Verhuurder vertelt

Sonja maakte van een oude kerk in Arnhem een luxe slaapplek


vrijdag 24 maart 2023

In het hart van Arnhem vind je de 700 jaar oude imposante Walburgiskerk. Deze kerk spot je al vanuit verschillende delen van de stad. Wat veel mensen niet weten, is dat je hier tegenwoordig niet meer komt om naar de pastoor te luisteren, maar om bijzonder te overnachten. Sonja van der Bij heeft de toren van de kerk een paar jaar geleden namelijk omgebouwd tot zes luxe hotelkamers. Sinds 2021 zijn de suites te boeken.

Sonja maakte van een oude kerk in Arnhem een luxe slaapplek

Van gastvrouw in de horeca tot eigenaar van een B&B

Sonja heeft nooit stil gezeten: ze rolde vanaf haar 20e zo de horeca in waar ze diverse werkzaamheden heeft uitgevoerd. Als gastvrouw en leidinggevende op de werkvloer werd ze eigenlijk altijd erg blij van haar werk. "Toen ik een jaar of 40 was, merkte ik dat het steeds zwaarder werd om in de horeca te werken. In mijn achterhoofd had ik altijd al wel het idee om ooit een eigen bed en breakfast te hebben. Het had dus misschien wel zo moeten zijn dat toen ik de eigenaar van de Walburgiskerk ontmoette we binnen no time een plan hadden om iets leuks te doen met die kerk."

Niet veel later, in 2018, kreeg Sonja de vraag of ze een bed en breakfast in de kerk zou willen openen. Ze greep deze kans direct met beide handen aan: "De kerktorens waren nog helemaal leeg, maar ik had meteen zin om te beginnen. Gelukkig had ik wel de nodige tijd beschikbaar om te bedenken hoe ik de kamers zou willen hebben en welk thema er zou moeten zijn. Er was nog helemaal niets en dat zouden uiteindelijk volledig ingerichte appartementen moeten worden met bedden, kastjes en andere meubels. Een hele klus!"

Van gastvrouw in de horeca tot eigenaar van een B&B

Verbouwing van 2,5 jaar resulteert in zes luxe suites

De verbouwing duurde al met al dan ook 2,5 jaar. "Ik was van plan om de torens om te toveren tot meerdere stijlvolle verblijven. Omdat er nog helemaal geen verdiepingen in zaten, moest er eerst een heel plan worden gemaakt. Het uithakken van de middeleeuwse muren was ontzettend spannend. Hoewel steen natuurlijk erg sterk is, was ik bang dat er meer stenen dan nodig zouden afbrokkelen. Maar: dat is allemaal goed gegaan! Ook moest er elektriciteit worden aangelegd, evenals stromend water en duurzame waterpompen."

"Uiteindelijk zijn er vier verblijven voor vier personen en twee verblijven voor twee personen gebouwd, waarbij luxe en comfort centraal staat. Iedere kamer heeft een eigen thema dat helemaal past in de stijl van de kerk en de omgeving. Trots en historie staan hierbij centraal. Het Kröller-Müller Museum, Park Sonsbeek en Burgers' Zoo vormen onze trots en Koning Lodewijk Napoleon, de Slag om Arnhem en het Romeinse Fort in Meinerswijk zijn deel van de historie. De locatie en de kerk zelf hebben dus voor veel inspiratie voor de kamers gezorgd".

Verbouwing van 2,5 jaar resulteert in zes luxe suites
Lodewijk Napoleon op de muren

Slapen in een iconische kerk met rijke geschiedenis

"Wat zo bijzonder is aan slapen in de Walburgiskerk is dat Lodewijk Napoleon ooit zijn voetstappen in de torens van de kerk heeft gezet. Je logeert dus op een plek met een écht rijke geschiedenis. Dat voel en zie je overal. Uiteraard zijn de suites wel modern ingericht, maar de oude muren en de details van vroeger zie je nog overal. Ik heb bij de verbouwing alle bakstenen van de torens met eigen handen schoongemaakt. Daar heb ik vier weken over gedaan, maar op die manier voelt het wel alsof ik de kerk echt eigen heb gemaakt."

Sonja dacht dat het voornamelijk chique vijftigers en zestigers zouden zijn die een of meerdere nachtjes in de kerktoren zouden boeken. "Uiteindelijk blijkt dat dat helemaal niet alleen zo is. De meeste mensen die hier komen slapen, zijn stelletjes en vrienden/vriendinnen in de 30 en 40. Ook zijn er nieuwsgierige Arnhemmers die weleens willen weten hoe het is om in die iconische kerk in het hart van de stad te logeren. Doordeweeks worden de suites vaak geboekt door zakelijke gasten; hoe leuk is dat? Zo maak je van je zakelijke trip wel heel iets speciaals".

Ook zo nieuwsgierig geworden naar de prachtige suites in de Walburgiskerk? Hier vind je meer informatie en foto's en kun je een boeking maken. De kerk is de ideale uitvalsbasis om Arnhem te leren kennen.

Slapen in een iconische kerk met rijke geschiedenis
De luxe suites in de kerktoren

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht