Trends

Slapen in een gevangenishotel in Nederland


vrijdag 5 juni 2020

Altijd al eens willen weten hoe het is om in een gevangeniscel te slapen? Dan heb je geluk: in Nederland zijn verschillende oude gevangenissen te vinden die omgebouwd zijn tot een hotel.

Slapen in een gevangenishotel in Nederland

Geen zorgen: je hoeft geen misdaad te begaan om een nacht te spenderen in voormalige bajes. Een flinke dosis nieuwsgierigheid is meer dan genoeg! Waar je allemaal in Nederland en in het buitenland terecht kunt voor een gevangenis​hotel lees je in onze tips.

Slaap in een oude gevangenis in Leeuwarden

In het hart van Leeuwarden vind je de Blokhuispoort, een cultureel bedrijvencentrum dat tot 2007 dienst heeft gedaan als oude gevangenis in Leeuwarden. Het bijzondere van dit grote gebouw is dat het al in 1500 een huis van bewaring was. Er is dus ontzettend veel gebeurd in dit complex! Duizenden gevangenen, waaronder Willem Holleeder, hebben hier hun straf uitgezeten. 

Nu kun jij er als gast komen logeren: de oorspronkelijke cellen zijn zo goed als mogelijk origineel gebleven, inclusief tralies voor je raam. Hier slaap je in een gewone of een luxe cel voor twee of vier personen. Vanaf de gevangenis ben je binnen vijf minuten in het bruisende centrum van Leeuwarden vol winkels, restaurants en barretjes. Ben je klaar voor dit spannende avontuur?

Slaap in een oude gevangenis in Leeuwarden
Gevangenishotel in Leeuwarden

Uniek gevangenishotel in Limburg

Midden in het historische centrum van Roermond vind je deze superdeluxe gevangenisovernachting. Waar de cellen in het gevangenishotel in Leeuwarden zo goed als origineel zijn gebleven, is dit gevangenishotel omgetoverd tot een luxe slaapplek. Dit huis van arrest kent een rijke geschiedenis: het werd gebouwd in 1836 en is tot 2000 in gebruik geweest als gevangenis. In de 105 cellen verbleven voornamelijk boeven voor kleine vergrijpen of mensen die hun proces moesten afwachten.

Tegenwoordig zijn al die cellen omgebouwd tot 40 luxe hotelkamers die van alle gemakken voorzien zijn. Er zijn zelfs vier suites te vinden in de voormalige directeursvertrekken en sportruimtes. Tijdens je verblijf kun je de hippe hotspots van Roermond ontdekken. Of je blijft lekker cocoonen in je kamer of suite en bezoekt het bijbehorende restaurant voor een gastronomisch gerecht. Genieten zul je hier sowieso!

Uniek gevangenishotel in Limburg
Het Arresthuis in Roermond

Gevangenistoren in Vlissingen

Romantisch overnachten in een oude gevangenis? Dat kan in een gevangenistoren in Vlissingen. Dit historische bouwwerk is omgebouwd tot een zeer exclusieve hotelsuite waar je alleen of met z’n tweetjes kunt vertoeven. Wat zo bijzonder is aan deze toren is dat het niet alleen als gevang heeft gediend: door de jaren heen is deze van oorsprong stadspoort ook in gebruik geweest als kazerne en vuurtoren. Over bijzonder overnachten gesproken.

De locatie van deze vroegere gevangenis is ook uniek te noemen: je verblijft hier met uitzicht over de Westerschelde. Vanuit je suite zie je de mooiste en grootste boten langskomen. Als het helder weer is, heb je hier zelfs zicht op Knokke in België. De begane grond van dit gebouw is in gebruik als restaurant; hier geniet je van de meest luxe gerechten met een Zeeuwse twist. De gevangenistoren in Vlissingen is hiermee perfect voor de huwelijksnacht. Ook zonder bruiloft zijn er genoeg redenen om hier te overnachten, want wát een plek!

Gevangenistoren in Vlissingen
De Gevangentoren van Vlissingen

Overnachten in het Huis van Bewaring in Almelo

In het oosten des lands kun je eveneens een nacht doorbrengen in een cel. In het oude Huis van Bewaring in Almelo kun je sinds 2004 terecht voor een wel heel speciale overnachting. Deze gevangenis is maar liefst 70 jaar open geweest tot het in 1995 sloot. De oude cellen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor zowel luxe als moderne kamers. Hierbij is de authentieke gevangenissfeer bewaard gebleven, zodat je alsnog het idee hebt dat je achter slot en grendel slaapt.

In het complex vind je een gezamenlijke woon- en eetkamer met een keuken waar je koffie kunt zetten. We durven met zekerheid te zeggen dat niet veel mensen al eens koffie hebben gedronken in een gevangenis! Vanaf het hotel loop je binnen no time het centrum van Almelo in; het station van de stad is op slechts 300 meter afstand te vinden. Dat maakt deze overnachting ook heel goed toegankelijk met het openbaar vervoer.

Overnachten in het Huis van Bewaring in Almelo
Het Huis van Bewaring in Almelo

Slaap in een voormalige strafkolonie in Drenthe

Gelegen in het groen vind je deze unieke slaapplek in Drenthe: een oude strafkolonie waar nu hotelkamers en appartementen te boeken zijn. In het voormalige hospitaal bevinden zich zes appartementen inclusief een luxe wellnessruimte. De drie oude dienstwoningen beschikken nu over vijftien hotelkamers. Iedere ruimte is modern ingericht, maar overal is een knipoog naar het verleden te vinden. Het grote verschil met deze gevangenisovernachting en de bovenstaande gevangenishotels in Nederland is dat deze in de natuur te vinden is.

 

Waar men vroeger voor straf naar deze plek ging, is het vandaag de dag absoluut geen straf om hier te slapen. In het complex zit een knus restaurant waar je de lekkerste gerechten met streekproducten kunt nuttigen. Boek een verblijf in de oude strafkolonie inclusief ontbijt en eventueel diner en je zult absoluut verwend worden. Ook aan te raden: huur een fiets en ontdek de groene omgeving. Het prachtige en diverse natuurgebied Fochteloërveen is op fietsafstand te bereiken.

Slaap in een voormalige strafkolonie in Drenthe
Hotel Bitter en Zoet; de voormalige strafkolonie van Veenhuizen

Gevangenishotels in het buitenland

Liever de grens over? Ook in het buitenland vind je talloze hotelovernachtingen in voormalige gevangenissen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gevangenishotel Katajanokka in Helsinki? Aan de buitenkant zie je dat dit ooit een gevangenis is geweest; hier en daar zijn nog tralies te ontdekken en er is een heuse beveiligingsmuur om het pand te vinden. De binnenkant is allesbehalve een oud gevang: de vroegere inrichting heeft plaatsgemaakt voor een zeer modern interieur met ruime kamers en een hip restaurant.

Gevangenishotels in het buitenland
Gevangenishotel Katajanokka in Helsinki

Nog iets verder weg vind je het Liberty Hotel in Boston. Dit historische gebouw is getransformeerd tot een prachtig hotel met luxe suites. De buitenkant is adembenemend; zelfs als gevangenis moet dit ooit een heel bijzonder gebouw zijn geweest. Deze bajes is in 1851 gebouwd onder de naam The Charles Street Jail. Dat klinkt toch iets spannender dan Liberty Hotel! Tegenwoordig is het hier allesbehalve spannend: je wordt hier flink in de watten gelegd met grote kamers met comfortabele bedden.

Liberty Hotel Boston

Wanneer je écht wilt ervaren hoe het is om in een gevangenis te slapen, is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan Zwitserland. In Luzern vind je namelijk het Erlebnishotel Jailhotel. Zoals de naam het al wel verklapt, is hier slapen een echte erlebnis ofwel ervaring. Het hotel is namelijk echt back to basic en brengt de gasten terug naar hoe dit gevang ooit was. Met een oorspronkelijk interieur, gevangeniskleding en zelfs bordjes met namen heb je het gevoel dat je hier wordt opgesloten voor één of meerdere nachten… Durf jij het aan?

Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontdekkingen

Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht