Verhuurder vertelt

Van jurist naar eigenaar van een heel bijzondere B&B op een voormalig vrachtschip in Amersfoort. Elène deed het.


dinsdag 12 november 2019

Van jurist naar eigenaar van een heel bijzondere B&B: Elène Geertsema-Beukers (27) werkte tot vorig jaar nog als letselschadejurist, maar na vijf jaar begon een ander avontuur toch te lonken. Via internet stuitte ze op een te koop staand schip in de haven van Amersfoort. Niet lang daarna mochten zij en haar man zich de nieuwe eigenaar noemen van B&B Vita Nova, een voormalig vrachtschip dat een paar jaar geleden omgebouwd is tot bijzondere accommodatie. We spraken Elène over haar carrièreswitch en nieuwe avontuur.

Van jurist naar eigenaar van een heel bijzondere B&B op een voormalig vrachtschip in Amersfoort. Elène deed het.

Even voorstellen

“Ik ben Elène, 27 jaar oud en eigenaar van B&B Vita Nova, een omgebouwd vrachtschip met dertien slaapplekken. Samen met mijn man Bernhard woon ik achter op het schip. Tot eind vorig jaar deed ik echter nog iets heel anders: ik heb HBO rechten gestudeerd en was werkzaam als letselschadejurist. Het is heel mooi werk en ik was altijd met veel mensen in contact, maar wel altijd in de rol van het slachtoffer. Het werken met mensen vind ik heel erg leuk, maar ik miste positiviteit in m’n werk. Die moest altijd vanuit mij komen, maar dat lukte helaas niet altijd. Ik heb het ongeveer vijf jaar gedaan toen ik dacht: is dit wel echt iets voor mij?”

Even voorstellen

En toen?

“Bernhard en ik gingen eind vorig jaar op vakantie naar Schotland. Op een dag waren we aan het wandelen door de bergen en toen kwam het onderwerp ter sprake. We hadden het er al vaker over gehad. Bernhard zei: ‘waarom ga je niet eens kijken naar de mogelijkheden voor een Bed & Breakfast?’. Maar ik zag het altijd als iets voor als ik ouder was. Uiteindelijk ben ik toch wezen zoeken op internet naar wat er allemaal bij komt kijken. Wat heb je nodig, ook op financieel vlak? Is het überhaupt wel mogelijk? Ik kwam op een website terecht waar diverse B&B’s te koop stonden. Eerst keek ik naar Frankrijk en Italië, maar dat waren allemaal ruïnes en lastig om te realiseren. Toen besloot ik me op Nederland te richten en in het specifiek op Amersfoort, waar ik vandaan kom en m’n familie nog steeds woont. Er stond een boot te koop. Ik heb gelijk de stoute schoenen aangetrokken en gebeld om een afspraak te maken. Direct bij binnenkomst kreeg ik een gevoel van ‘dit is wel echt gaaf’. Het voelde meteen goed. Al snel besloten we er voor te gaan.”

Was het lastig om hier een vergunning voor te krijgen? En zijn jullie tegen andere problemen aangelopen voordat jullie de B&B konden overnemen?

“Het is allemaal heel probleemloos verlopen. Er waren al vergunningen, maar als nieuwe eigenaar moet je ze opnieuw aanvragen. We hadden als voordeel dat de gemeente op voorhand al had gezegd dat bij een overdracht de vergunningen warm mochten worden overgedragen. Dat betekende dat we gelijk van start mochten gaan zonder op de juiste papieren te wachten. We konden direct in bedrijf. We hebben goed contact met de gemeente: we liggen in de Eemhaven, een voor hen belangrijke plek in de stad. Dit schip en nog een paar anderen zijn belangrijk voor het aangezicht. Dat is ons voordeel. Onze enige problemen waren meer van technische aard, bijvoorbeeld dat de elektriciteit niet helemaal op orde was. Maar dat heb je ook als je een normaal huis koopt.”

 

Was het lastig om hier een vergunning voor te krijgen? En zijn jullie tegen andere problemen aangelopen voordat jullie de B&B konden overnemen?

Hebben jullie er nog veel aan moeten doen?

“De vorige eigenaren hebben het vrachtschip overgekocht als casco en zelf verbouwd. We kwamen dus eigenlijk terecht in een half gespreid bedje. We hebben alleen wat aan achterstallig onderhoud moeten doen aan de buitenkant. Dat is ons visitekaartje, dus voor ons was het het belangrijkst dat dat er weer goed uit zou zien. We hebben de hele boot opnieuw geverfd. Binnen hebben we het voor een groot deel in dezelfde staat gehouden. We wilden het iets hipper maken. Het had al een industriële sfeer, maar dankzij andere accessoires en kleuren heeft het weer een frisse en moderne uitstraling gekregen. Met succes: de eerste maand hadden we gelijk al een bezetting van 75%.”

Sinds wanneer kunnen mensen op de scheepshut overnachten?

“Eind 2010 is de B&B open gegaan, dus al ruim 7 jaar.”

 

Blij met je keuze?

“Tot nu toe wel. Het was wel echt een grote verandering. Hiervoor woonden we in een rijtjeshuis in Utrecht. Dat hadden we gekocht met het idee: hier gaan we ons settelen. Maar ja, toen kwam dit op ons pad. Het is een nieuw avontuur. Nu wonen we op 25 m2 achter op het schip. Het begin was een chaotische periode en we hadden constant het gevoel alsof we op de camping zaten. We leefden heel veel buiten. Het is hard werken, maar we halen er heel veel voldoening uit.”

Blij met je keuze?

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“We richten ons op mensen die graag op een unieke locatie wil overnachten. Vooral op jonge stellen en groepjes vrienden. Maar we ontvangen ook wel eens senioren die opgegroeid zijn als scheepskind en het nu weer wil ervaren. Het leukste vind ik dat mensen echt kiezen om op een schip te slapen. We krijgen ook veel aanvragen voor groepen. Daar is de boot ook heel geschikt voor. De locatie is bijzonder, want we zitten midden in de stad. Ook komen er regelmatig zakelijke gasten die het zat zijn om weer in een standaard hotel te overnachten, maar die tegelijkertijd toch dicht bij hun vergaderlocatie/congres willen verblijven. Onze gasten zijn heel divers.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten en daarnaast de dynamiek van de stad dichtbij wil hebben, dan is onze locatie een uitstekende plek om je nacht door te brengen. Dat is de kracht van de boot.”

Slapen op een vrachtschip in Amersfoort

Nieuwsgierig geworden naar het schip van Elene? Bekijk dan hier de beschikbaarheid en prijzen van B&B Vita Nova.

Meer bijzondere overnachtingen zoals deze? Bekijk dan ook de collectie woonboten.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht