Verhuurder vertelt

Annette creëerde een vakantiehuisje in de vorm van een Houten Zwijn op de Veluwe


dinsdag 12 november 2019

“Hier lopen de zwijnen gewoon om het zwijn heen”, aldus Annette Redschaad, mede-eigenaar van Het Houten Zwijn op het Veluwse Bungalowpark De Toverberg. De naam zegt het eigenlijk al: je slaapt hier is een houten accommodatie in de vorm van een zwijn. Het huisje ligt midden in het bos en hier lopen wilde dieren - inclusief zwijnen - vrij over het park heen. Annette vertelt over het familiebedrijf en het verhaal achter Het Houten Zwijn.

Annette creëerde een vakantiehuisje in de vorm van een Houten Zwijn op de Veluwe

Even voorstellen

“Ik ben Annette Redschaad en ik run samen met mijn man Huub Bungalowpark De Toverberg. Het is een echt familiebedrijf. Mijn opa begon hier in 1957, mijn ouders namen het bungalowpark in 1968 over en mijn man en ik zijn er in 2002 mee verder gegaan. Grappig detail: mijn schoonouders hebben hier vanaf 1970 een chalet gehad. Ik heb zelf een onderwijsachtergrond en heb jarenlang les gegegeven op het basisonderwijs. Mijn ouders hebben het altijd belangrijk gevonden dat ik voor mezelf koos en deed wat mij leuk leek. Je weet immers nooit hoe het loopt. Ik heb altijd wel hand-en-spandiensten op het park gedaan. Mijn man is ondernemer en had een eigen bedrijf.”

Even voorstellen

Wanneer besloot je je carrière om te gooien?

“We zijn in 1996 op het park komen wonen. We werden de zogenoemde ‘achterwacht’: we hielpen waar nodig en namen waar als mijn ouders er niet waren. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Uiteindelijk kwam toch de bedrijfsovername ter sprake en zijn wij, ook in overleg met mijn broer, er in goede harmonie in gesprongen. We hebben het park vanaf 2002 officieel overgenomen. Mijn ouders wonen nu in de tweede beheerderswoning en zijn onze achterwacht. Ook heeft mijn moeder veel opgepast op onze drie dochters toen zij nog klein waren. Onze kinderen draaien overigens niet in het bedrijf mee. Ze hebben het druk met school en hun interesses liggen ergens anders. Wat overigens niet verwonderlijk gezien de (puber)leeftijd. En dat is ook helemaal prima: net als mijn ouders vind ik dat ze moeten doen wat zij zelf leuk vinden.”

Hoe zijn jullie op het idee van deze accommodatie gekomen?

“We waren een tijd terug op de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg. Daar viel ons oog op een foto van een boomhut gemaakt van douglashout. We waren er gelijk door getriggerd. We zijn in contact gekomen met de bouwer en hebben gelijk een afspraak gemaakt. Ons park ligt midden in het bos en heeft geen hekwerken. Het wild kan dus gewoon over het park heen lopen. We hebben echter altijd een haat-liefdeverhouding met zwijnen gehad. De bouwer kwam al een week later terug met het ontwerp: omdat hij zo enthousiast en geïnspireerd was door ons verhaal, kwam hij op het idee van Het Houten Zwijn. Na een paar kleine aanpassingen is het op de plek zelf opgebouwd. Het is echt maatwerk geweest. De accommodatie staat zoals ‘ie hoort te zijn en gaat helemaal op in de natuur.”

Sinds wanneer kunnen mensen hier overnachten?

“Het Houten Zwijn is in 2017 gebouwd en ging begin 2018 de verhuur in. Het werd direct een populaire accommodatie, omdat je letterlijk zwijnen rondom het houten zwijn zou kunnen zien, in ieder geval de sporen. Het is een uniek ontwerp: we zijn de enige in Nederland en ik denk zelfs wereldwijd. Ons park heeft 155 eenheden, waarvan een klein deel in de verhuur is. Geen accommodatie is hetzelfde: Elke chalet of bungalow heeft zijn eigen karakter en is hierdoor uniek. Alles staat bij ons ook door elkaar. Je krijgt veel privacy en grote kavels.”

Sinds wanneer kunnen mensen hier overnachten?

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“We hebben een grote groep 55+-ers over de vloer: opa’s en oma’s met kleinkinderen, maar ook veel echtparen. In toenemende mate verblijven ook veel gezinnen met jonge kinderen met basisschoolleeftijd op ons park. Doordat we geen hekwerken hebben kun je vanaf het park vrij het bos in lopen. Er worden dan ook veel hutten gebouwd door de kinderen, maar ook veel gewandeld en gefietst. We richten ons heel bewust op de rustzoeker: mensen die zichzelf kunnen vermaken.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Het is een uniek huisje. Wat we van onze gasten terugkrijgen is dat er een heel prettig klimaat hangt. Zelfs tijdens de hitte van afgelopen zomer bleef het er heel koel. Het is knus en gezellig binnen. Van binnen is het heel hoog, dus je krijgt letterlijk veel lucht. Het is echt een beleving, op alle fronten is het anders. Het is een prachtige uitvalsbasis om de zwijnen in het echt te zien. Daarnaast liggen we heel centraal op de Veluwe: natuur, bezienswaardigheden en pretparken zijn allemaal dichtbij.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

Slapen in het Houten Zwijn

Nieuwsgierig geworden naar het Houten Zwijn van Annette? Bekijk dan hier de beschikbaarheid en prijzen van Het Houten Zwijn.

Meer bijzondere overnachtingen zoals deze? Bekijk dan ook de collectie Natuurhuisjes.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht