Hooiberg

Slapen in een hooiberg

Bijzonder overnachten in een hooiberg is een écht unieke ervaring. Anders dan je misschien had verwacht, is een hooiberg een volledig ingericht vakantiehuisje dat van alle gemakken voorzien is. Je hoeft dus niet in het stro of het hooi te overnachten… tenzij je dat zelf wilt. Bekijk hier ons aanbod.
Lees meer
Slapen in een hooiberg

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Ligging

Kenmerken

Toon meer

Accepteert cadeaubonnen

Nachtprijs

Slapen in een hooiberg

Slapen in een hooiberg is een écht unieke ervaring. Anders dan je misschien had verwacht, is een hooiberg een volledig ingericht vakantiehuisje dat van alle gemakken voorzien is. Je hoeft dus niet in het stro of het hooi te overnachten… tenzij je dat zelf wilt. Dat deden de boerenknechten vroeger namelijk regelmatig. Gelukkig bestaat een hooiberg vakantiehuis tegenwoordig uit comfortabele bedden voor een goede nachtrust. Heb jij al eens geslapen in een hooiberg?

Wat is een hooiberg?

De kans is groot dat je geen idee hebt wat een hooiberg precies is. Veel mensen denken dat het letterlijk een berg van hooi en stro is. Dat is gelukkig niet het geval, aangezien je er gewoon in volledige comfort kunt overnachten. Een hooiberg is een vrijstaand agrarisch gebouw dat dient als opslagplaats voor hooi, stro en graanschoven. Hoewel hooibergen er verschillend uit kunnen zien, heeft iedere hooiberg hetzelfde principe: zo’n constructie bestaat in ieder geval uit zeven palen en een verstelbaar dak.

“Hooibergen worden ook wel steltenbergen, paalschuren en roedenbergen genoemd.”

Dat dak kan langs de palen op en neer bewegen, waardoor je de hoogte van het dak kunt verstellen. Bij de traditionele hooibergen is het dak van riet. Van oorsprong stonden er veel hooibergen in allerlei delen in Nederland. Vandaag de dag vind je nog steeds van dit soort bouwwerken in Overijssel, Zuid-Holland en Utrecht. Een aantal daarvan is omgebouwd tot een bijzondere overnachting waar jij kunt slapen! Leuk weetje: hooibergen worden ook wel steltenbergen, paalschuren en roedenbergen genoemd.

Hooiberg vakantiewoning

Als je op een afbeelding van een hooiberg zoekt, kun je je waarschijnlijk nog niet helemaal voorstellen dat je onder zo’n dak zou slapen. Geen zorgen: de basisconstructie van een hooiberg wordt gebruikt om een hooiberg vakantiewoning te bouwen. Dat betekent dat je de basis hebt van die zeven palen en een verstelbaar dak en dat daar omheen een stevige vakantiewoning is gebouwd. Je kunt je vast wel voorstellen dat zo’n vakantiehuis er ontzettend bijzonder en vooral fotogeniek uitziet.

Op verschillende plekken in Nederland kun je een hooiberg vakantiewoning vinden. Vaak vind je ze op een boerenerf door de unieke geschiedenis en soms zijn ze ook te boeken bij vakantieparken of op campings. Waar je ook slaapt; je komt hoe dan ook wat meer te weten over het boerenleven wanneer je in een hooiberg vakantiewoning slaapt. Vaak bestaat zo’n hooiberg vakantiehuis over een knusse inrichting waarbij hout een belangrijke rol speelt. Dat past perfect bij de natuurlijke basis van dit soort bijzondere vakantiewoningen.

Waar kan ik overnachten in een hooiberghut?

Ben je op zoek naar een fraaie hooiberg vakantiewoning dan zul je zien dat je ze voornamelijk tegenkomt in de provincies Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland. Ook in Gelderland en Drenthe staan nog enkele hooiberghutten die je kunt huren. Zo vind je in Terwolde in Gelderland deze mooie voormalige hooiberg waar een vakantiehuis in is gebouwd. Hier komen nostalgie en luxe op een wel heel unieke manier samen. Deze hooiberg vakantiewoning is maar liefst 120m2 groot en je kunt hier met maximaal 5 personen overnachten.

“In Gelderland en Drenthe staan nog enkele hooiberghutten die je kunt huren.”

In het Overijsselse Zuna slaap je in een heuse Reggehooiberg met eigen sauna en hot tub. Deze voormalige hooiberg staat op een gezellig vakantiepark waar voor het hele gezin van alles te beleven is. Ook hier is plek voor 5 personen waarbij je voldoende ruimte hebt voor iedereen. De huisjes passen ontzettend goed in de landelijke omgeving waar veel boerderijen, weilanden en dieren te vinden zijn. Een superleuke plek waar je echt eens geweest moet zijn.

Slapen in het stro

Dacht jij in eerste instantie dat je bij slapen in een hooiberg letterlijk in een berg hooi zou slapen? Dat is dus niet helemaal het geval. Maar: mocht je dat toch willen dan kan dat ook gewoon. Er zijn namelijk verschillende plekken waar je letterlijk kunt logeren in het stro. Hoe leuk is dat? Wij zijn erover eens dat je in ieder geval één keer in je leven moet hebben geslapen in het stro. Natuurlijk slaap je alsnog op een lekker matras, dus je hoeft niet bang te zijn voor prikkend stro in je rug tijdens het slapen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de bedden die je bij het Strokasteel in Groningen vindt. Hier staat een ruime sprookjesschuur waar matrassen op strobalen te vinden zijn. Boven het ‘bed’ hangt een hemelbed inclusief kroonluchters, draperieën en diverse kussens. Het is echt een feest om hier te overnachten; ongeacht hoe oud je bent. Voor de kleintjes zijn er prinsen- en prinsessenbedden van stro te vinden. Zij mogen zelfs helpen met het voeren van de dieren op het erf. Kortom: ben je op zoek naar avontuur? Boek dan zeker een overnachting in het stro.

Geef een bijzonder nachtje weg cadeau

Wil jij een bijzondere overnachting cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.

Geef een bijzonder nachtje weg cadeau