Verhuurder vertelt

Kerkrentmeester André verhuurt zijn kerktoren voor het behoud van de kerk


dinsdag 12 november 2019

Slapen in een kerk is bijzonder, al kun je daarvoor inmiddels op meerdere plekken in Nederland terecht. De kerk in het Friese Schettens is net even anders: je slaapt in een kerk, maar dan wel eentje die ook nog daadwerkelijk als dusdanig in gebruik is. De kerktoren is omgetoverd tot comfortabel slaapvertrek, de rest van het gebouw is nog steeds in originele staat. Plus: tijdens je verblijf heb je de hele kerk helemaal voor jezelf! Kerkrentmeester André Buwalda vertelt het bijzondere verhaal van Kerkovernachting Schettens.

Kerkrentmeester André verhuurt zijn kerktoren voor het behoud van de kerk

Allereerst: kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben André Buwalda en kerkrentmeester van de protestantse gemeente Schettens-Schraard-Longerhouw. We hebben drie kerken in ons eigendom, kerken waar al 1000 jaar lang in wordt getrouwd, overledenen worden begraven en kinderen worden gedoopt. Tien jaar geleden werd een commissie opgericht die moest nadenken over de toekomst van de kerkelijke gebouwen. Uiteindelijk kwamen we al snel op het idee om hier overnachtingen in te realiseren, het is een uitgelezen kans om nieuwe mensen te trekken. De kerk in Schettens was hiervoor het meest geschikt. Nu is de kerk nog steeds in gebruik als kerk, maar kun je daarnaast ook overnachten in de kerktoren.”

Allereerst: kun je wat meer over jezelf vertellen?

Was het lastig om dit idee te realiseren?

“De kerk is een monumentaal gebouw, waardoor je eigenlijk weinig mag. We wilden echter toch wat dingen aanpassen, maar daar hadden we wel vergunningen voor nodig. Gelukkig is het in goede harmonie gegaan met de gemeente. Met de belofte dat we het interieur authentiek zouden laten hebben we toestemming gekregen om het gebouw te restaureren: zowel voor de kerkelijke functie zelf als voor nevengebruik. We hebben alles in oude staat gelaten en alleen een kamer gerealiseerd en een douche toegevoegd. Er is niets weggehaald dat echt kenmerkend is. We hebben alles heel professioneel aangepakt met een architect, dat maakte ook al verschil.”

Hoe reageerde jullie achterban?

“Het hele proces heeft een aantal jaar geduurd. We moesten de achterban immers ook meekrijgen. Gelukkig kregen we genoeg draagvlak. Onze gemeenschap is altijd positief geweest. Zij realiseerden zich ook: we moeten iets met de gebouwen om het verminderende kerkelijke gebruik te compenseren en in de toekomst wellicht te vervangen. Als we de kerken zouden verkopen, dan waren we de gebouwen helemaal kwijt. Al onze inkomsten met de overnachtingen vloeien volledig terug in de kerk. We maken geen winst en hebben ook geen winstoogmerk. Het is puur bedoeld voor het instandhouden en onderhouden van de kerk.”

Hoe reageerde jullie achterban?

Hoe zorgen jullie dat alles goed loopt?

“We hebben een kerkbrigade opgericht. Dit is een groepje van zes vrijwilligers uit het dorp zelf. We vervullen allemaal per toerbeurt een specifieke taak: de een doet bijvoorbeeld de was, de ander is gastvrouw en weer een ander doet de administratie. Omdat we allemaal in het dorp wonen is er altijd iemand om de gasten te ontvangen en de kerk schoon te maken en op te ruimen.”

Wat hebben jullie precies aangepast in de kerk?

“We wilden eigenlijk helemaal niet veel veranderen aan de kerk. We wilden alleen dat mensen er in konden overnachten en de kerk zelf authentiek houden. Dat je bij binnenkomst nog steeds denkt: dit is een kerk. Dat je nog geen idee hebt wat er nog meer is. Pas wanneer je de kerktoren ingaat zie je dat er een slaapkamer is gerealiseerd. Het voelt aan als een soort kloosterkamer, maar het is de voormalige uurwerkkamer. We hebben niks aan de muren gedaan en alles in oude staat gelaten, alleen wat verlichting en goede bedden toegevoegd. In de zijkamer, de voormalige opslagruimte, vind je nu een volledige badkamer. Deze is helemaal weggewerkt. In de consistoriekamer, de ruimte waar de dominee en ouderlingen samenkomen voor de dienst begint, is nu een ontbijtkamer gemaakt. We hebben ook een fantastische muziekinstallatie geïnstalleerd, die dankzij de akoestiek nog bijzonderder klinkt. Gasten kunnen wanneer ze binnenkomen meteen een geweldige muzikale ervaring krijgen.”

Wat hebben jullie precies aangepast in de kerk?

Sinds wanneer kunnen mensen hier overnachten?

“De eerste overnachting vond precies een jaar geleden plaats. We hebben een succesvol jaar achter de rug met veel overnachtingen. Het allerbelangrijkste: onze gasten zijn erg positief. Ons gastenboek staat vol met bijzondere verhalen, dat vind ik echt geweldig. Dat geeft ook gelijk energie om te denken van: dit moet doorgaan.”

Op welke doelgroep richten jullie je precies?

“De gemiddelde gast is een stel, dat zonder kinderen op pad gaat. Het zijn mensen met een brede interesse in cultuur en historie, en die een keer wat anders willen. Het zijn niet alleen maar mensen die in een kerk willen slapen of religieus zijn. Bij ons ben je altijd welkom. Mensen komen eigenlijk overal vandaan, uit heel Nederland.”

Waarom zouden mensen deze accommodatie echt eens moeten uitproberen?

“Je ervaart hier echt rust en krijgt een fantastisch uitzicht, hier in deze torenkamer op het Friese platteland. Het is unieke plek, we zijn de enige nog in gebruik zijnde kerk waar je ook in kunt overnachten. En als je wilt kun je ook een uitgebreide rondleiding krijgen, inclusief bezoek aan de grafkelder.”

Slapen in een Kerktoren

Nieuwsgierig geworden naar de Kerktoren van André? Bekijk dan hier de beschikbaarheid en prijzen van de Kerktoren van Schettens.

Meer bijzondere overnachtingen zoals deze? Bekijk dan ook de collectie Kerk & Klooster.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht