Pioniershuisje in een boomgaard

 • Nederland
 • Drenthe
 • Frederiksoord

Dit bijzondere Pioniershuisje is gelegen op een wel heel bijzondere locatie aan de rand van een boomgaard met maar liefst 550 fruitsoorten in Frederiksoord.

 • 1 tot 2 personen
 • Huisdieren toegestaan
 • In de natuur
 • Geen Wifi

Koop als cadeau

Wil je deze overnachting cadeau doen? Koop een cadeaubon

Bijzonder overnachten in een Tiny House in Wereld Erfgoed

Een inspirerend huisje in een inspirerende omgeving. Het pioniershuisje is in Drenthe gemaakt in de werkplaats van Tralaluna. De bouw van dit Tiny House is een creatief proces waarbij hergebruik en het lokale verhaal een belangrijke rol hebben gespeeld in de wording van het huisje.
Lees meer
Toon op kaart
Tralaluna - Pioniershuisje

Origineel omdat

 • Exclusief (er zijn geen andere gasten) aan de rand van een boomgaard met maar liefst 550 fruitsoorten. Unesco erfgoed omringd door nationaal parken.
 • Sterrenkijken en cloudspotting vanuit je bed, chillen in de hangstoel tussen openslaande deuren en staren in het kampvuur of houtkachel.
 • Slapen in een echt Tiny House, dat wil je toch een keer!
 • Je verblijft in Wereld Erfgoed en ontdekt inspirerende pioniers van toen en nu.

Beschikbaarheid

Selecteer een gewenste datum.

Hoe boeken?

Je kunt hier direct reserveren. Er wordt je nog niets in rekening gebracht.


Wat je moet weten

 • Inchecken vanaf 14:00
 • Uitchecken tot 11:00
 • Aantal personen Maximaal 2 personen
 • Huisdieren Toegestaan (maximaal 1)
 • Parkeren Gratis
 • Wifi Niet aanwezig.
 • Minimum verblijf 1 nacht kan, maar wil je echt lekker even bijkomen en wat beleven, dan is langer wel aan te raden
 • Fruitig Aan je voeten ligt de Fruithof, boomgaarden met talloze (zeldzame) rassen. In het kraampje kunt je vers fruit verkrijgen. Op woensdag werken in de tuinen vrijwilligers die je graag enthousiast vertellen deze speciale plek.
 • Circulaire beleving Het Tiny House is voor een groot deel gemaakt met bestaande materialen. Het separate sanitairhuisje heeft een douche en off grid toilet waarbij gebruik wordt gemaakt van een helofytenfilter.
 • Autovrij Parkeren kun je op de parkeerplaats waarna je per voet het huisje bereikt. Een kruiwagen staat tot je beschikking om te gebruiken voor je bagage.

Fijn huisje voor alleen of met z'n 2

In dit cosy huisje is alles wonderbaarlijk ruim aanwezig: zithoek, keuken, eethoek en slaapkamer. In het achterste deel van het Tiny House is het slaapvertrek. Met de schuifdeuren dicht kun je jezelf een geborgen 'bedstee' gevoel creëren. Boven het bed over de volle breedte een dakvenster. Sterrenkijken of cloudspotting, zelfs als het regent een fijn uitzicht! De bedden kunnen desgewenst als 2 enkele of als tweepersoonsbed worden opgemaakt. In het keukengedeelte een ruime koelkast met vriesvak, tweepits kookstel en uiteraard volledige kook en eetgerei. De eet/werktafel hangt uitklapbaar aan de muur. Bij de zithoek een fijne houtkachel die gebruikt kan worden aanvullend op de vloerverwarming die zorgt voor een aangename basis temperatuur. Wegdromen is onvermijdelijk in de hangstoel met schapenvachtje, die zo te verschuiven is dat je tussen de openslaande deuren kunt chillen. Hangmatten is ook mogelijk. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat op steenworpafstand bij het pioniershuisje staat. Een plaatje om te zien. Aan de ene kant het toilet en aan de andere kant de douche. Aan de buitenzijde een watertap. De sanitatie is geheel circulair. Na het toiletteren, waarvoor ecologisch wc-papier wordt gebruikt, spoel je niet door met water maar dek je toe met een schepje zaagsel. Grappig detail: dit is afkomstig uit eigen werkplaats. Afval bestaat niet. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken die gefilterd worden door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen die in de voormalige tuinbouwschooltuin staan. Zo sta je dus als het ware te douchen in de kas! O ja, en een kampvuurtje maken, het kan! Buiten bij de vuurplaats of binnen in het klein, in de houtkachel.

Secret Hide Away

Niet op een camping, niet op een huisjespark, niet bij een particulier. Dit Tiny House staat op een b(l)oeiende plek: De Fruithof in Frederiksoord. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 (!) verschillende oude fruitrassen. Maar liefst 8 hectare met kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen. De Fruithof Frederiksoord is een stichting en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers. Veel van hen hebben een achtergrond als kweker, hovenier of agrariër, maar er zijn ook vrijwilligers zonder ervaring in het ‘groen’ kunnen hier de kunst leren. Op woensdag kun je de vrijwilligers treffen en hun enthousiaste verhalen horen. Ook worden geregeld cursussen georganiseerd. Fruithof Frederiksoord is overdag ook open voor bezoekers. In het ‘self-service’ winkeltje kun je fruit zelf afwegen en afrekenen. Zelf rapen kan ook! Het uitzicht: boomgaard, schapenweide (met daarachter het Koloniemuseum) en bosrand. Dit is de enige overnachtingsmogelijkheid op deze plek. De tuin is openbaar toegankelijk en een geliefde plek voor natuur en tuinliefhebbers. Gastvrouw Janneke woont nabij staat paraat voor vragen en een verhaal.

Verblijven en verwonderen in Wereld Erfgoed

Frederiksoord is een boeiende plek. In 1818 stichtte Johannes van den Bosch hier de eerste Kolonie om nieuwe kansen te bieden aan paupers uit stedelijke gebieden. Geef ze een huis, arbeid en discipline en dan komt het goed. Werkt dat? Met de Maatschappij van Weldadigheid begon in feite onze verzorgingsstaat. In het museum de Proefkolonie en ook in het buitengebied kun je in het verhaal duiken. Het gebied kreeg in 2021 de status Wereld Erfgoed.

Interessante plek waar ideeën groeien

Zeker zo boeiend is het pionierswerk wat ook nu in Frederiksoord gaande is. Nu gericht op vragen en 'de armoede' van deze tijd. Zo zijn er meerdere projecten gericht op lokale en duurzame voedselproduktie. Circulaire versnellers, enthousiaste studenten, vrijwilligers, boeren en bedrijven vinden elkaar. De slogan is 'Doen is het nieuwe Denken' werpt letterlijk zijn vruchten af. Er wordt bijvoorbeeld boekweit, koolzaad, lupine (vleesvervanger) en pompoenen verbouwd en lokaal gebruikt in restaurants. Voedzaam, gezond, smakelijk, lokaal geteeld en geproduceerd met respect voor de natuur en biodiversiteit en met een eerlijke prijs voor de boer. Bij de versnellingshoeve, bij museum de Proefkolonie, komen pioniers bij elkaar. Een interessante plek in beweging en groei dus.

Ontdek het (vanuit) Zuid West Drenthe

Na een verkenning van Frederiksoord, waarbij museum de Proefkolonie niet mag ontbreken, biedt de omgeving van ZuidWest Drenthe genoeg voor een meerdaags verblijf. Nationaal parken Drents Friese Wold, Dwingelderveld en de Weerribben, je bent er zo. Bij het fietstransferium in Frederiksoord kun je terecht voor allerhande (electrische) mobiliteit.


Prijs inclusief

De prijs is inclusief: Tiny House met inventaris, keukenuitrusting, dekbedden en kussens.

Bijkomende kosten

Nutsvoorzieningen Per nacht
€ 4,-
Toeristenbelasting Per persoon per nacht
€ 1,90
Huisdier Per dier
€ 25,-
maximaal 1 hond toegestaan.
Reserveringskosten Per verblijf
€ 5,-
Schoonmaakkosten Per verblijf
€ 25,-

Optioneel bij te boeken

Gemakspakket Per persoon
€ 12,-
Gemakspakket bestaande uit een opgemaakt bed, handdoeken en keukentextiel. Je kunt aangeven of je een tweepersoonsbed of 2 enkele bedden wenst.
Haardhout Per stuk
€ 15,-
Naast een net of mand stookhout (voor de houtkachel) leggen we een zakje aanmaakhoutjes, wat aanmaakblokjes en lucifers voor je klaar.

Annuleringsvoorwaarden

Je boekt direct bij de eigenaar van deze accommodatie. Na (aan)betaling gelden onderstaande annuleringsvoorwaarden van de verhuurder:

Een annulering is vaak niet wat je zelf wilt, vaak is er iets vervelends aan de hand. Neem contact met
ons op en we kijken hoe we het voor beiden het beste kunnen oplossen. Misschien is het makkelijk te
verzetten bijvoorbeeld. In principe hanteren we wel de volgende annuleringsregels:

Annulering door de huurder dient altijd schriftelijk (per post of per mail) te geschieden. Aanbetalingen worden bij annulering niet geretourneerd

- Kosten voor annulering: Tot 1 maand voor aanvang van de huurperiode: 50 % van het (geannuleerde) bedrag.
- Vanaf 14 dagen voor aanvang van de huurperiode: 100% van het geannuleerde bedrag

In geval van annulering onzerzijds worden eventueel al betaalde gelden gerestitueerd.


Deze accommodatie vind je in de collecties:


Pioniershuisje in een boomgaard

 • Nederland
 • Drenthe
 • Frederiksoord
vanaf € 105,- per nacht

Beschikbaarheid

Selecteer een gewenste datum.

Hoe boeken?

Je kunt hier direct reserveren. Er wordt je nog niets in rekening gebracht.

Snelcode: 1008

Ook origineel: