Pioniershuisje in een boomgaard

 • Nederland
 • Drenthe
 • Frederiksoord

Dit bijzondere Pioniershuisje is gelegen op een wel heel bijzondere locatie aan de rand van een boomgaard met maar liefst 550 fruitsoorten in Frederiksoord.

 • 1 tot 2 personen
 • Huisdieren toegestaan
 • In de natuur
 • Geen Wifi

Tiny House in bijzondere tuinen

Een inspirerend huisje in een inspirerende omgeving. Het pioniershuisje is in Drenthe gemaakt in de werkplaats van Tralaluna. Dit bouw van dit Tiny House is een creatief proces waarbij hergebruik en het lokale verhaal een belangrijke rol hebben gespeeld in de wording van het huisje.
Lees meer
Toon op kaart
Tralaluna - Pioniershuisje

Origineel omdat

 • Slapen in een echt Tiny House, dat wil je toch een keer!
 • Exclusief (er zijn geen andere gasten) aan de rand van een boomgaard met maar liefst 550 fruitsoorten. Unesco erfgoed omringd door nationaal parken.
 • Sterrenkijken en cloudspotting vanuit je bed, chillen in de hangstoel tussen openslaande deuren en staren in het kampvuur of houtkachel.
 • Je duikt in een intrigerend verhaal: het pionieren van de Maatschappij van Weldadigheid 110 jaar geleden en nu, een plek waar circulaire en sociale projecten grond vinden.

Beschikbaarheid

Selecteer een gewenste datum.


Wat je moet weten

 • Inchecken vanaf 14:00
 • Uitchecken tot 11:00
 • Aantal personen Maximaal 2 personen
 • Huisdieren Toegestaan (maximaal 1)
 • Parkeren Gratis
 • Wifi Nee
 • Minimum verblijf 1 nacht
 • Extra service Kies je voor het gemakspakket dan zijn de bedden fris opgemaakt, liggen handdoeken klaar en is de koffiebus gevuld (€ 10,- p.p.)
 • Circulaire beleving Het Tiny House is voor een groot deel gemaakt met bestaande materialen. Het separate sanitairhuisje heeft een douche en off grid toilet waarbij gebruik wordt gemaakt van een helofytenfilter.

Fijn huisje voor alleen of met z'n 2

In dit cosy huisje is alles wonderbaarlijk ruim aanwezig: zithoek, keuken, eethoek en slaapkamer. In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek. Met de schuifdeuren dicht kun je jezelf een geborgen 'bedstee' gevoel creëren. Boven het bed over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn uitzicht! De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. In het keukengedeelte een ruime koelkast met vriesvak, tweepits kookstel en uiteraard volledige kook en eetgerei. De eet/werktafel hangt uitklapbaar aan de muur. Bij de zithoek een fijne houtkachel die gebruikt kan worden aanvullend op de vloerverwarming die zorgt voor een aangename basis temperatuur. Wegdromen is onvermijdelijk in de hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je tussen de openslaande deuren kunt chillen. Hangmatten is ook mogelijk. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat op steenworpafstand bij het pioniershuisje staat. Een plaatje om te zien. Aan de ene kant het toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenzijde een watertap. De sanitatie is geheel circulair. Na het toiletteren, waarvoor ecologisch wc-papier wordt gebruikt, spoel je niet door met water maar dek je toe met een schepje zaagsel. Grappig detail: dit is afkomstig uit eigen werkplaats. Afval bestaat niet. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken die gefilterd worden door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen die in de voormalige tuinbouwschooltuin staan. Zo sta je dus als het ware te douchen in de kas! O ja, en een kampvuurtje maken, het kan! Buiten bij de vuurplaats of binnen in het klein, in de houtkachel.

Secret Hide Away

Niet op een camping, niet op een huisjespark, niet bij een particulier. Dit Tiny House staat op een b(l)oeiende plek: De Fruithof in Frederiksoord. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 (!) verschillende oude fruitrassen. Maar liefst 8 hectare met kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen. De Fruithof Frederiksoord is een stichting en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers. Veel van hen hebben een achtergrond als kweker, hovenier of agrariër, maar er zijn ook vrijwilligers zonder ervaring in het ‘groen’ kunnen hier de kunst leren. Ook worden geregeld cursussen georganiseerd. Fruithof Frederiksoord is overdag ook open voor bezoekers. In het ‘self-service’ winkeltje kun je fruit zelf afwegen en afrekenen. Zelf rapen kan ook! Het uitzicht: boomgaard, schapenweide (met daarachter het Koloniemuseum) en bosrand. Dit is de enige overnachtingsmogelijkheid op deze plek. De tuin is openbaar toegankelijk en een geliefde plek voor natuur en tuinliefhebbers. Gastvrouw Janneke woont nabij staat paraat voor vragen en een verhaal.

Interessante plek waar ideeën groeien

Frederiksoord is een boeiende plek. In 1818 stichtte Johannes van den Bosch hier de eerste Kolonie om nieuwe kansen te bieden aan paupers uit stedelijke gebieden. Geef ze een huis, arbeid en discipline en dan komt het goed. Werkt dat? Met de Maatschappij van Weldadigheid begon in feite onze verzorgingsstaat. In het museum de Proefkolonie en ook in het buitengebied kun je in het verhaal duiken. Zeker zo boeiend is het pionierswerk wat ook nu in Frederiksoord gaande is. Nu gericht op 'de armoede' van deze tijd. Zo zijn er meerdere projecten gericht op lokale en duurzame voedselproduktie. Circulaire versnellers, enthousiaste studenten, vrijwilligers, boeren en bedrijven vinden elkaar. De slogan is 'Doen is het nieuwe Denken' werpt letterlijk zijn vruchten af. Er wordt bijvoorbeeld boekweit, koolzaad, lupine (vleesvervanger) en pompoenen verbouwd en lokaal gebruikt in restaurants. Voedzaam, gezond, smakelijk, lokaal geteeld en geproduceerd met respect voor de natuur en biodiversiteit en met een eerlijke prijs voor de boer. Een interessante plek in beweging en groei dus.

Ontdek het vanuit Zuid West Drenthe

Na een verkenning van Frederiksoord, waarbij museum de Proefkolonie niet mag ontbreken, biedt de omgeving van ZuidWest Drenthe genoeg voor een meerdaags verblijf. Nationaal parken Drents Friese Wold, Dwingelderveld en de Weerribben zijn het mooist op de fiets te ervaren. Bij het fietstransferium in Frederiksoord kun je terecht voor allerhande (electrische) mobiliteit.


Bijkomende kosten

Toeristenbelasting Per persoon per nacht
€ 1,30
Schoonmaakkosten Per verblijf
€ 30,-

Optioneel bij te boeken

Gemakspakket Per persoon
€ 10,-
Gemakspakket bestaande uit opgemaakte bedden, handdoeken en keukentextiel.
Huisdier Per dier
€ 25,-
Haardhout Per stuk
€ 9,50
Mandje stookhout voor de houtkachel of kampvuur met aanmaakhoutjes/blokjes

Annuleringsvoorwaarden

Je boekt direct bij de eigenaar van deze accommodatie. Na (aan)betaling gelden onderstaande annuleringsvoorwaarden van de verhuurder:

Annulering door de huurder dient altijd schriftelijk (per mail) te geschieden.
Aanbetalingen worden bij annulering niet geretourneerd.
Kosten voor annulering: Tot 1 maand voor aanvang van de huurperiode: 50 % van het (geannuleerde) bedrag.
Vanaf 14 dagen voor aanvang van de huurperiode: 100 % van het geannuleerde bedrag.


Pioniershuisje in een boomgaard

 • Nederland
 • Drenthe
 • Frederiksoord
vanaf € 95,- per nacht

Beschikbaarheid

Selecteer een gewenste datum.

Snelcode: 1008

Ook origineel: