Trends

Slapen in een kerk


vrijdag 18 september 2020

Altijd al eens willen overnachten in een oude kerk? Dan is 'champing' helemaal iets voor jou! In dit artikel lees je meer over champing én over een aantal bijzondere kerken in Nederland waar je kunt slapen. Over goddelijk slapen gesproken!

Slapen in een kerk
Slapen in een kerk in Friesland

Wat is champing?

Mensen zoeken vandaag de dag meer dan een standaard unieke overnachting. Natuurlijk is een overnachting in een boomhut fantastisch, maar voor de echte thrillseekers moet er nog een stapje verder worden gegaan. Dat kan in het geval van champing. Champing is een combinatie van 'camping' en 'chapel'; ook wel kamperen in een kerk genoemd. In Engeland kun je al een tijdje je matje uitrollen in een kerk, in Nederland pakken we het net even anders aan.

Nu kun je hier stiekem je tentje uitgooien in een verlaten kerk, maar wat je nog beter kunt doen is een nachtje boeken in een van de vele kerken die inmiddels omgebouwd zijn tot bijzondere slaapplek. In Nederland staan namelijk heel wat kerken en kloosters die niet meer in gebruik zijn als in hun oorspronkelijke hoedanigheid. Vaak zijn dit soort plekken omgetoverd tot luxe hotelkamers of appartementen waar je prima enkele nachten kunt vertoeven. Hieronder geven we je een paar tips voor bijzondere kerkovernachtingen in Nederland.

Wat is champing?
Voormalig klooster in Eindhoven

Logeren in een voormalig klooster in Noord-Brabant

In het hart van Eindhoven vind je een wel heel bijzondere overnachting: een oud klooster met een grote stadstuin én een heerlijk terras. In dit klooster vind je vandaag de dag een luxe hotel in monumentaal erfgoed van de kloosterorde der Augustijnen. Waar het gebouw aan de buitenkant nog veel historische elementen heeft, is de binnenkant van het klooster omgebouwd tot een modern hotel met stijlvolle kamers en meubels.

Iedere kamer heeft ruimte voor maximaal 2 personen: er zijn comfortabele Auping bedden te vinden en je geniet hier van de hoge plafonds en de kleurrijke glas-in-lood ramen. Wat zo bijzonder is aan deze bijzondere overnachting in het centrum van Eindhoven is dat je je middenin een stad bevindt, maar je alsnog in een oase van rust slaapt. Ben je dus benieuwd naar Eindhoven maar wil je wel op een rustige en unieke plek slapen? Dan is deze kloosterovernachting zeker iets voor jou.

Logeren in een voormalig klooster in Noord-Brabant
Luxe hotel in een oud klooster in Eindhoven

Een hele kerk voor jezelf in Friesland

Ben je benieuwd hoe het voelt om een oude kerk helemaal voor jezelf te hebben? Dat kan in Peperga, een klein dorp in Friesland. Hier staat de Pieter Stuyvesantkerk, een prachtig bouwwerk dat nog maar sinds deze zomer in de verhuur is. In deze kerk is zoveel mogelijk origineel gebleven en zijn er moderne meubels toegevoegd. Op het altaar vind je een (slaap)bank met een rek vol magazines, er zijn meerdere zithoekjes gemaakt en er is een heerlijk hemelbed te vinden. 

Ook kun je een paar liedjes spelen op het werkende orgel van dit knusse kerkje. Verras de inwoners van Peperga met de mooiste liederen of ga erop uit in de omgeving. Peperga ligt vlakbij Nationaal Park de Weerribben-Wieden en je bent binnen no time in verschillende grote Friese steden. Let op: deze kerk beschikt over een wastafel, een toilet en een volledige keuken, maar niet over een douche. Dat maakt eigenlijk helemaal niet uit: wanneer je hier aankomt en je beseft dat je de hele kerk voor jezelf hebt valt dat echt in het niet.

Een hele kerk voor jezelf in Friesland
Slaap in Peperga in een kerk

Slaap in het kerkje van Koudum

Op een andere plek in Friesland vind je dit gerenoveerde kerkje met een lief karakter. Slaap met het hele gezin in Himelsk, het voormalige kerkje van Koudum. Dit pittoreske bouwwerk is al meer dan 100 jaar oud, wat je aan de buitenkant goed kunt zien. De oude binnenkant is verruild voor een modern interieur waarbij de charmante trekjes van vroeger nog zichtbaar zijn. 

Dat betekent ook dat dit inmiddels luxe vakantiehuis beschikt over alles dat je nodig hebt tijdens een weekendje of langer weg. Er is ruimte voor zes personen, er is een luxe keuken aanwezig inclusief vaatwasser en de badkamer is modern. Tip: huur bij je overnachting een zeilboot (valk) die op 5 minuten loopafstand voor jullie klaar ligt. Ontdek daarmee de Friese meren en de prachtige groene omgeving tijdens je verblijf op deze bijzondere plek.

Slaap in het kerkje van Koudum
Overnachten in het kerkje van Koudum

Meer inspiratie nodig voor je volgende bijzondere overnachting?

Op onze pagina met kerkovernachtigen vind je nog veel meer inspiratie voor een heilige overnachting. Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht