Molen

Slapen in een molen

In Nederland en België staan nog talrijke molens. De één is nog in werking, terwijl de ander verhuurd wordt als bijzondere slaapplek. Je leest het goed: je kunt tegenwoordig slapen in een molen. Hoe speciaal is dat? Waan je voor een of meerdere nachten als molenaar en boek een overnachting in een molen.
Lees meer
Slapen in een molen

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Collecties

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Slapen in een molen

Als er iets is waar Nederland om bekend staat dan zijn het wel de molens. Naast kaas, tulpen en klompen zullen de meeste buitenlandse toeristen ‘molens’ zeggen als zij Nederland moeten omschrijven. Dat is niet voor niets het geval: verspreid over het hele land vind je de mooiste molens. De één is nog in werking, terwijl de ander verhuurd wordt als bijzondere slaapplek. Je leest het goed: je kunt tegenwoordig slapen in een molen. Hoe speciaal is dat? Waan je voor een of meerdere nachten als molenaar en boek een overnachting in een molen.

Slapen in een molen in Nederland

Er zijn nog maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze al eens in een molen in Nederland hebben geslapen. Dat is een van de redenen waarom een overnachting in een molen onder de écht unieke accommodaties wordt gerekend. De molens in Nederland kennen een rijke geschiedenis - van de misschien wel tienduizenden molens die er 100 jaar geleden in ons land stonden, zijn er nu nog iets meer dan 1.200 over. Toentertijd werden deze molens gebruikt voor het malen van graan, het zagen van hout, het persen van olie en andere werkzaamheden. Ze waren onmisbaar in de landbouw, iets wat nu niet meer denkbaar is.

“Slapen in een molen is hét voorbeeld voor een romantische overnachting”

Dat betekent niet dat de molens tegenwoordig geen functie meer hebben. Sterker nog: molens in Nederland zijn vandaag de dag monumenten die beschermd moeten worden. In een deel van die monumenten zijn accommodaties gecreëerd waar je terecht kunt voor een bijzondere overnachting. In sommige molens kun je met twee personen slapen, terwijl anderen weer plek hebben voor maar liefst acht personen. Op die manier is een molen een bijzondere slaapplek voor verschillende soorten groepen. Slapen in een molen is bijvoorbeeld hét voorbeeld voor een romantische overnachting, maar kan ook heel goed samen met vrienden of vriendinnen.

Overnachten in een molen in België

Bij onze zuiderburen is er ook volop keuze wanneer het om slapen in een molen gaat. Er staan een aantal eeuwenoude molens in België waar je kunt overnachten. Hoewel Nederland bekend staat om de vele molens kent België ook een interessante geschiedenis over deze bouwwerken. Ongeveer 1000 jaar geleden bouwden Vlaamse ambachtslui de eerste windmolen. Het is nog maar tot 150 jaar geleden dat de molenaar een belangrijke beroep was in België - dat is dus nog helemaal niet zo lang geleden! Wist je dat de basis van de poldermolen, die in Nederland veel land heeft drooggelegd, hoogstwaarschijnlijk zelfs in het Belgische Gent ligt? Dat had je misschien niet verwacht.

“Op diverse plekken verspreid over België kun je een unieke overnachting in een molen boeken”

Net als in Nederland verdwenen de molens in België in de 19e eeuw door de komst van de industriële maalderijen. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw groeide de interesse in de molens echter weer, wat er onder andere toe heeft geleid dat jij vandaag de dag in een molen in België kunt slapen. Vrijwillige molenaars en eigenaren zorgen ervoor dat deze bijzondere bouwwerken rechtop blijven staan. Op diverse plekken verspreid over België kun je een unieke overnachting in een molen boeken. Neem bijvoorbeeld deze opvallende windmolen uit 1816 in Oost-Vlaanderen - een duurzaam en ecologisch ingerichte slaapplek in het hart van de Ardennen.

Ik wil bijzonder overnachten in een molen. Waar moet ik op letten?

Ook zo nieuwsgierig hoe het is om in een molen te slapen? Kijk dan eens in ons aanbod unieke overnachtingen in een molen en maak een boeking. Wanneer je voor het eerst in een molen slaapt, weet je wellicht nog niet waar je op moet letten en wat je kunt verwachten. De volgende vragen kunnen je helpen bij het uitzoeken van een bijzondere slaapplek in een molen in Nederland, België of een ander land. Je kunt bijvoorbeeld zelfs slapen in een molen in Griekenland.

 

  • Wat is de locatie van de molen? Staat de molen in de natuur of in/bij een stad?
  • Is de molen toegankelijk voor mensen met een rolstoel of voor mindervaliden?
  • Voor hoeveel personen is de molen geschikt? Kunnen kinderen mee naar de molen?
  • Mag je huisdier mee naar de slaapplek in de molen?
  • Is de molen bijzonder ingericht? Vind je dat belangrijk?
  • Kan je koken in de molen? Is er een keuken aanwezig?
  • Kan je parkeren bij of in de buurt van de molen? Is parkeren gratis?
  • Wat is er te doen in de omgeving van de molen? Is de molenovernachting ook leuk met slecht weer?
  • Is er WiFi aanwezig in de molen? Is er een televisie te vinden in de molen?
  • Is er een minimum aantal nachten dat je moet verblijven in de molen?

Geef een uniek nachtje weg cadeau

Wil jij een bijzondere overnachting cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.

Geef een uniek nachtje weg cadeau