Verhuurder vertelt

Luc verbouwde een vliegtuig tot bed & breakfast


woensdag 21 februari 2024

Tel een grote voorliefde voor de luchtvaart en een zoektocht naar een nieuw avontuur bij elkaar op en je hebt het project van Luc Degens uit Belgisch Limburg. Hij liet in de coronaperiode een voormalig blus- en ambulancevliegtuig uit Oekraïne naar België brengen om daar een luxe hotelkamer in de vorm van een bed & breakfast in te bouwen. Wij spraken hem over zijn originele Vliegtuig B&B met hot tub die sinds augustus 2021 in de verhuur is.

Luc verbouwde een vliegtuig tot bed & breakfast
Het vliegtuig (en nieuwste aanwinst Starfighter FX99) van bovenaf

Grote liefde voor de luchtvaart zorgt voor nieuw avontuur

Al sinds Luc klein was, had hij de grote droom om piloot te worden. Hij vertelt: “Mijn voorliefde voor de luchtvaart is groot. Daarom wilde ik vroeger het liefst piloot worden, ondanks het feit dat ik maar tot mijn 14e naar school ben geweest. Daarna slaagde ik voor de opleiding tot piloot van kleine vliegtuigen en heb ik 15 jaar lang gevlogen als hobbypiloot. Op het moment dat ik er mijn beroep van wilde maken, vonden de heftige aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten plaats. Tegelijkertijd gingen er heel veel luchtvaartmaatschappijen failliet, waardoor mijn wens om beroepspiloot te worden toch begon te wankelen.”

“Toen besloot ik het roer om te gooien en een oude stal naast mijn huis in Eigenbilzen in Belgisch Limburg om te bouwen tot een vakantiewoning. Maar: bloed kruipt waar het niet gaan kan en het bleef kriebelen. Ik moest en zou nog wat met vliegtuigen doen. Daarom begon ik tijdens de pandemie op zoek te gaan naar een vliegtuig voor in de tuin die ik om kon bouwen tot een bed & breakfast. De zoektocht begon in Amerika en Nederland, maar de prijzen waren daar bizar hoog! Het duurde dus niet lang voor ik besloot om eens rond te kijken in het Oostblok. Daar stuitte ik op de ‘Annushka’, een prachtig vliegtuig in Oekraïne."

Grote liefde voor de luchtvaart zorgt voor nieuw avontuur
Overnachten in een Antonov AN-2 vliegtuig

Van blus- en ambulancevliegtuig naar bed & breakfast

“Deze Antonov An-2 heeft jarenlang gevlogen als blusvliegtuig om vervolgens te dienen als ambulancevliegtuig in Polen. Het was liefde op het eerste gezicht tussen Annushka en mij. Voordat het vliegtuig naar België werd gereden, besloot ik de buitenkant te laten restaureren in Polen. In de tussentijd probeerde ik de vergunningen te krijgen die nodig waren op de plek waar ik woon. Het scheelde enorm dat de burgemeester mijn plannen helemaal zag zitten, dus het duurde slechts 2 weken voordat ik alle vergunningen op zak had. Omdat het zo voor de wind ging, kreeg ik hier ontzettend veel energie van om door te pakken”.

Luc vertelt verder: “Het vliegtuig werd vanuit Polen over de weg verplaatst naar Bilzen en werd bij mij in de tuin geplaatst. Hoewel de buitenkant al was gerestaureerd, moest ik zelf aan de slag gaan met de binnenkant. We besloten om het hele interieur te strippen en om de cockpit origineel te laten. Zo moesten we het hele vliegtuig isoleren, omdat het anders veel te heet wordt in de zomer. Ik wilde verder de originele en authentieke look graag behouden. Daarom bouwde ik een simulatie van radiofrequenties in het vliegtuig en liggen er attributen zoals een vliegenierscap en een koptelefoon. Dat past er wat mij betreft perfect bij!”

Van blus- en ambulancevliegtuig naar bed & breakfast
De cockpit

Diverse gasten: van piloten tot kinderen met een grote droom

Al met al duurde de renovatie 8 maanden, waarna de bed & breakfast in de zomer van 2021 geopend werd. “Naast de originele cockpit en de authentieke details is de rest van het interieur luxe en stijlvol. Je hebt echt het gevoel dat je in een vliegtuig zit, terwijl je tegelijkertijd in een luxe (maar originele) hotelkamer slaapt. Je hoeft je nergens druk om te maken; zaken als airconditioning, Netflix, koffie, wifi en zelfs een houtgestookte hot tub zijn tot je beschikking. Rondom het vliegtuig hebben we allemaal gezellige en leuke plekjes gemaakt in het groen en in de omgeving is er ook van alles te doen.”, vertelt Luc. “Omdat je op eigen terrein slaapt, is het er lekker rustig en kun je hier gratis parkeren.”

“Wat leuk is om te zien, is dat het vliegtuig door heel verschillende gezelschappen wordt geboekt. De ene keer verwelkomen we echte piloten, terwijl het vliegtuig de andere keer door een ouder met een kind wordt geboekt. Ik snap het helemaal dat je als kind droomt van een overnachting zoals deze! De meeste mensen boeken de bed & breakfast voor 1 nacht; puur voor de beleving. Het maakt ze niet uit of ze daar 4 uur voor moeten reizen. We hebben zelfs al een paar huwelijksaanzoeken mogen organiseren. Hoe leuk is dat? Omdat het het enige vliegtuig in België is waar je in kunt slapen, is het meer dan uniek te noemen. En hoewel ik dus niet meer aan het vliegen ben, geniet ik wel volop van dit (vliegtuig)avontuur!”.

Nieuwsgierig naar de bed & breakfast in een vliegtuig? Dat snappen we helemaal! Op deze pagina vind je meer informatie over het vliegtuig, de omgeving, de beschikbaarheid en de prijs. De B&B is beschikbaar voor maximaal 2 personen, wifi is gratis en huisdieren zijn niet toegestaan.

Diverse gasten: van piloten tot kinderen met een grote droom
Hotelkamer in het vliegtuig

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht