Tips

Zo haal je het meeste uit jouw volgende stedentrip


vrijdag 3 april 2020

Een stedentrip op de planning? Leuk! Struinen door nog onbekende straten. Je vergapen op indrukwekkende pleinen met historische gebouwen. Speuren naar lokale restaurants en barretjes. Kunst zien in musea en lekker shoppen in unieke boetieks.

Zo haal je het meeste uit jouw volgende stedentrip

Eigenlijk kun je een stedentrip vergelijken met een ware ontdekkingstocht. Met plezier, verrijking en fijne herinneringen als beloning, mits je je goed voorbereid. Daarom geven wij je graag een paar tips waarmee je het meeste uit jouw volgende stedentrip haalt. 

Wat wil je doen tijdens de stedentrip?

Misschien klinkt een stedentrip voor de hand liggend: je bezoekt een paar dagen een stad en verblijft in of vlakbij de stad in een hotel of andere accommodatie. Je hebt vast al wat steden op je verlanglijstje staan. Toch is het bij de keuze van de bestemming slim om na te denken wat deze stad te bieden heeft en wat je zelf voor ogen hebt. 

Stel jezelf en je eventuele reisgezelschap een aantal vragen. Moet het een historische stad zijn? Groot of klein? Wil je veel musea bezoeken? Ga je vanwege de winkels of de horeca? Het leukste van een stedentrip is het juist om alles zelf te boeken en plannen. Kijk of je online al tickets kan kopen en lees je vooraf goed in over wat de stad te bieden heeft. 

Waar verblijf je tijdens jouw stedentrip?

Hoewel de meeste mensen kiezen voor een hotel, zijn er ook tal van andere leuke en originele opties. Wel is het praktisch om een centrale plek in of aan de rand van de stad te boeken. Het aanbod voor accommodaties in zeker de grotere steden is vaak overweldigend. Vraag naar via via naar leuke tips en lees voor het boeken altijd de reviews van gasten. 

Je hoeft niet altijd voor een (vaak duur) hotelketen te kiezen. Wie verder kijkt dan zijn of haar neus lang is ontdekt een scala aan betaalbare en originele mogelijkheden. Wil je ruimte, zelf kunnen koken en lokaal verblijven? Kijk of er een appartement of Airbnb beschikbaar is. Wel de luxe van een hotel, maar iets kleins en unieks? Boek eens een bijzonder hotel of klein boetiekhotel! 

Niet onbelangrijk is het seizoen wanneer je gaat en hoe warm of koud het zal zijn tijdens je stedentrip. Hartje zomer in Barcelona? Zorg dan voor een accommodatie met airco, een balkon of een zwembad om in af te koelen. In de herfst of winter is een stedentrip ook prima te doen. Juist dan is een verblijf met extra luxe als een sauna of open haard ideaal!

Waar verblijf je tijdens jouw stedentrip?

Het vervoer naar en in de stad

Wil je het vervoer naar een stad buiten Nederland duurzaam aanpakken? Binnen Europa kun je gelukkig al milieubewust reizen door de trein te pakken. Veel steden zijn goed te bereiken met een internationale trein of bus. Wees op tijd met het reserveren van kaartjes, dan heb je vaak nog een goede prijs te pakken. Klein budget? Pak eens een Flixbus

Soms is vliegen de enige optie. Vergelijk de prijzen en boek vroeg. Het nadeel van vliegen is dat je bij aankomst nog een stuk moet reizen voordat je in de stad bent. Een taxi, pendelbus, trein of metro pakken naar het centrum is onvermijdelijk. Zoek goed uit wat praktisch is en of je ook hiervoor ook vooraf al een ticket kan boeken. Een extra tip is om je reis op een vroeg tijdstip te plannen en laat terug om het maximale uit je stedentrip te halen. 

Tenslotte is het aan te raden om uit te pluizen hoe het openbaar vervoer in de stad geregeld is. Dat geldt ook voor Nederlandse steden. Rijden en trams of metro’s? Zo ja: zoek vooraf alvast de dienstregeling of routekaart op. Nog leuker is het om tijdens je stedentrip op pad te gaan met een fiets. Check waar je die kan huren en reserveer als dat mogelijk is. Met de taxi? Let er op dat niet iedere stad diensten als Uber heeft en andere taxi tarieven hanteert.

Het vervoer naar en in de stad

Reserveringen en tickets voor tijdens de stedentrip

Er staan vast wat dingen op je verlanglijstje voor tijdens de stedentrip. Dat ene museum, luxe restaurant of voorstelling. Wacht niet met reserveren of boeken totdat je op je bestemming bent. Hiermee voorkom je hoge prijzen, lange wachtrijen of teleurstellingen. Het voordeel van vooraf reserveren of boeken is bovendien dat je regelmatig korting kan krijgen. 

Heb je al een restaurant voor ogen waar je wilt gaan eten. Maak alvast die reservering! Grote kans dat een populaire plek al volgeboekt is als je ter plekke aankomt. Met de kinderen naar een dierentuin of leuk museum in de zomer? Haal nu alvast je toegangsbewijzen en je loopt zo langs de drukke rij naar binnen. Halleluja!

Reserveringen en tickets voor tijdens de stedentrip

Handige stedentrip apps voor op je telefoon

Lang leve het mobiele tijdperk! Een gouden tip is om via Google Maps alvast een kaart van de stad te downloaden op je telefoon. Zo kun je hem tijdens de stedentrip altijd raadplegen, mocht er geen wifi of dure internetkosten zijn. Klik in de app op de bestemming en ga naar de instellingen rechts bovenaan het scherm en kies voor ‘offline kaart opslaan’. 

Er zijn ook een aantal praktische en leuke apps die je kan downloaden voor op je telefoon. Deze geven tips als het gaat om lokale horeca, evenementen en bezienswaardigheden. Een goed voorbeeld is Culture Trip met tips van lokale bloggers over foodfestivals, restaurants, concerten en verborgen pareltjes in de stad. TripAdvisor is zo’n zelfde handige app. 

Wil je tijdens je stedentrip buiten Nederland met het ov reizen? Installeer dan alvast de app Moovit die je laat zien waar en hoe laat je een bus, tram of metro kan pakken. Toch met de taxi? Maak een Uber account aan en download de app op je telefoon. Geen Uber aanwezig in jouw stad? Zoek het lokale taxibedrijf telefoonnummer op en check of ze een app hebben.


Handige stedentrip apps voor op je telefoon

Openingstijden en feestdagen tijdens de stedentrip

Niets is vervelender dan er tijdens je stedentrip achter te komen dat de winkels, horeca en musea gesloten zijn wegens een nationale feestdag. Zoek daarom vooraf uit wanneer deze zijn en voorkom teleurstellingen. Natuurlijk kan een feestdag in een stad ook leuke dingen met zich meebrengen. Een lokaal feestelijk evenement of feest kan ook heel leuk zijn.  

Zeker in het zuiden van Europa hanteert men vaak andere openingstijden dan wij in Nederland gewend zijn. In sommige steden zijn de winkels bijvoorbeeld in de middag gesloten vanwege de siësta. Voordeel is wel dat deze ook weer langer geopend zijn in de avonduren. Zoek ook uit hoe het zit met openingstijden op de zondagen. 

De reis en de accommodatie geboekt? Je goed ingelezen en bepaald wat je wilt bezoeken? De nodige tickets gereserveerd en handige apps geïnstalleerd? Nu kan jouw welverdiende stedentrip beginnen! Een waar je dit keer alles optimaal zal halen en die je nog lang met veel plezier zal bijblijven. 

Openingstijden en feestdagen tijdens de stedentrip

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht