Vergeet glamping, want champing is het tegenwoordig helemaal! Champing is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘camping’ en ‘chapel’, oftewel kamperen in een kerk! En datzelfde geldt voor slapen in een klooster. Ga terug in de tijd en overnacht tussen de orgels of kies voor een volledig gerestaureerd klooster en kom daar in hogere sferen! Hieronder vind je een overzicht met de leukste kerk- en kloosterovernachtingen in Nederland en België: van kerkelijke gebouwen middenin een bruisende stad tot aan historische exemplaren op het platteland.
Slapen in een kerk of klooster is iets wat helemaal bij deze tijd past. Er zijn namelijk steeds meer van dit soort historische gebouwen in zowel Nederland als het buitenland die leeg komen te staan. Hoe kun je zo’n plek beter invullen dan als een bijzondere overnachting? Sommige kerken en kloosters zijn helemaal omgebouwd tot moderne slaapplek, terwijl je bij andere heilige accommodaties slaapt tussen het oorspronkelijke interieur zoals orgels, kerkbanken en glas-in-lood ramen. Is slapen in een kerk ook iets voor jou?
Slapen in een kerk
Ieder dorpje en iedere stad heeft van oudsher een kerk. Vroeger was het hebben van een kerk namelijk ontzettend belangrijk met zoveel gelovigen in die tijd. Er moest genoeg plek zijn om bewoners plaats te kunnen bieden in een kerk bij hun in de buurt. Kijken we naar de hedendaagse samenleving dan zien we dat allang niet meer zoveel mensen als toen gelovig zijn. Het aantal kerken is daarom niet meer helemaal in verhouding met het aantal gelovigen. Gelukkig kun je heel wat andere leuke dingen met een oude kerk, zoals het omtoveren tot unieke slaapplek, hotel of bed en breakfast!
Wat zo bijzonder is aan slapen in een kerk is dat iedere kerkovernachting verschillend is. Iedere kerk ziet er immers anders uit, waardoor je nooit exact dezelfde ervaring zult hebben. Dat is wel even anders dan logeren bij een ‘gewoon’ hotel waar alle kamers op elkaar lijken. De ene kerk beschikt bijvoorbeeld nog over een oud orgel, zoals deze prachtige kerk in Peperga, terwijl de andere kerk helemaal hip is omgebouwd met luxe kamers, zoals deze kerk in Mechelen in België. Het goede nieuws is ook nog eens dat je niet het land uit hoeft om in een kerk te slapen. Door heel Nederland vind je de meest bijzondere historische bouwwerken voor een vroom nachtje weg.
Herbestemming van kerken
Er zijn zoveel mooie oude kerken en gebedshuizen te vinden in en buiten Nederland dat het zonde zou zijn als deze bouwwerken niet meer gebruikt werden of zelfs gesloopt zouden worden. Het bouwwerk van één kerk neemt vaak behoorlijk wat ruimte in de slag - daar zouden zomaar enkele nieuwbouwhuizen gebouwd kunnen worden. Toch ziet het grote deel van ondernemers en creatieven in dat zo’n oude kerk het beste hergebruikt kan worden. Daarom is voor een groot aantal kerken een passende herbestemming gevonden - waarvan uniek overnachten dus een van de bestemmingen geworden is. Hallelujah!
“Gelukkig kun je heel wat andere leuke dingen met een oude kerk, zoals het omtoveren tot unieke slaapplek, hotel of bed en breakfast!”
Wist je dat zelfs een op de kerken geen officiële kerk meer is? Naast slapen in een kerk zijn er namelijk nog veel meer projecten rondom dit soort oude heilige gebouwen. Maar liefst 1400 van de ongeveer 6900 kerken hebben een nieuwe bestemming gekregen. Zo kun je in een aantal voormalige heilige gebouwen wonen; een deel van de kerken is omgebouwd tot woning of appartementencomplex. Ook zijn er kerken waar theatershows en muziekvoorstellingen gegeven worden en waar op een originele manier vergaderd kan worden. Tot slot vind je kerken die fungeren als winkel, zoals een meubelzaak, een restaurant of koffiezaak, een bibliotheek, zoals de bieb in Maastricht, of als sportschool.
Tip! Hier kun je overnachten in een voormalige kerk
Omdat de meeste Nederlanders niet zomaar een eigen kerk kunnen kopen om in te wonen, is het huren van een kerk voor een of meerdere nachten ideaal! In Nederland slaap je op verschillende plekken in een oude kerk. In Friesland vind je bijvoorbeeld Kerk Ievers, een kerk die aan de buitenkant nog in originele staat is en aan de binnenkant is omgetoverd tot een luxe vakantieverblijf met oude elementen. Met ruimte voor maximaal 10 personen is deze kerk de ideale getaway voor gezinnen of vriendengroepen. Helemaal aan de andere kant van het land vind je in Limburg deze voormalige pastorie, wat eveneens een goede mix is van oud en nieuw.
Champing
Naast bijzondere kerkovernachtingen waar je de luxe hebt om in een heerlijk bed te slapen, is er nóg een manier van slapen in een kerk. Champing is een begrip dat al langer rond gaat onder de echte avonturiers. Champing is namelijk een combinatie van ‘camping’ en ‘chapel’, oftewel: kamperen in een kapel. Dit wordt al jaren gedaan in onder andere Engeland, waar mensen op diverse plekken met hun eigen matje en slaapzak mogen slapen in een oude kerk. Door champing bekijk je zo’n kerk op een hele andere manier! Toch vinden veel mensen kamperen in een kerk nog een beetje spannend. Je slaapt namelijk echt tussen de oude kerkbanken en het altaar. Maar onthoud: in sommige ‘vernieuwde’ kerken doe je dat ook - weliswaar in een bed, maar nog wel tussen de originele ornamenten. Dat is toch eigenlijk juist hartstikke spannend?
Nieuw concept: Heilige Nachten
Nog maar sinds kort bestaat het concept Heilige Nachten in Nederland. Dit bedrijf is opgericht door twee enthousiaste dames die oude kerken (vaak) tijdelijk nieuw leven willen geven. Zij doen dit niet door volledige verbouwingen, maar combineren oud met nieuw en geven een kerk zo een hele nieuwe look. Wat zo bijzonder en leuk is aan het concept Heilige Nachten is dat je zo’n kerk bijna altijd helemaal voor jezelf hebt! Door jouw overnachting draag je ook nog eens bij aan prachtige historische kerkgebouwen en hun rijke verhalen. Hoewel de kerken hun originaliteit blijven behouden, zie je overal een stukje Heilige Nachten terug. Omdat sommige kerken van dit concept maar tijdelijk zijn, is het zeker een once in a lifetime experience. Dat moet je meemaken!
Slapen in een klooster
Het zijn niet alleen kerken waar je tegenwoordig prinsheerlijk in kunt overnachten; ook kloosters openen steeds vaker de deuren om jou uit te nodigen voor een unieke ervaring. Bij kloosters geldt nog iets vaker dat ze wél voor een groot deel of helemaal zijn omgebouwd tot een luxe overnachting. Dat komt omdat kloosters vaak nog een tikkeltje ouder zijn dan de meeste kerken. Daardoor hebben ze wel wat renovatie nodig voordat iemand er veilig en comfortabel in kan overnachten. Het aantal omgebouwde kloosters is en buiten Nederland bewijst dat er voldoende vraag is naar dit soort bijzondere slaapplekken.
Hoewel sommige kloosters volledig zijn omgebouwd tot een luxe hotelkamer of vakantiewoning vind je ook nog dit soort heilige overnachtingen waar oud met nieuw wederom gecombineerd wordt. Die kloosterovernachtingen zijn ideaal voor onder andere liefhebbers van historische gebouwen. Natuurlijk kun je er ook gewoon even lekker op uit willen en avontuur beleven wanneer je in een klooster wilt slapen. Pak in zo’n geval juist goed uit en boek direct een kloosterhotel met een complete wellness. Volledig tot rust komen in een gebouw met een rijke geschiedenis terwijl je je nog even onderdompelt in je eigen jacuzzi - hoe fantastisch is dat?
Kloosterhotels
Dit soort luxe vind je voornamelijk in kloosterhotels. Kloosterhotels vind je op meerdere plekken in Europa; Nederland kent een aantal bijzondere kloosters die omgebouwd zijn tot hotels en je moet ook zeker bij onze zuiderburen zijn voor unieke dit soort fraaie hotels met verhalen uit vroegere tijden. Kloosterhotel De Soete Moeder in Den Bosch is een goed voorbeeld van een hotel waar kloosterdetails gecombineerd zijn met eigentijds en luxe comfort. Waar je buiten even een stap terug in de tijd neemt, waan je je aan de binnenkant van dit hotel in een modern bouwwerk met hier en daar wat prachtige kunstwerken en details van vroeger. Een bijzondere combinatie zoals deze vind je in meerdere kloosterhotels. Door de moderne luxe is het écht even genieten van een of meerdere nachten weg.
Overnachten in een klooster in Nederland
Slapen in een klooster geeft net dat beetje extra aan je overnachting. Wanneer je van plan bent om een mooie stad te bezoeken, kun je er natuurlijk voor kiezen om in een standaard hotel te overnachten. Wat echter nog leuker is, is om je verblijf onvergetelijk te maken door de plek waar je gaat slapen. Met een slaapplek in een klooster in Nederland zit je helemaal goed wanneer je voor zo’n ervaring wilt gaan. Combineer stad, natuur én historie bijvoorbeeld in het Kruisherenhotel in Maastricht; een gotisch klooster dat in het hart van de stad ligt. Dit unieke kloosterhotel is ingericht door zowel nationale als internationale architecten en biedt service van sterrenformaat. Een uitstekende plek wanneer je even flink in de watten gelegd wilt worden.
Fletcher kloosterhotel
Op een andere plek in het zuiden van het land vind je een heus kloosterhotel van Fletcher. Je kent Fletcher misschien wel van andere gezellige hotels verspreid over het hele land. Met hun kloosterhotel in een groene omgeving in Deurne hebben ze een wel hele bijzondere slaapplek te pakken. Kloosterhotel Willibrordhaeghe heeft een historische sfeer die bewaard is gebleven, terwijl je wel geniet van nieuwerwetse kamers die voorzien zijn van vier sterren. Hier kom je dus aan niets te kort! Dit kloosterhotel van Fletcher is daarnaast goed te betalen voor verschillende budgetten. Je boekt hier namelijk al een hotelkamer vanaf € 57 per nacht! Op die manier is slapen in een kloosterhotel van Fletcher toegankelijk voor iedereen en kun je dus met een kleine of grote portemonnee een of meerdere nachten logeren in dit voormalige klooster.
Overnachten in een voormalig klooster in België
België kent net als Nederland een rijke geschiedenis, waardoor er nog veel opvallende oude bouwwerken bewaard zijn gebleven. Ook daar vind je tientallen oude kloosters en kerken die vandaag de dag volledig vernieuwd zijn voor toeristische overnachtingen. In het gezellige Leuven vind je bijvoorbeeld Martin’s Klooster, een charmant kloosterhotel met vier sterren. Dit klooster werd al in 1531 gebouwd en is in 2013 volledig gerenoveerd tot een boutiquehotel. Ook hier vind je nieuwe elementen verweven met oude details waardoor je terug in de tijd gaat zonder iets te verliezen aan luxe en comfort. In het centrum van Gent slaap je bij een voormalig neogotisch klooster waarin het zogeheten Hotel Monasterium PoortAckere gevestigd is. Hier vind je eveneens een prachtige combinatie van oud en nieuw, dus laat je lekker in de watten leggen.
Geef een unieke overnachting cadeau
Wil jij een bijzondere overnachting cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.