoe vind je mooie wandelroutes op je bestemming?

Als het goed is heb je een bestemming en verblijf gekozen waar vanuit volop de mogelijkheid is om lekker te wandelen. Er zijn dan een aantal interessante en leuke websites die diverse wandelroutes aanbieden. Denk aan Natuurmonumenten.nl, de ANWB en Wandel.nl. Hier kun je per regio of plaats gericht zoeken naar mooie routes. 

Wandelen hoeft natuurlijk niet (enkel) in de natuur. Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling langs bepaalde bezienswaardigheden te maken. Wat dacht je van wandelroutes langs kastelen en buitenplaatsen, een stadswandeling langs historische monumenten of pak een keer een kunstroute langs bijzondere kunstobjecten in de buitenlucht. 

Hoe vind je mooie wandelroutes op je bestemming?

Originele wandelvakantie bestemmingen

Op het gebied van een originele en passende wandelvakantie locatie kun je zoals eerder vermeld veel kanten op. Of je nu een liefhebber bent van een luxe hotel of liever een mooi vakantiehuisje boekt. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Boutique Hotel Beekhuizen, op een prachtige locatie in Nationaal Park Veluwezoom in Velp. Een ideale plek voor wandelingen. 

Een vakantiehuisje of natuurhuisje midden in de natuur heeft als voordeel dat zodra je de deur uitstapt je wandeling kan beginnen. Een goed voorbeeld van zo’n locatie is in het Belgische Oignies-en-Thiérache, waar je verblijft in een afgelegen houten vakantiehuis in de bossen. Je stapt hier de deur uit en je wandeling kan meteen beginnen!

Originele wandelvakantie bestemmingen

Checklist: belangrijke vragen en tips

- Bepaal wat voor type wandelvakantie je wilt vieren. Wil je iedere dag wandelen? Moeten dat korte of lange wandelingen zijn? Wil je de natuur in of ook de stad? Aan de hand van deze vragen kun je een bestemming en locatie kiezen en boeken. 

- Bedenk goed in welk seizoen je een wandelvakantie wilt houden. Ga je voor de zomer, lente of herfst? Ieder seizoen heeft zo z’n voor- en nadelen. Maar ze vergen ieder ook een andere voorbereiding. 

- Wil je alleen of met je partner/vriend(in) wandelen of gaat het hele gezin mee? Wat is hun wandel wens en/of capaciteit? Kinderen of pubers zitten er misschien niet op te wachten om iedere dag op pad te gaan. Maak hier afspraken of een planning mee. 

- Eenmaal geboekt begint de voorbereiding. Maak een wandel trainingsschema voor thuis, schaf de benodigde attributen zoals wandelschoenen aan bij een speciaalzaak en zoek uit welke wandelroutes er in de buurt zijn. 

Vergeet vooral niet dat een wandelvakantie, zeker de eerste keer, ook leuk en ontspannend hoort te zijn. Overschat jezelf niet met een te drukke wandel planning of enorm zware en lange routes! Het is tenslotte jouw welverdiende vrije tijd waarin je ook daadwerkelijk vakantie mag vieren. 


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht