Tips

De juiste reisverzekering afsluiten, een aantal tips


vrijdag 21 juni 2024

Of je nou een midweek Barcelona of een weekendje Antwerpen gaat. Een lange vakantie naar Albanië of een zakenreis. Je wil optimaal genieten zonder gedoe, een juiste reisverzekering afsluiten is daarom belangrijk.

De juiste reisverzekering afsluiten, een aantal tips

Het zorgt voor juiste hulp bij ongevallen, ziekte of verlies van bagage. Daarnaast is een reisverzekering handig als je de vakantie om wat voor reden dan ook moet afbreken vanwege een noodgeval in de familie. Dan is het mogelijk een deel van de reissom terug te krijgen. Als je de reis vooraf moet annuleren, door een gescheurde meniscus of plotselinge ziekte, biedt de verzekering ook dekking. Kijk bijvoorbeeld al eens op Allianz Direct om jezelf te oriënteren. Lees verder voor een paar handige tips.

Is een basisdekking genoeg?

Bij een reisverzekering kun je kiezen uit verschillende basisdekkingen, die je kunt uitbreiden met aanvullende opties. Vaak heb je de keuze tussen een ‘Basis’ dekking en allerlei andere uitgebreidere pakketten. De uitgebreidere dekkingen bieden meer situaties waarin je verzekerd bent en hogere vergoedingen. Bij het kiezen van de dekking moet je goed opletten. Annulering van de reis is vaak alleen verzekerd als de reden direct verband houdt met de reizigers, zoals overlijden of ziekte van jezelf of een reisgenoot. Annuleringen vanwege ziekte van een familielid, overlijden van een familielid, zwangerschap, of onverwachte werkloosheid worden vaak niet gedekt. Ook zijn onverwachte medische kosten tijdens de reis meestal niet inbegrepen in de basisdekking. Het is dus belangrijk om de dekkingen zorgvuldig te vergelijken voordat je een reisverzekering kiest. Bekijk hier een voorbeeld van verschillende soorten dekkingen.

Een kortlopende of een doorlopende verzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen tussen twee soorten: een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Als je slechts één vakantie van maximaal 14 dagen per jaar boekt, is een kortlopende reisverzekering voordeliger. Deze verzekering geldt uitsluitend voor de betreffende vakantie. Ga je vaker of langer op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering een betere keuze. Hiermee ben je het hele jaar verzekerd voor elke reis die je maakt. Dit is meestal goedkoper dan elke vakantie apart verzekeren.

Ben op tijd met je verzekering afsluiten

Veel mensen stellen het regelen van een annuleringsverzekering uit tot later, maar dat kan problemen opleveren. Het is namelijk belangrijk om je annuleringsverzekering binnen veertien dagen na het boeken van je reis af te sluiten. Doe je dit niet, dan kan je aanvraag door verzekeraars worden geweigerd of krijg je te maken met een aanzienlijk hogere premie. Zorg dus dat je dit tijdig regelt om onnodige kosten en problemen te voorkomen.

Ga slim om met op en afschalen

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan kun je slim met je premie omgaan door je dekking tijdelijk op- of af te schalen. Stel, je hebt een reisverzekering met Europadekking omdat je meestal binnen Europa reist. Als je een keer naar Azië, Afrika of Amerika gaat, kun je de dekking aanpassen naar Werelddekking, aangezien Europadekking dan niet voldoende is. Na je reis pas je de verzekering weer aan naar Europadekking. Zo betaal je alleen tijdens je reis buiten Europa een hogere premie. Dit principe geldt ook voor specifieke activiteiten. Ga je bijvoorbeeld een keer op duikvakantie, maar is duiken niet standaard meeverzekerd? Dan kun je je verzekering tijdelijk opschalen om dit te dekken. Na terugkomst schaal je de verzekering weer af. Hierdoor betaal je alleen voor extra dekking wanneer je die echt nodig hebt, en bespaar je op je premie gedurende de rest van het jaar.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht