Tips

5 Praktische tips om veiliger te reizen


woensdag 3 februari 2021

Een hagelwit strand en een cocktail binnen handbereik. Of liever een bezoek aan dat wereldberoemde museum en na afloop de lokale delicatesses proeven in een pittoresk restaurantje? Op dit moment blijft het, vanwege de pandemie, vooral bij dromen. Maar als de gelegenheid zich weer voordoet, zullen veel Nederlanders ongetwijfeld met hun paspoorten in de aanslag staan. Om ervoor te zorgen dat het ook daadwerkelijk zo’n mooie ervaring wordt als waar men van droomde, volgen hier enkele praktische tips.

5 Praktische tips om veiliger te reizen

De meeste vakantiegangers zijn vooral bezig met het bezoeken van alle bezienswaardigheden die op hun verlanglijst staan. Daarnaast moet er vooral genoten en ontspannen worden. Veiligheid komt daardoor niet altijd op de eerste plaats, terwijl het vaak juist de toeristen zijn die het doelwit worden van criminelen. Denk bijvoorbeeld aan zakkenrollers, wisseltrucs en veel te dure stapavondjes. Veel ellende is te voorkomen door een aantal maatregelen in acht te nemen.

Tip 1: Veilig contact houden met het thuisfront

De meeste mensen willen ook op vakantie gebruikmaken van het internet. Zo blijven ze op de hoogte van wat er aan het thuisfront gebeurt en delen ze hun eigen onvergetelijke vakantiefoto’s. Daarnaast zal men veel tickets voor bijvoorbeeld theatervoorstellingen en excursies, online moeten regelen. Nu is er vrijwel overal ter wereld wel internet te krijgen, maar het is in lang niet alle gevallen even veilig. Vooral openbare wifinetwerken op luchthavens, treinstations en in hotels blijken vaak gevoelig voor hackers.

Schakel daarom altijd een VPN in als je verbinding wil maken met openbare netwerken. Wat is VPN? Een virtueel privénetwerk waarmee al jouw gegevensverkeer via een versleutelde tunnel wordt geleid. Daardoor worden je gegevens gecodeerd en kun je anoniem op het internet surfen.

Tip 2: Gedraag je als een ‘local’

De meeste vakantiegangers zijn vanaf een kilometer afstand al te herkennen aan hun heuptastjes, zonnehoeden en grote fotocamera’s. Omdat toeristen de lokale taal en gebruiken niet machtig zijn, kunnen ze makkelijk ten prooi vallen aan oplichters en dieven. Om niet de verkeerde aandacht op je te vestigen, gedraag je je als een lokale bewoner.

Tip 3: Draag geen opzichtige juwelen

’s Avonds op straat bellen met een dure telefoon en een Rolex om de pols... Toeristen weten vaak niet welke buurten na het vallen van de avond veilig zijn. Het kan dus gebeuren dat je per abuis de verkeerde wijk inloopt, waar je niet al te vriendelijk en behulpzaam wordt onthaald. Door het dragen van opvallende en dure sieraden laat je zien dat er bij jou wat te halen valt. Bewaar ze in een kluis of laat ze thuis.

Tip 4: Let op je geld

Wanneer je een land bezoekt met andere valuta, moet je van tevoren goed uitzoeken wat de precieze wisselkoers is. Duizend euro is een heel ander bedrag dan duizend yen. Op toeristische locaties worden, naast prijzen in de lokale valuta, ook vaak prijzen getoond in euro’s of dollars. Wanneer je te weinig geld hebt kunnen omwisselen, is het handig om in euro’s te kunnen betalen. Vaak ben je dan wel veel duurder uit. Draag hoe dan ook nooit grote sommen geld bij je. Ook in het buitenland kun je geld pinnen, al is het wel het verstandigst om dit bij een geldautomaat van een bank te doen.

Tip 5: Verdiep je in de lokale oplichters

Met verdiepen wordt niet bedoeld dat je op ze af moet stappen om meer over hun hobby’s en interesses te weten te komen. Wat het wel betekent, is dat je je op voorhand inleest in de populairste oplichtingsmethodes ter plaatse. Een veelgebruikte methode in steden is het lokken van individueel reizende mannen naar bars. Zodra ze plaatsnemen, worden ze begroet door een mooie dame die graag een paar drankjes met hen willen drinken. De rekening die deze mannen uiteindelijk krijgen gepresenteerd, is niet om over naar huis te schrijven. Als ze weigeren om te betalen, zal een agressieve 'beveiliger' verhaal komen halen.

Ook taxichauffeurs willen wel eens een extra omweg maken voor een hoger bedrag op de teller. Of ze rekenen extra voor het inladen van de bagage en het aanzetten van de airco. Nog een voorbeeld zijn kinderen of jonge vrouwen die doen alsof ze doof zijn. Hun enige doel is dan om goedwillende mensen geld afhandig te maken. Bedenk dat het nog steeds veel voorkomt dat kinderen ingezet worden om de sympathie van het slachtoffer te misbruiken.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht