Yurt

Yurts

Je hebt ze misschien wel eens zien staan op een camping: de yurt! Deze van oorsprong Mongolische tent is inmiddels een graag geziene accommodatie in Nederland en daarbuiten. Dat is niet voor niets: deze nomadentent ziet er van buiten namelijk heel authentiek uit, maar is van binnen een oase van rust én comfort. Bijzonder kamperen en echt weer even samen zijn, maar dan zonder dat je back to basic hoeft.
Lees meer
Yurts

Uitgelicht:

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Toon meer

Streek

Toon meer

Type

Toon meer

Collecties

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Filteren
Sorteer op:
33 overnachtingen gevonden
Filteren

Slapen in een Yurt

Hebben we het over bijzonder overnachten dan mag slapen in een Yurt natuurlijk niet ontbreken. Deze magische ronde Mongoolse tenten zijn op steeds meer plekken in en buiten Nederland te boeken als een unieke overnachting. Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om te slapen in een Yurt? Dan hoef je dus geen ticket meer te boeken naar Mongolië, maar kun je gewoon in eigen land op avontuur.

Wat is een Yurt?

Een Yurt, uitgesproken en/of geschreven als Joert, is een grote ronde traditionele tent die in Centraal-Azië, waaronder in Mongolië, wordt gebruikt als woning. Het zijn voornamelijk rondtrekkende veenomaden die deze bijzondere tenten hebben voor tijdelijke bewoning - zij houden meestal paarden, schapen of geiten waarmee ze onderweg zijn. Hoewel de meeste Yurts te vinden zijn in het hart van de natuur, zoals in de ruige bergen van Kirgizië, zijn er ook mensen die rondom de (grote) steden in Mongolië in een Yurt wonen. Door de bijzondere opbouw waarbij veel gebruik wordt gemaakt van vilten lagen is het een warm onderkomen voor het hele gezin.

“Slapen in een Yurt is dus best back to basic, maar wel luxer dan kamperen”


Op sommige plekken in Nederland zijn er zelfs mensen die op eigen grond in een Yurt wonen. Nog vaker zijn het accommodaties die je voor een of meerdere nachten kunt huren. Het is ontzettend speciaal om een keer in een Yurt te slapen en dan met name in de Yurts die op een traditionele wijze zijn ingericht. Een goed voorbeeld daarvan is deze authentieke Mongoolse Yurt op de Hondsrug, die ingericht is met traditionele meubels, zonder elektriciteit en met veel sfeer. Slapen in een Yurt is dus best back to basic, maar wel luxer dan kamperen.

De geschiedenis van deze Mongoolse tent

De Yurt kent een rijke geschiedenis - ze maken al meer dan 3000 jaar deel uit van de volkeren in Centraal-Azië. Er werd rond 600 voor Christus al geschreven over de Yurt in een werk van Herodotus. Hij schreef over een volk dat rond die tijd in dit soort ronde tenten ten noorden van de Zwarte Zee woonden. Je kunt je dus wel voorstellen dat de tent door de jaren heen alleen maar beter is kunnen worden. Met maar liefst 3000 jaar ‘ervaring’ weten de volken in Centraal-Azië precies wat wel of niet werkt in zo’n tent. Al eeuwenlang profiteren zij van de voordelen van een Yurt en zien ze, met name de Mongolen, het als de ideale woning.

Wat goed is om te weten, is dat een Mongoolse Yurt eigenlijk een Ger heet. Alle tenten die uit Mongolië komen en/of die op een Mongoolse wijze zijn opgebouwd en ingericht moeten dus een Ger worden genoemd. Het woord Yurt komt natuurlijk wel ergens vandaan; dit woord is afgeleid van het Russische woord ‘Joerta’. Joert of Yurt wordt buiten Rusland het meest gebruikt, omdat de Russen lange tijd geleden in veel gebieden in Centraal-Azië aan de macht waren. Joert of Yurt komt overigens niet van oorsprong uit de Russische taal, maar uit de Turkse taal. De Russen hebben het woord dus weer geleend van het Turkse volk - daar betekent Joert ‘slaapvertrek’ of in modern Turks ‘thuisland’.

Hoe ziet zo’n Yurt tent eruit?

Slapen in een Yurt is alleen door de geschiedenis al bijzonder te noemen, maar hoe ziet zo’n tent er precies uit? Een traditionele Mongoolse Yurt is rond en is opgebouwd uit een houten skelet. Dit skelet bestaat uit voorgebogen muren die uitvouwbaar zijn - dit wordt ook wel ‘hanni’ genoemd. Ook zijn er dakstokken (unni) en een centraal wiel (tono) aanwezig om de tent nog meer stevigheid te bieden. Het centraal wiel wordt ook wel de kroon genoemd, wat de top van de tent is waar licht door naar binnen kan komen en waardoor de pijp van de (hout)kachel naar buiten kan. In een echte Mongoolse yurt staat twee grote palen in het midden ter ondersteuning van de kroon. Deze palen komen tot op de grond.

“Een traditionele Mongoolse Yurt is rond en is opgebouwd uit een houten skelet”


Omdat de tent helemaal rond is, zou je zeggen dat je de ingang kunt plaatsen waar je wilt. Natuurlijk kan dit ook, maar oorspronkelijk wordt de ingang altijd op het zuiden gezet. Dat is praktisch omdat je op die manier kunt genieten van het meeste dag- en zonlicht - ook weet je zo een beetje hoe laat het is. De houten basis wordt bedekt met een grote isolerende laag die bestaat uit vilt van schapen. Ook komt er een laag beschermende canvas op de tent te liggen en wordt er een extra band (of meerdere) rondom de tent gespannen voor extra stevigheid. Veel tenten worden versierd aan de buitenkant; zij hebben vaak een wit of beige doek en krijgen bijvoorbeeld blauwe of rode versiersels.

Waarom kamperen in een Yurt zo leuk is

Overnachten in een Yurt is om meerdere redenen een echte aanrader. Natuurlijk is het leuk om te slapen in een Bell tent of te kamperen in een caravan of camper, maar eerlijk is eerlijk: een Yurt is nóg unieker. Al is het alleen al om de opvallende ronde vorm, de traditionele meubels en de houtkachel die over het algemeen in een Yurt te vinden is. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je op een matje op de grond moet slapen. In de meeste Yurts staan namelijk gewoon bedden waar je heerlijk kunt overnachten. Logeren in zo’n Ger of Yurt is dus niet zo basic als kamperen in een tent. Je kunt er namelijk ook gewoon in staan en in rond lopen. Wat nog meer zo leuk is aan slapen in een Yurt is onder andere:

 • Slapen in een Yurt geeft je inzicht in de Mongoolse cultuur wanneer een Yurt op die manier is ingericht.
 • Een overnachting in een Yurt is geschikt voor ieder seizoen. Door de laag van vilt is het zelfs in de winter met sneeuw heerlijk toeven in de tent.
 • Logeren in een Yurt is leuk voor jong en oud: kinderen, maar ook ouders en ouderen worden over het algemeen ontzettend blij van zo’n bijzondere accommodatie.
 • Door de aanwezige kroon geniet je vaak ook binnen van zonlicht en anders van een mooie heldere sterrenhemel.
 • In veel Yurts in Nederland mag je trouwe viervoeter mee.

Yurts in Nederland

Zit je er al over na te denken om te slapen in een Yurt in Nederland? Dat snappen we helemaal. In Nederland vind je diverse prachtige Yurts voor een magische overnachting. Deze tenten bieden vaak een oase van rust, waardoor het de ideale ontsnapping is aan het drukke dagelijkse leven. Bijzonder kamperen zonder écht back to basic te gaan, doe je bijvoorbeeld in deze fraaie Yurt op een biologische boerderij in Wageningen. Omdat deze tent in het hart van de natuur staat, voel je je hier direct ontspannen. Overdag is het lekker licht in de Yurt, terwijl je ‘s nachts uren naar de sterren kunt turen. Dat werkt zo rustgevend, dat je na een overnachting in een Yurt als een ander mens naar huis gaat.

In Groningen vind je een aantal prachtige Yurts aan het water op een mooi schiereilandje. Hier blijf je bij koud weer lekker warm door de aanwezige houtkachel en kun je met warm weer in het water plonzen. Deze tenten zijn iets moderner ingericht dan een traditionele Yurt, maar beschikken zeker of authentieke details. Je kunt zelfs op de Waddeneilanden in een Yurt slapen! Zo is Texel de basis van deze grote Yurt voor vier personen, die maar liefst 30m2 groot is. Op een van de mooiste plekken van dit eiland vind je een heel tentenkamp met Yurts. Hier wordt comfort en luxe gecombineerd met eenvoud, waardoor je het beste van twee werelden hebt. Een unieke ervaring!

Yurts in België

Ga je liever de grens over om te genieten van een overnachting in een Yurt? In België kun je natuurlijk ook gewoon slapen in een Yurt. De keuze is daar iets minder groot dan in Nederland, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Wat zo leuk is aan Yurts in België is dat je daar over het algemeen direct in the middle of nowhere zit. België heeft zoveel ongerept groen dat je je daar iets meer in de wildernis waant. Dat past natuurlijk ontzettend goed bij slapen in een Yurt. Slaap bijvoorbeeld in deze kleurrijke Yurt in het Belgische Limburg, waar je middenin het groen van de Ardennen verblijft. Er zijn meerdere Yurts te boeken: een oranje Yurt, een blauwe Yurt en een Grote Yurt met ruimte voor 6 personen.

Iets verderop vind je deze back to basic Yurt die eveneens uit de meest magische kleuren bestaat. Dat is een van de meest bijzondere onderdelen van zo’n nomadentent - hoewel de basis ‘gewoon’ een tent lijkt, is het hout, de decoratieve onderdelen en de vele kleuren het bewijs van een unieke huisvesting. Dit soort woningen vind je immers niet zomaar in de grote stad, wat een Yurt toch echt ontzettend speciaal maakt. Door deze bijzonderheid is slapen in een Yurt ook geschikt voor een romantisch weekendje weg of een nachtje even écht weg met z’n tweetjes.

Wist je dat? Yurts zijn uitermate geschikt om comfortabel te kunnen slapen in de kou en daarom ook in de winter een prima keuze.

Bekijk hier onze tips voor Winterglamping in een Mongoolse yurt

Ik wil een Yurt huren. Waar moet ik op letten?

Van plan om een Yurt te huren voor een bijzondere overnachting? Doen! Vooraf is er een aantal punten waar je op kunt letten, zodat je precies weet wat je wel of niet mee moet nemen en zodat je op de juiste manier bent voorbereid. Stel jezelf de volgende vragen in je zoektocht naar de perfecte Yurt of Ger voor jou:
 • Waar staat de Yurt: op een camping of bij een particulier?
 • Hoe is de omgeving van de Yurt: in de natuur of in de buurt van een stad?
 • Met hoeveel mensen kun je overnachten in de Yurt?
 • Is er elektriciteit aanwezig in de Yurt? Zo nee - moet ik een powerbank meenemen voor het opladen van mijn mobiele telefoon?
 • Kan ik in ieder seizoen slapen in de Yurt? Is er een verwarming of houtkachel aanwezig?
 • Is de Yurt ook geschikt en leuk voor kinderen?
 • Mag mijn hond mee naar de Yurt?
 • Kan ik koken in de Yurt? Wat is er aanwezig qua pannen, borden en bestek?
 • Hoe zit het met het sanitair? Zit dat in of bij de Yurt of in een apart gebouw?
 • Is de Yurt toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten?
 • Moet ik eigen beddengoed meenemen naar de Yurt?

 

Geef een nachtje in een Yurt cadeau

Wil jij een unieke overnachting in een Yurt cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.

> Geef een nachtje weg cadeau