Strandhuisje

Strandhuisje huren

Als het zonnetje schijnt dan krijgen wij direct zin in het strand. Nederland heeft een prachtige kust dus wat is er lekkerder om een paar daagjes aan het Hollandse strand te vertoeven? En zo’n verblijf aan zee wordt pas echt spectaculair en bijzonder als je dan ook nog eens zo ongeveer op het strand kan slapen. Hieronder vind je ons aanbod bijzondere strandhuisjes en unieke lodges in de duinen.
Lees meer
Strandhuisje huren

Uitgelicht:

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Filteren
Sorteer op:
52 overnachtingen gevonden
Filteren

Strandhuisje huren in Nederland

Nederland heeft een prachtige kust dus wat is er lekkerder om een paar daagjes aan het Hollandse strand te vertoeven? En zo’n verblijf aan zee wordt pas echt bijzonder als je dan ook nog eens zo ongeveer op het strand kan slapen. De huisjes aan zee hebben vaak grote ramen aan de voorkant, waardoor je gelijk zicht hebt op het water. De buren staan vaak bij je in de buurt, maar doordat er aan de zijkanten veelal geen vensters zitten heb je altijd genoeg privacy. Het allermooiste: vanuit je strandhuis sta je met één stap met je voeten in het zand. En loop je ietsjes verder, dan voel je al gauw de golven van de zee.

Het grootste deel van de strandhuisjes die op de Nederlandse stranden staan zijn bedoeld voor particulier gebruik, maar er worden de laatste jaren steeds meer exemplaren gebouwd voor de verhuur. De afgelopen tijd zijn er op vijf plekken in Nederland nieuwe strandhuisjes bijgekomen: in Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad, Landal Hoek van Holland, Kijkduin en Julianadorp aan zee. Veel nieuwe huisjes zullen er niet bij komen, want wanneer er een vergunning wordt verstrekt voor het bouwen en plaatsen van de strandhuisjes zit daar een maximum aantal aan.

Geschiedenis van de strandhuisjes

Pas halverwege de vorige eeuw maakten de eerste strandhuisjes voor de verhuur hun opwachting in Nederland. In Vlissingen staan er huisjes op het strand die inmiddels al ruim 50 jaar worden verhuurd. Waar alle onderdelen vroeger nog met paard en wagen naar het strand werden gereden en plank voor plank werden opgebouwd, gaat dat tegenwoordig een stuk sneller.

Regelgeving strandhuisjes

Het is lang niet overal toegestaan om een strandhuisje neer te zetten. Sterker nog, ze mogen alleen staan op plekken die de politiek officieel goedgekeurd heeft. Ook is er een strenge regelgeving wat betreft de grootte en het aantal huisjes. Zo mag in Zeeuws-Vlaanderen maximaal 5% van het totale strand gebruikt worden voor deze accommodaties. De rest van het strand moet gewoon strand blijven.

De strandhuisjes staan op zorgvuldig uitgekozen plekken: vaak aan de rand van een druk strand. Zo wordt de rust op een rustig strand niet verstoord, en worden de dagjesmensen op het drukke strand niet belemmerd in hun ligplaats. Zo liggen de strandhuisjes van Den Haag niet op het drukke strand van Scheveningen of het rustige Zuiderstrand, maar op het iets verder gelegen Kijkduin.

Dankzij de Natura 2000 wet mogen strandhuisjes nooit op ongerepte stukken natuur worden geplaatst, alleen op zogenoemde ‘aangelegde natuur’. Daaronder vallen bijvoorbeeld duinen en dijken, want deze zijn door mensen aangelegd, en ook het zand op het strand is vaak opgespoten. Ook al zou een plek volgens de Natura 2000 goedgekeurd worden, de lokale politiek zelf is degene die bepaald of een gebied daadwerkelijk mag worden ingezet als terrein voor strandhuisjes of niet.

Voor wie zijn de strandhuisjes?

Strandhuisjes zijn bedoeld voor een heel brede doelgroep. Het ene exemplaar is het ander niet, want strandhuisjes kunnen onderling flink verschillen qua grootte en indeling. Natuurlijk moet je een strandliefhebber zijn die niet vies is van een beetje zand. Een verblijf aan zee is ideaal voor stellen die de romantiek willen opzoeken en even goed willen uitwaaien. Maar ook voor gezinnen is een vakantie op het strand een aanrader. De kinderen kunnen zich zo perfect uitleven met het bouwen van een zandkasteel, vliegeren of het zoeken naar schelpen, terwijl de ouders tijd voor zichzelf hebben met een boek in de ene hand en een glas wijn in de andere hand.

Hoe is een strandhuisje ingedeeld?

Dat verschilt per strandhuisje. De accommodatie is nooit heel erg groot, maar dat is ook niet nodig: je bent toch het grootste deel van de tijd buiten! Maar ook al verblijf je in een relatief klein huisje, elk type is zo efficiënt mogelijk ingericht om zo optimaal gebruik te maken van de ruimte. Elke strandhuisje heeft een of meerdere slaapkamers, een aparte badkamer met douche en toilet, een compacte maar wel volledig uitgeruste keuken en een woonkamer. Ook heeft elk exemplaar een eigen veranda zodat je direct het strand op kunt lopen.

Wanneer kun je de strandhuisjes huren?

Wil jij wel eens een strandhuisje huren? De meeste strandhuisjes worden elk jaar eind maart of begin april opgebouwd, en eind oktober weer afgebroken. Dat betekent dat de huisjes zowel in het voor-, hoog- en naseizoen gehuurd kunnen worden. In de wintermaanden gaan de weer huisjes van het strand af, onder meer vanwege de grotere kans op storm in deze periode. Er zijn echter twee plekken in Nederland waar de strandhuisjes het hele jaar door blijven staan: in Hoek van Holland en in het Zeeuwse Kamperland. Een andere optie als je in de winter op het strand zou willen slapen: kies voor een verblijf in Beach Resort Punt-West. De huisjes liggen hier aan een groot zoutwatermeer met strand. Je slaapt dan niet helemaal bij de Noordzee, maar wel vlakbij. En je hebt het strand nog steeds binnen handbereik.

Waarom is overnachten in een strandhuisje zo leuk?

We zouden bijna zeggen: wat is er niet leuk aan? Om er maar een paar essentiële dingen in te gooien: zon, zee strand. Daar kun je elke dag ten volle van genieten, want je hebt het, op de zon na dan, binnen handbereik. Je hoeft maar de deur open te doen en je ziet de zee. Een stap van je terras af en je staat op het strand. Elke dag heb je het beste uitzicht op de zonsondergang (of voor de vroege vogels onder ons, de zonsopkomst). Je valt in slaap en wordt wakker met het geruis van de zee op de achtergrond. Je kunt ontbijten op je eigen veranda terwijl je de eerste zonnestralen op je gezicht voelt. Een boekje lezen hoeft niet op een handdoekje in het zand, dat doe je gewoon in een comfortabele stoel voor je eigen strandhuisje. Ook hoef je niet te vechten voor een strandbed. Of je doet het wel, maar dan is het helemaal je eigen keuze. Na een duik in het water kun je gelijk even afspoelen onder een warme douche. En hoe fijn is het dat na een drukke stranddag, wanneer iedereen weer naar huis gaat, jij het hele strand weer voor jezelf hebt? Laten we de grote mate van romantiek vooral ook niet vergeten! Deze vind je bijvoorbeeld in overvloed in het Kurhaus Scheveningen dat pal aan het strand staat. Of wat dacht je van de Pier Suites bovenop de Pier van Scheveningen? Hier heb je het strand achter je.