Yurt

Yurts

Je hebt ze misschien wel eens zien staan op een camping: de yurt! Deze van oorsprong Mongolische tent is inmiddels een graag geziene accommodatie in Nederland en daarbuiten. Dat is niet voor niets: deze nomadentent ziet er van buiten namelijk heel authentiek uit, maar is van binnen een oase van rust én comfort. Bijzonder kamperen en echt weer even samen zijn, maar dan zonder dat je back to basic hoeft.
Lees meer
Yurts

Uitgelicht:

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Filteren
Sorteer op:
29 overnachtingen gevonden
Filteren

Wat is een yurt?

Een Mongoolse yurt is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit Mongolië. Waar wij de rondvormige tenten vooral kennen als vakantie accommodatie, is het in het ‘geboorteland’ eigenlijk een 3000 jaar oude nomadische woonvorm die nog steeds van tiepassing is. In Mongolië worden de yurts ‘Ger’ genoemd, wat staat voor ‘huis’ of ‘thuis’, en zo wordt deze ook daadwerkelijk gebruikt. De yurt is de woning van rondtrekkende nomaden die samen met hun dieren (denk aan paarden, kamelen, geiten en/of schapen) door de weidse landschappen van Centraal-Azië reizen. Het idee achter de bijzondere constructie? Teruggaan naar de basis en de eenvoud van het bestaan. Maar dan wel op een comfortabele manier! Yurts zijn relatief snel op te bouwen en af te breken, en ze zijn gemaakt van een houten framewerk met daarover diverse lagen van schapenwolvilt, canvas, een doek en band. Daarom is het er prima toeven in zelfs de meest extreme weersomstandigheden.

Slapen in een yurt

Gelukkig hoef je niet meer helemaal af te reizen naar het verre Azië om te ervaren hoe het is om te slapen in een Mongoolse yurt. Tegenwoordig zijn ze ook gewoon in Nederland te vinden! Je kunt ze aanschaffen voor eigen gebruik en zelf op een kampeerplek zetten, maar voor wie dat iets te rigoureus is zijn er gelukkig genoeg andere mogelijkheden. In de meeste provincies staan wel een aantal bijzondere exemplaren die puur bedoeld zijn voor mensen die een paar dagen willen testen hoe zo’n yurt vakantie is. Het is het meest te vergelijken met andere glamping mogelijkheden: je bent echt aan het kamperen, maar dan wel op een luxe en - in dit geval - ook een heel originele manier. Maar wat maakt het dan zo bijzonder? Over het algemeen kun je er met twee tot zes personen in verblijven. De ronde tent bevat eigenlijk maar een grote ruimte, waardoor alle binnenactiviteiten op een plek moeten worden uitgevoerd. Naast echte bedden vind je er ook fijne zitplekken en andere meubels, vaak geïnspireerd op de Mongoolse stijl, en een houtkachel. Zo zit je er ook op de koudere dagen warmpjes bij. Koken en je sanitaire behoeften doe je over het algemeen in de gezamenlijke ruimtes.

Yurts in Nederland

Inmiddels vind je diverse yurts in zowel Nederland als daarbuiten die je voor een of een paar nachten kunt afhuren. Zo staan er onder meer exemplaren middenin de natuur van Drenthe, Brabant, Groningen, Betuwe, Texel en Gelderland. Maar ook aan de rand van Amsterdam staan er een paar: zo zit je wel in de rust en word je omgeven door groen, maar ben je in een mum van tijd in de gezellige hectiek van de stad. Liever de grens over? Stel je navigatie dan maar in op Frankrijk, want ook in de Auvergne kun je slapen in een Mongoolse yurt!