Verhuurder vertelt

Claudia en Peter’s droom kwam uit: ze bouwden een kerkje om tot B&B


vrijdag 3 november 2023

Waar we vandaag de dag steeds vaker zien dat kerken verkocht worden als woning of met zakelijke doeleinden was dat in de jaren 70 van de vorige eeuw tamelijk ongewoon. Toch was het van oorsprong gereformeerde kerkje in Rockanje waar Claudia en Peter hun intrek in hebben genomen al sinds die periode geen gebedshuis meer. Na jarenlang een garage te zijn geweest van de zoon van de voormalige koster heeft het stel de kerk gekocht in 2015 en het geheel omgebouwd tot een luxe bed en breakfast.

Claudia en Peter’s droom kwam uit: ze bouwden een kerkje om tot B&B
Kerkje in Rockanje

Van het Westland de Nieuwe Waterweg over naar Zuid-Holland

Claudia en Peter hebben voordat ze de kerk kochten al jarenlang een grote droom: een eigen B&B beginnen bij hun huis. Deze droom is aangewakkerd door eigen bezoekjes aan dit soort verblijven in landen als Spanje en Italië. Ook deed het programma ‘Ik Vertrek’ een grote duit in het zakje. “Ik vond het fantastisch om weg te dromen bij de verhalen van mensen in ‘Ik Vertrek’”, vertelt Claudia. “Stiekem fantaseerde ik erop los en na 10 jaar dromen, was het tijd om die stap te nemen. We besloten om op zoek te gaan naar een bijzonder gebouw in de omgeving Maassluis, de plek waar we toen woonden.”

“In de buurt konden we niet echt wat vinden en naar het buitenland gaan, wilden we ook niet. Daarom besloot ik om op Funda wat verder te kijken; aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg. Peter vond dat eigenlijk helemaal niks. Ik weet nog goed dat hij zei dat hij “echt niet aan de andere kant van de Waterweg wilde gaan wonen”. Van vroeger wist ik echter dat het er heel mooi was. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en we gingen daar toen ik klein was vaak naar het strand. Dus ik zei tegen Peter “kom, we nemen de fietsen mee en gaan Voorne-Putten eens goed bekijken.” Tijdens die fietstocht kwamen we het kerkje in Rockanje tegen.”

Van het Westland de Nieuwe Waterweg over naar Zuid-Holland
Claudia en Peter aan zee

Voormalig kerkje bleek een schot in de roos voor Claudia en Peter

“Het kerkje inclusief de voormalige kosterswoning stond al een hele tijd te koop”, vertelt Claudia verder. “Ik was superbenieuwd, dus nadat we een bezichtiging hadden aangevraagd, gingen we er samen met mijn vader, die bouwkundig ingenieur is, naartoe. We schrokken wel een beetje van de staat. De kerk was sinds de jaren 70 gebruikt als garage, dus de hele binnenkant was leeggehaald. Er stond geen kerkbank meer in. Op de foto’s zagen we dat de kerk van die mooie originele deuren had, maar wat wij zagen waren grote industriële schuifdeuren. We kregen van de vorige eigenaar te horen dat ze die oude kerkdeuren zo in de open haard hadden gegooid. Zo zonde!”

“Omdat ze de ruimte gebruikten als garage moesten er wel grotere deuren voor in de plaats komen; voor al die auto’s en busjes. Wij hebben er uiteindelijk 2,5 jaar over gedaan om weer van die originele kerkdeuren te vinden. Peter is aannemer en heeft al die tijd gezegd “als we ze niet kunnen vinden, dan maak ik zelf”. Omdat er veel kerken worden gesloopt, vond ik uiteindelijk prachtige kerkdeuren via een marktplaats voor bouwmaterialen. We moesten ze weliswaar helemaal in Limburg halen, maar ik was ontzettend blij! Verder hebben we de hele gevel laten stucen en het hele pand moeten strippen en opnieuw op moeten bouwen.”

Voormalig kerkje bleek een schot in de roos voor Claudia en Peter
Een foto van vroeger

Volledig omgebouwd tot luxe B&B met één kamer

“Door de jaren heen was er niets gedaan aan het kerkje. Er was bijvoorbeeld geen isolatie aanwezig: door de enkelsteense wanden waaide het in het begin binnen net zo hard als buiten! We zijn dus jaren bezig geweest om eerst het woonhuis te verbouwen en daarna het dak van de kerk, de vloeren en de muren volledig te laten isoleren. Omdat we ook nog een fulltime baan hebben, gebeurde dit in de weekenden en de vakanties. Tijdens het klussen kom je altijd nog weer nieuwe klusjes tegen waar je niet op gerekend had. Zo bleek het dak vol houtrot te zitten. Je snapt dat dat soort dingen voor veel vertraging zorgen tijdens het verbouwen.”

“Maar: al die jaren hard werken waren zeker niet voor niets. Het kerkje is inmiddels een volwaardige B&B met één kamer vol warme kleuren, fijne en comfortabele meubels, een haard en alles wat je nodig hebt tijdens een verblijf. We hebben bewust voor maar één kamer gekozen, zodat de gasten echt de plek voor henzelf hebben. Er is nog een andere ruimte in het kerkje die we momenteel aan het ombouwen zijn tot een knusse en luxe vergaderruimte waar ook getrouwd kan worden in de toekomst. Bruidsparen kunnen dan na hun trouwerij hun huwelijksnacht vieren in de B&B. Inmiddels hebben we al acht bruidsparen gehad die elders zijn getrouwd en bij ons kwamen slapen.”

Volledig omgebouwd tot luxe B&B met één kamer
Interieur van de B&B

Kerk als overnachting trekt divers publiek aan

“Een van die bruidsparen was een net getrouwd stel van in de 80. De man van het stel verraste zijn kersverse vrouw met een overnachting in de kerk. Wat bleek? Ze waren helemaal verliefd en vlak voor aankomst getrouwd in Alkmaar en dit was hun huwelijksreis. Zo bijzonder! Verder is onze doelgroep heel divers. We krijgen veel stelletjes van jong tot oud, maar ook vriendinnen. Het inchecken doe ik altijd met een persoonlijke ontvangst waarbij ik wat over de kerk en de geschiedenis ervan vertel. De meeste mensen vinden dat heel leuk en willen alles weten.”

“Sommigen willen juist al meteen zelf genieten van de bijzondere plek en dat is natuurlijk ook helemaal oké. De meeste mensen komen hier uiteindelijk toch voor de rust. Het strand is met 1,5 kilometer afstand praktisch om de hoek, evenals een heel mooi natuurgebied waar wilde paarden en koeien grazen. We komen daar zelf ook graag om even met de honden uit te waaien. En Peter? Hij is inmiddels helemaal overtuigd en noemt het zelfs ‘de beste beslissing die we ooit hebben gemaakt’. En dat aan de andere kant van de Waterweg."

Kerk als overnachting trekt divers publiek aan
Interieur van de B&B

Ook origineel overnachten in dit Kerkje aan Zee?

Ook overnachten in het kerkje van Claudia en Peter? Dat snappen we helemaal! Je kunt het Kerkje aan Zee hier bekijken en boeken. De accommodatie is beschikbaar voor maximaal 2 personen.

Ook origineel overnachten in dit Kerkje aan Zee?
Zo zag het kerkje er vroeger uit - ongeveer 80 jaar geleden

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht