Verhuurder vertelt

Marieke verhuisde met haar gezin van Rotterdam naar Drenthe en verhuurt nu tiny houses


maandag 30 oktober 2023

Wat doe je als je in een grote stad woont en behoefte hebt aan meer rust en ruimte om je heen? Dan ga je op zoek naar een plekje ergens buiten de stad om daar je leven op te bouwen. Zo begon de zoektocht van Marieke Boeije en haar gezin een paar jaar geleden. Toen wisten ze nog niet dat ze hun Rotterdam om zouden ruilen voor een boerderij in Drenthe waar een lange tijd een mini-camping te vinden was. Ze bouwden het perceel om tot een rustgevende plek met, voor nu, twee tiny houses in de verhuur.

Marieke verhuisde met haar gezin van Rotterdam naar Drenthe en verhuurt nu tiny houses
Marieke en René voor de tiny houses

Verhuur huisjes is stiekem een droom die al lang bestond

Marieke woont inmiddels twee jaar met haar man René en hun drie kinderen in het groen van Vledder in Drenthe. "Dat is wel even wat anders dan de bruisende stad", vertelt ze. "Een paar jaar voordat we naar deze plek verhuisden, was ik overspannen en heel erg toe aan meer rust en ruimte om ons heen. Eerst keken we naar het gebied ten zuiden van Rotterdam, zodat de stad altijd nog een beetje in de buurt zou zijn. Voor ons en voor de kinderen. Toen we daar eenmaal aan het kijken waren, kwamen er plannen van jaren geleden boven: het opzetten van een kleinschalig terrein waar we accommodaties kunnen verhuren."

"Die 'droom' ontstond toen de oudste twee kinderen nog heel jong waren; zo'n 12 jaar geleden. We waren op vakantie bij mensen in Frankrijk die mee hadden gedaan met het programma 'Ik Vertrek'. Ze hadden een fantastische camping met een gîte, waarbij alles goed geregeld was, dus niet het standaard 'Ik Vertrek' verhaal vol ellende. Daar werden we enorm door geïnspireerd en sinds die tijd keken we toch anders naar huisjes en plekken waar we op vakantie gingen. Stiekem zaten we toen al te kijken of we het ook zo zouden aanpakken of dat we het juist helemaal anders zouden doen. Daar haalden we al heel wat inspiratie uit."

Verhuur huisjes is stiekem een droom die al lang bestond
Een van de tiny houses

Van het bruisende Rotterdam naar het Drentse groen

"Wat ik in eerste instantie in ieder geval nooit had gedacht, is dat we in Drenthe terecht zouden komen. Ik ben daar opgegroeid en heb nooit de intentie gehad om terug te gaan. Tegelijkertijd heb ik vroeger wel altijd tegen mijn moeder gezegd: "Mam, als je later oud bent, dan mag je bij mij komen wonen". Zij woonde nog in Drenthe, maar eerst gingen we toch kijken naar plekken onder de rook van Rotterdam en iets verder richting het zuiden in Zeeland. Daar kwamen we er al gauw achter dat het hoogseizoen van de verhuur van bijvoorbeeld tiny houses vooral de lente en de zomer is. In de winter is het door de open vlaktes en weilanden er vaak wat killer dan bijvoorbeeld op een plek met meer afwisselende natuur."

"Met dat en de belofte aan mijn moeder in het achterhoofd besloot René toch om online eens te kijken naar het aanbod in Drenthe. Daar bleek veel meer ruimte te zijn voor veel minder budget, dus toen besloten we om toch verder daar te gaan oriënteren. In eerste instantie was dat met een hele eisenlijst met een beperkt budget, waardoor het toch nog een jaar of twee heeft geduurd voor we iets konden vinden. Er gingen gaandeweg steeds meer eisen af. Toen we eenmaal op deze plek stuitten, wisten we al snel dat dit hem zou worden. De boerderij konden we opknappen en verbouwen tot twee gescheiden huizen; een voor ons en een voor mijn moeder. We moesten alleen nog wel een jaar wachten tot het bestemmingsplan kon worden omgezet."

Van het bruisende Rotterdam naar het Drentse groen

Idee van grootschalig vakantiepark maakt plaats voor tiny houses

"Oorspronkelijk was er een mini-camping op deze plek te vinden, die door de jaren heen helemaal verwaarloosd was. Dat was voor ons het probleem nog niet; wel dat er een bestemmingsplan lag voor een groot recreatiepark waar een paar honderd chalets op zouden komen. De omwonenden waren daar absoluut niet blij mee en waren maar wat gelukkig toen wij de grond kochten met een totaal ander idee: een kleinschalige plek waar maximaal 15 units in de verhuur komen. Momenteel beschikken we over twee tiny houses die volledig duurzaam zijn opgebouwd. Ze zijn gebouwd door het bedrijf Haaks dat bekend staat om hun tiny houses en tiny offices. De buitenkant van de huisjes betreft een standaard prototype en de binnenkant hebben we zelf aangepast met een knus en warm interieur."

"In de toekomst willen we nog verder uitbreiden. Zo zijn we nu al bezig met twee nieuwe tiny houses, waardoor we er binnenkort vier in totaal hebben. Het plan is om nog meer outdoor-achtige accommodaties aan te bieden, zoals bell tenten. De focus hierbij is dat het geheel kleinschalig blijft, waarbij rust, natuur en privacy centraal staan. Dat is een van de redenen waarom mensen hier graag komen: de rust. Laatst vroeg een gast of we wel duidelijk online hadden aangegeven dat "je hier echt heel privé zit", want "ze vonden het nog mooier dan verwacht". Dat is precies wat we willen met ons plekje in het groen. Ook de aanwezigheid van de hot tubs en de bijzondere locatie, naast de Koloniën van Weldadigheid (UNESCO Werelderfgoed) maken onze plek net even anders dan anders."

Idee van grootschalig vakantiepark maakt plaats voor tiny houses
Inrichting van een van de twee tiny houses

Ombouwen van mini-camping niet helemaal zonder slag of stoot

"Natuurlijk mis ik het levendige van Rotterdam wel eens, maar ik zou voor nu niet terug willen naar de stad. Na de verhuizing had vooral de oudste wel wat moeite met de verandering; haar (puber)leven speelde zich vooral af in Rotterdam. Dat vonden we in het begin wel lastig, maar gelukkig zit zij nu ook helemaal op haar plek. Ze gaat nog regelmatig terug naar de stad en heeft hier ook vrienden gevonden. Samen met onze andere kinderen helpt ze regelmatig mee in en rondom ons huis en de huisjes. Voor de grotere klussen bij de tiny houses krijgen ze wat geld, zoals voor het schoonmaken van de accommodaties en het maaien van het gras. Ons verhaal heeft dus wel iets weg van een goede aflevering van 'Ik Vertrek', maar dan in Nederland." 

"Wij hebben namelijk, in tegenstelling tot de fijne plek in Frankrijk waar we toen waren, nog wel een horrorverhaal dat niet had misstaan in een aflevering van het programma. We kochten het huis en de grond net een maand nadat corona begon. Toen hadden we nog geen idee wat de pandemie zou doen, maar al snel bleek dat alles veel duurder werd dan gepland. Daarbij bleek dat toen we een van de tiny houses op het riool wilden aansluiten, dat het riool helemaal verstopt zat. Uiteindelijk hebben we het hele terrein open moeten maken in de winter om overal een nieuw riool en voor de zekerheid elektra aan te leggen. Dat heeft maanden, duizenden euro's en veel slapeloze nachten gekost. Je snapt: ik zag het soms niet meer helemaal zitten. Maar: dat is gelukkig verleden tijd en we hebben heel veel zin in wat de toekomst ons gaat brengen op deze mooie plek in Drenthe."

Ombouwen van mini-camping niet helemaal zonder slag of stoot
Knusse sfeer bij de tiny houses

Benieuwd naar de tiny houses van Marieke en haar gezin?

Momenteel heeft het gezin twee tiny houses in de verhuur. Op deze pagina vind je meer informatie over beide huisjes. De plek is geschikt voor maximaal 5 personen per huisje en is ideaal voor gezinnen en stelletjes. Op het speelse en natuurlijke terrein is een natuurspeeltuin aanwezig, kun je lekker dobberen in de hot tub en genieten van de ruime plekken en het vele groen. Goed om te weten: de tiny houses liggen pal naast de unieke Koloniën van Weldadigheid (UNESCO Werelderfgoed) waar je cultuur en geschiedenis kunt opsnuiven. Leuk voor jong en oud!


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht