Verhuurder vertelt

Sandra en Glenn toverden een WO II bunker om tot luxe vakantiehuis


zondag 19 februari 2023

Wat doe je wanneer je een stuk grond hebt gekocht om een huis op te bouwen waar ook een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog op staat? Wellicht een leuke plek om een kroeg in te maken? Of een toffe speellocatie voor de kinderen waar ze ieder jaar hun kinderfeestje kunnen vieren? Dat zijn allemaal gedachten die Sandra Jagt-Kooij had voordat ze samen met haar man Glenn met de huidige bestemming van de bunker kwam: een luxe vakantiewoning!

Sandra en Glenn toverden een WO II bunker om tot luxe vakantiehuis
Vakantiehuis in bunker

Van WO II bunker naar stoere en luxueuze accommodatie

"Toen we het stuk grond kochten waar de bunker ook op staat, hadden we nog geen idee wat we ermee wilden doen. Tegenover ons op het land is een bunker weggehaald op een stukje boerenland. Dat wilden we sowieso niet, want naast het feit dat dat ontzettend veel geld zou kosten, vonden we het ook wel bijzonder om zo'n stukje geschiedenis op eigen grond te hebben", vertelt Sandra. 

"In eerste instantie hebben we de bunker gebruikt als een opslag en een schuurtje; toen we ons huis aan het bouwen waren. Nadat er jaren verschillende ideeën de revue passeerden, kwam daar het uiteindelijke plan: hoe leuk zou het zijn om van iets redelijk negatiefs, de bunker en waarvoor het gebruikt werd in de oorlog, iets positiefs te maken? Een vakantiewoning leek ons het perfecte idee! Hoewel het alsnog zo'n drie jaar duurde voordat de gemeente Den Helder akkoord ging en ons een vergunning gaf en het daarna nog eens een jaar duurde om alles om te zetten naar het juiste bestemmingsdoel konden we in 2018 beginnen met klussen en einde 2019 starten met de verhuur."

Van WO II bunker naar stoere en luxueuze accommodatie
Zo was de oude bunker in eerste instantie

Klaar om te verhuren en toen kwam de pandemie

Maar: toen kwam corona. "We dachten "nee hè, hebben wij weer" toen we de eerste berichten over corona en de daarop volgende lockdowns hoorden. Het kan ook nooit eens normaal bij ons, dus eigenlijk verbaasde het me niet dat de eerste reserveringen, met name door Duitsers, volop werden geannuleerd. Zij mochten Duitsland niet meer verlaten door de nieuwe reisrestricties. Heb je eindelijk een mooie vakantiewoning klaar en dan komen er geen gasten! Gelukkig was dit van extreem korte duur."

Sterker nog: voordat Sandra en haar gezin het wisten was de kalender van de bunker helemaal volgeboekt. "Toen bekend werd dat de grenzen naar het buitenland dicht gingen, hadden mensen hier toch behoefte om er even uit te gaan tijdens de lockdowns en al dat werken vanuit huis. Omdat je in eigen land wel gewoon op pad mocht, wisten mensen vanuit het hele land onze bunker te vinden. Mensen kwamen hier niet schuilen voor de oorlog, maar voor corona! Door het inchecken via een sleutelkastje, eigen sanitair en volledige privacy kon (en kan) dat allemaal veilig."

Klaar om te verhuren en toen kwam de pandemie
Alles volledig in thema

Bijzondere slaapplek met mini-museum over de oorlog

Een volle boekingskalender dus. "Daar zijn we superblij mee", vertelt Sandra verder. "We hebben er veel tijd en liefde ingestopt waarbij we het interieur goed hebben laten matchen met de bunker. Zo zie je veel elementen van de bunker terug in het bijbehorende huisje dat vastzit aan de bunker. We hebben veel onderdelen in roestkleuren gedaan en we hebben gekozen voor een stoere inrichting met veel gebruik van hout en metaal. Een van de binnenmuren van de woning is de buitenmuur van de bunker."

"Wat zo bijzonder is aan onze accommodatie is dat je slaapt in de bunker zelf. Daar vind je drie slaapkamers met luchtfiltersysteem, omdat er geen ramen aanwezig zijn. Het halletje in de bunker hebben we gelaten zoals het was; je ziet er zelfs nog het originele bunkernummer. In een paar uitsparingen hebben we een mini-museum gemaakt met allerlei spullen uit de oorlog, zoals tubes schoensmeer van toen en schotels en bestek. Er is zelfs nog een gat op de bunker aanwezig waar ooit een schietgeweer zat. Bezoekers kunnen via dit gat naar buiten waar ze onze geit Lily en bok Maurus ontmoeten. Die grazen daar altijd."

Bijzondere slaapplek met mini-museum over de oorlog
Slapen in de bunker

Waarom je hier écht eens zou moeten overnachten

Bok Maurus is inmiddels een soort mascotte geworden van het vakantiehuis. "Gasten vinden het zó leuk om de dieren te zien op het dak. Ik krijg regelmatig mooie tekeningen van kinderen waarop ze Maurus getekend hebben. Alleen daarom is het al een aanrader om in de bunker te slapen! Zonder gekkigheid: de accommodatie is uniek in Nederland. Natuurlijk zijn er wel wat plekken waar je in een bunker kunt slapen, maar zover ik weet nergens op zo'n manier als bij ons waarbij je een bunker aan een luxe vakantiehuis vast hebt zitten."

"We zien dan ook dat onze doelgroep heel divers is: van gezinnen met kinderen tot stelletjes en vriendinnengroepen voor een wellnessweekend met Finse sauna. Omdat er (maximaal 4) honden welkom zijn, is het ook de ideale plek voor een weekendje weg met je harige viervoeter. We hebben zelfs al eens iemand gehad die in haar eentje, maar met haar twee honden kwam slapen. Iedereen is welkom! Wat ik ook leuk vind om te vermelden, is dat je het terrein niet af hoeft om je te vermaken. Hoewel het strand in de buurt is, beschikken we over leuke speeltoestellen en -activiteiten voor jong en oud. Ik hoop je/jullie snel te zien in onze bunker; het welkomstgeschenk met onder andere kakelverse eitjes van onze kippen staat voor je klaar!"

Nieuwsgierig geworden naar de luxe vakantiewoning een WO II bunker van Sandra en haar gezin? Via deze pagina vind je meer informatie, recensies én kun je een boeking maken.

Waarom je hier écht eens zou moeten overnachten
Welkomstpakketje bij je verblijf

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht