Tips

Back to school: slapen in een schoolgebouw


donderdag 20 augustus 2020

Even terug in de schoolbanken? Boek dan een originele overnachting in een voormalig schoolgebouw. Bij de scholen in dit artikel kom je nooit te laat en mag je als het even kan zelf op het schoolbord schrijven. Dat is nog even anders dan vroeger! Wie had gedacht dat naar school gaan ineens weer zó leuk zou zijn?

Back to school: slapen in een schoolgebouw

Overnacht in een monumentale basisschool in Overijssel

Het grote voordeel aan slapen in een oude school is dat er over het algemeen genoeg plek is voor een grotere groep. Neem bijvoorbeeld deze prachtige oude basisschool in het Twentse Lattrop, een unieke locatie waar je met groepen tot 21 personen kunt overnachten. In dit karakteristieke pand zit een heuse B&B genaamd De Oale School. Van 1921 tot 1978 fungeerde dit gebouw als lagere school. Vandaag de dag kun je er heerlijk slapen, luieren, lezen en bijkletsen met de mensen met wie je bent.

De Oale School beschikt over zeven tweepersoonskamers die allen een eigen badkamer hebben. Bij iedere kamer kan er nog een (baby)bed worden toegevoegd waardoor er in totaal plek is voor 21 mensen. Je kunt gebruik maken van het school als B&B en je kunt ervoor kiezen om het geheel af te huren als vakantiehuis. Hoe leuk is het om hier met de hele familie of met een vriendengroep te overnachten? In de buurt is genoeg te doen: pak de fiets of ga wandelen en ontdek het Twentse groene landschap van natuurgebied De Bergvennen.

Overnacht in een monumentale basisschool in Overijssel
Oude school in Overijssel

Ontdek dit voormalige zondagsschooltje in de Achterhoek

Slaap je liever in een kleiner schoolgebouw dat net iets knusser is? Dan is dit voormalige zondagsschooltje in Aalten meer dan perfect te noemen. Het monument heet ‘t Zondagsschoolhuusken en bestaat uit slechts één klaslokaal. De kleine school werd in 1924 gebouwd en is een tijdje in gebruikt geweest als ontmoetingsplek voor jongens en meisjes. Er werden liedjes gezongen en de bijbel werd gelezen. Tegenwoordig is het gebouw omgetoverd tot een unieke accommodatie voor bijzonder slapen in de Achterhoek.

Dit speciale schoolgebouw staat volledig vrij in de natuur: je kijkt uit over weilanden, bomen en ander groen. Je slaapt hier met maximaal twee personen: het klaslokaal is verdeeld in twee ruimtes. Er is een slaapkamer aanwezig en een gezellige woonkamer met ingerichte keuken. Je hoeft en moet dus helemaal niets hier, want het is van alle gemakken voorzien. Ga daarom lekker relaxen met een boekje in de tuin of geniet van het binnen zijn in dit bijzondere schoolgebouw.

Ontdek dit voormalige zondagsschooltje in de Achterhoek
Knus schooltje in Aalten

Heerlijk slapen in een oude Friese basisschool

In 2019 is deze bijna 100 jaar oude basisschool compleet gerenoveerd tot een bijzondere groepsaccommodatie in De Veenhoop. Hier wordt slapen in een schoolgebouw wel heel letterlijk genomen, want je overnacht hier in een voormalig klaslokaal van circa 70m2! In dat lokaal vind je alles wat je nodig hebt voor een fijne overnachting: een slaapplek, een keuken en zelfs een barretje. Wat bijzonder is aan deze ruimtes is dat de originele schoolborden er nog hangen. Deze zijn tot 2013 gewoon gebruikt. Door alle aanwezige telramen, schoolboeken en schoolkaarten waan je je echt even terug in de tijd.

In het klaslokaal is ruimte voor 2 personen. Toch kun je hier met 10 mensen logeren! Op de bovenverdieping vind je namelijk een grote slaapzaal met drie boxsprings en vijf prachtige bedsteden. Kom dus lekker bijzonder overnachten met een groep vrienden of met je gezin. De plek waar de school ligt, staat bekend om de watersportrecreatie. Huur een bootje en ontdek het natuurgebied De Alde Feanen of ga een dagje naar Leeuwarden of Heerenveen.

Heerlijk slapen in een oude Friese basisschool
Overnacht in een oude Friese school

Boek De Oude Zondagsschool in (wederom) de Achterhoek

In het buitengebied van Aalten vind je nóg een prachtige oude zondagsschool die omgetoverd is tot een uniek verblijf in de natuur. De Oude Zondagsschool is een monument uit 1924 dat enkele jaren geleden volledig is gerestaureerd. Maar: verwacht geen compleet nieuw gebouw met een strakke inrichting. Het schooltje is zoveel mogelijk historisch gebleven en dat is precies wat deze slaapplek zó bijzonder maakt. Kijk je ogen uit in het fraaie interieur met veel gebruik van hout en pastelkleuren. Het doet hier en daar zelfs een beetje Scandinavisch aan!

De Oude Zondagsschool is vrijstaand en ligt in een privébos. Dat maakt een overnachting hier extra bijzonder; je wandelt namelijk zo de natuur in. In totaal kun je hier terecht met 6 personen. Mocht je je hond mee willen nemen dan kan dat ook. Omdat het oude schoolgebouw goed geïsoleerd is, kun je hier ook prima in de herfst en de winter vertoeven. Ontdek daarom de verschillende seizoen in de Achterhoek met als uitvalsbasis dit kleurrijke voormalige zondagsschooltje.

Boek De Oude Zondagsschool in (wederom) de Achterhoek
De Oude Zondagsschool in de Achterhoek

Logeren in een oud schoolgebouw bij de Waddenzee

Liever meer bij de kust logeren? Ook dat kan: In Metslawier (Friesland) vind je namelijk een te gek oud schoolgebouw in de buurt van de Waddenzee. B&B BinnenIn is gevestigd in een school uit de jaren 30. In deze school zijn tegenwoordig diverse gethematiseerde kamers te huur. Boek bijvoorbeeld met het hele gezin de kamer met het boomhut-thema met vide en slaapzolder. Of ga voor een appartement met een oosters thema of voor de zogeheten strandhut. Er is voor ieder wel wat wils te boeken, waarbij je de school als geheel kunt reserveren of voor een van de appartement kunt gaan.

Wat dit oude schoolgebouw in Friesland bijzonder maakt in vergelijking met de andere slaapplekken is dat het hier draait om een mix van oud en nieuw. Hoewel het gebouw van buiten nog echt een school is, is het interieur volledig aangepast met moderne meubels en thema’s. Ook is er een Finse hot tub en een sauna aanwezig waar je heerlijk kunt relaxen. In de avond maak je in de grote binnentuin een kampvuurtje en geniet je van je weekend of weekje weg. Zo hoort vakantie toch altijd te zijn?


Logeren in een oud schoolgebouw bij de Waddenzee
Bijzondere groepsaccommodatie in Friesland

Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontdekkingen

Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht