Tips

Als herboren wakker worden in Renaissancestad Florence: de slaaptrein


dinsdag 2 maart 2021

Nu hele volksstammen per vliegtuig de wereld over reizen, zou je bijna vergeten dat er treinen rijden. Het is een duurzamere manier van reizen, maar ook romantischer en een tikje nostalgisch. Bij slapen in de trein denk je automatisch aan allerlei oude films. Maar het kan dus nog steeds! Naar Florence, bijvoorbeeld.

Als herboren wakker worden in Renaissancestad Florence: de slaaptrein

Kosten besparen

Nu is de trein wel een stuk duurder dan vliegen, de voornaamste reden dat veel vakantiegangers de trein nog mijden. Maar een beetje slim met geld omgaan maakt budget vrij voor zo'n bijzondere reis. Het hele jaar door kun je besparen op boodschappen door wekelijks de supermarktaanbiedingen te checken, sporten kan ook gratis in het park in plaats van in de sportschool en kijk eens naar je verzekeringspakket: online je inboedel-, auto-, opstal- en zorgverzekering vergelijken en je bent weer wat euro's wijzer. Kleine moeite met in je achterhoofd een onvergetelijke treinreis naar de stad van de wedergeboorte.

Overnachten in de trein

De Nightjet brengt je van Amsterdam naar Florence. Op deze pagina vind je informatie over reistijden en mogelijkheden om op de trein te overnachten. Je stapt om 19.30 uur in, nestelt je op je plek en zoeft richting Alpen. Er is wifi aan boord en een bar voor je natje en droogje. De volgende dag ben je uitgerust en sta je middenin de schitterende stad van de De'Medici-familie, 'hun' Ponte Vecchio en natuurlijk de Renaissance. Alleen al het uit Toscaans marmer opgetrokken station van Florence (Firenze heet het hier) is een attractie op zich. Binnen enkele minuten lopen sta je op het Piazza del Duomo naar de imposante kathedraal te staren, flaneer je langs de beroemde modehuizen en snuif je de geuren op van de beroemde Italiaanse keuken.

Slapen in een schoolbus

Florence kent vele B&B's en hotels in allerlei prijsklassen, maar als je toch zo in de sfeer van het bijzonder overnachten bent, trek je met de trein een klein stukje verder Toscane in. Stap uit in San Giovanni Valdarno en pak de bus naar Cavriglia, waar je in een schoolbus kunt overnachten. Op diezelfde glamping staan ook allerlei vintage caravans. Lekker hip kamperen met Florence, maar ook de Chiantistreek en winkelstad Arezzo op schappelijke afstand.

Treinennet Italië

Als je er niet genoeg van krijgt: het treinennet van Italië is vergelijkbaar met dat van Nederland, ook qua prijzen. Via de website Trenitalia boek je je ticket van tevoren. Als je je realiseert dat het vanaf Florence niet eens zo heel ver is naar steden als Bologna, Rome of Pisa - overal stap je in het centrum uit! - wil je je avonturen niet anders meer beleven dan per trein.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht