Kota

Overnachten in een Finse Kota

Je hoeft de grens niet over om in een authentieke Finse kota te slapen. In Nederland vind je namelijk een aantal hele knusse kota’s die je kunt huren. In een kota staat Scandinavische warmte én gezelligheid voorop. Bekijk hier ons aanbod bijzondere kota overnachtingen:
Lees meer
Overnachten in een Finse Kota

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Collecties

Ligging

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Finse kota

Wie al eens in Finland is geweest, is er ongetwijfeld bekend mee: de Finse kota. Dit bijzondere houten huisje zien we steeds vaker in het aanbod van unieke overnachtingen. Je hoeft vandaag de dag de grenzen niet meer over om zelf in een Finse kota te slapen. In Nederland vind je namelijk een aantal hele knusse kota’s die je kunt huren. In een kota staat Scandinavische warmte én gezelligheid voorop. Dat is nog eens wat anders dan slapen in een yurt of overnachten in een pipowagen!

Wat is een kota eigenlijk?

Een Finse kota lijkt een beetje op een tuinhuisje of een blokhut en is over het algemeen helemaal gemaakt van hout. Deze bijzondere cabin kent de oorsprong in Finland waar de huisjes gebruikt worden door de Sami als een gezellige plek om lekker warm te worden in het koude landschap. Een échte kota heeft namelijk een vuurplek in het midden van het huisje. Deze vuurplek wordt gebruikt als grill en natuurlijk als plaats om na een tocht in de sneeuw en/of kou op temperatuur te komen. De meeste kota’s hebben zes, acht of soms tien hoeken.

“Deze bijzondere cabin kent de oorsprong in Finland waar de huisjes gebruikt worden door de Sami als een gezellige plek om lekker warm te worden in het koude landschap.”


De Finse kota kent een hele interessante geschiedenis. De voorloper van de kota is namelijk de lavvu, een ronde tent die door de Sami werd gebruikt als grillhut. Zij maakten gebruik van rendierhuiden en houten stokken om zo’n tent op te bouwen. Tijdens hun trektochten bouwden ze de lavvu op als een warm onderkomen waar ze konden eten en slapen. De wat ruimere lavvu’s werden opgebouwd met behulp van turf en hout. Deze grotere tenten werden ook wel goathi genoemd, waar uiteindelijk het woord kota vandaan komt. Een kota is echter allang geen tent meer, maar een houten huisje waarin je warm en droog blijft. Kortom: een hele toffe plek om eens te slapen.

Ik wil overnachten in een kota. Waar kan dat?

Goed nieuws: je hoeft niet helemaal naar Finland af te reizen om in een kota te kunnen overnachten. Ook in Nederland vind je tegenwoordig een aantal mooie kota’s waar je kunt slapen. En wist je dat je ook zelf een kota kunt (laten) bouwen in je tuin als tuinhuisje of grillhut? Dat is wel het toppunt van hygge of hauskaa (‘gezellig’ in Scandinavisch)! Neem bijvoorbeeld deze knusse Finse kota in Ermelo waar je met maximaal 4 personen kunt slapen. Deze kota staat in het hart van het groen én in de buurt van het centrum van Ermelo. Naast het houtvuurtje in de kota kun je je hier opwarmen in de houtgestookte hot tub. Heerlijk!

“Wist je dat je ook zelf een kota kunt (laten) bouwen in je tuin als tuinhuisje of grillhut?”


In het Limburgse Panningen vind je een heel dorpje met kota’s. Iedere kota biedt ruimte aan voor 6 personen. Dat is mogelijk door de uitbreiding van het bouwwerk: deze cabins bestaan uit twee ruimtes. Er zijn als het ware twee kota’s aan elkaar gebouwd zodat je hier met extra veel mensen kunt genieten van een Fins verblijf. In het midden van het ‘kotadorp’ staat een sauna waar je gebruik van kunt maken. Slapen in een kota is op die manier dus geschikt voor ieder seizoen! Deze Finse kota met glazen dak in Noord-Brabant is ook zeker het boeken waard. Hier slaap je met maximaal 5 personen én kun je vanuit binnen naar de sterren turen door het glazen dak.

Ik wil een kota huren. Waar moet ik op letten?

Ook slapen in een kota? Bij je zoektocht naar een bijzondere kota in of buiten Nederland is het aan te raden om rekening te houden met een aantal vragen. Op die manier weet je zeker dat slapen in een kota onvergetelijk wordt.
  • Voor hoeveel personen is de kota bedoeld?
  • Mag ik mijn hond meenemen bij de kota-overnachting?
  • Is er een minimum aantal nachten dat ik moet boeken in de kota?
  • Staat de kota in de natuur of bij een stad?
  • Is de kota te boeken bij een particulier, op een camping of bij een vakantiepark?
  • Wat zijn de kookmogelijkheden in de kota?
  • Er is een hot tub en/of sauna aanwezig in of bij de kota?
  • Is de kota toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn?
  • Is de overnachting in de kota leuk voor kinderen?

Geef een bijzondere overnachting cadeau

Wil jij een bijzondere overnachting cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.

Geef een bijzondere overnachting cadeau