Woonboot

Woonboten

Het is de droom van menig persoon: wonen op een woonboot. Altijd op het water zijn, altijd vrij uitzicht hebben en de natuur of juist de stad om je heen. Heerlijk! Maar daarnaast vergt zo’n thuis ook behoorlijk wat geld en onderhoud, en is het dus lang niet voor niet iedereen weggelegd. Maar geen nood: tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om gewoon eens een paar nachten te overnachten op een boot. Heb je wel alle lusten, maar niet de lasten. Wij zeggen: win-win! Van hypermoderne woonboten tot aan een omgebouwde, voormalige reddingsboot: wij weten waar je moet zijn.
Lees meer
Woonboten

Uitgelicht:

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Filteren
Sorteer op:
69 overnachtingen gevonden
Filteren
Wil je wel eens in een woonboot vakantie vieren? Zoek niet verder! Want alleen al in Nederland zijn er tientallen unieke exemplaren die op je liggen te wachten. Wat dacht je van een vakantie op een woonboot dat zelfs onderdeel is van een museum? Of overnachten op een boot geïnspireerd op de werken van Gaudi? Ben je meer van de moderne architectuur? Dan is een tiny house op het water echt iets voor jou. Welke je ook kiest: je gaat hoe dan ook een unieke tijd tegemoet!

Overnachten op een boot

Een woonboot is het makkelijkste te omschrijven als een echt huis, maar dan op het water. Het heeft alle voorzieningen van een normale woning - dus ook een toilet, douche en keuken -, alleen is de locatie net even anders. Overnachten op een boot is een ervaring op zich. Waar je op een varend schip je daadwerkelijk verplaatst, ligt een woonboot over het algemeen op een vaste plek. Je verblijft dus zeker op het water, maar je hoeft er gelukkig geen vaarbewijs voor te hebben om er in te mogen slapen. Plus: de kans dat je zeeziek wordt is hier wel heel klein: woonboten zijn zo zwaar en stevig dat ze maar amper bewegen.

Typen woonboten

Woonboten zijn er in alle soorten en maten, maar als het er op neerkomt zijn er in feite maar drie typen woonboten: 

 

  • 1. De ark: dit type woonboot heeft een betonnen casco, waarop opbouw is bevestigd van hout, steen of kunststof.
  • 2. De schark: deze woonboten lijken op een ark, maar verschillen doordat ze een metalen onderbouw hebben. Vaak zijn het oude binnenvaartschepen of schuiten, waarop een andere opbouw is gemaakt van wederom hout, steen of kunststof.
  • 3. Het woonschip: dit zijn vaak voormalige binnenvaartschepen of andere historische boten die niet meer worden gebruikt voor de vaart. Ze hebben een tweede leven gekregen als woonschip. Sommige exemplaren zouden in theorie nog steeds kunnen varen, al wordt dat amper gedaan.

Vakantie op een woonboot: waar?

Nederland telt in totaal ruim 20.000 mensen die daadwerkelijk wonen op een woonboot. Alleen al in Amsterdam liggen er 2.500 exemplaren in de grachten en omringende wateren! Maar er zijn ook steeds meer woonboten beschikbaar als vakantiebestemming: in de hoofdstad (hallo woonboot op de Prinsengracht!), maar ook ver daarbuiten. Zo kun je in Friesland bij een privé-eiland op een woonboot overnachten, maar kun je bijvoorbeeld ook terecht in de Biesbosch, in Zeeland en op de IJssel of het IJsselmeer. Toch liever (in de buurt) van de stad overnachten? Kies dan voor een kartonnen woonboot in Rotterdam, een tiny house of een historisch type op de Rijn in Arnhem.