Tips

Duurzame accommodaties: hier slaap je in een duurzaam verblijf


maandag 21 augustus 2023

Steeds vaker vinden we duurzaamheid van belang in de keuzes die we maken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor waar we op vakantie gaan. Laat je het vliegtuig staan en ga je met het openbaar vervoer, de fiets of de (elektrische) auto op vakantie dan ben je sowieso al bewust bezig. Slaap je daarbij ook nog eens in een van de duurzame accommodaties uit dit artikel dan krijg je helemaal een medaille voor duurzaamheid! Zonder grappen: overnachten in een duurzame accommodatie is zeker aan te raden. We zochten er een paar voor je uit.

Duurzame accommodaties: hier slaap je in een duurzaam verblijf

In het hart van de natuur: off the grid stro-leem vakantiehuis

In Mantinge in Drenthe staat een wel heel bijzonder duurzaam vakantiehuis, namelijk dit duurzame, strolemen gastenverblijf. Het vakantiehuis heeft geen aansluiting op het openbare gas-, water- en elektriciteitsnet en is dus echt helemaal off the grid zonder back to basic te gaan: het water komt uit een eigen bron en alle energie wordt zelf opgewekt.

Daarbij is het vakantiehuis zoveel mogelijk gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en staat het geheel op een natuurlijk landgoed. Wanneer je meer wil weten over de duurzame bouw en geschiedenis van het huis vertelt Ina je tijdens je verblijf graag meer (op verzoek). Je slaapt hier met maximaal 6 personen in 2 slaapkamers. Er is een biologische dorpsmoestuin om de hoek, een vijver waarin gezwommen mag worden en een heerlijke buitendouche. Hier ga je echt even terug naar de natuur.

In het hart van de natuur: off the grid stro-leem vakantiehuis

Plastic huis van gerecycled plastic in Castricum

Accommodaties van duurzaam hout zie je wel vaker, maar een huisje gemaakt van gerecycled plastic? Dat vind je niet zo snel. In Castricum staat wel zo'n vakantiehuisje dat volledig is opgebouwd uit moeilijk recyclebaar plastic. Deze woning is het allereerste vakantieverblijf in Europa dat gemaakt is op deze manier en van dit bijzondere materiaal.

Onderdelen van het huisje zijn gemaakt van beach plastics die gevonden zijn tijdens een clean-up op het lokale strand van Castricum, dat je op 4 kilometer afstand vindt. Zowel de binnen- als de buitenkant van het vakantiehuis is luxe en duurzaam ingericht. Er is plek voor 4 personen, er zijn zonnepanelen aanwezig en je beschikt over je eigen buitendouche voor het echte spagevoel.

Plastic huis van gerecycled plastic in Castricum

Finse Kota gemaakt van duurzaam geteeld grenenhout in Alphen

In Noord-Brabant vind je eveneens een bijzonder duurzaam vakantiehuisje, namelijk deze Finse kota gemaakt van duurzaam geteeld grenenhout. Dit stevige hout zorgt niet alleen voor de nodige knusse sfeer, maar ook voor een lekker warm en gezellig huisje. De kota staat op een kleinschalige (boeren)camping in Alphen in Noord-Brabant.

Er is plek voor maximaal 4 personen en je huisdier mag in overleg mee. Kom samen koken in een heksenketel boven het vuur of lekker genieten bij het kampvuur. Ook in het huisje staat een houtkachel voor de koudere dagen. Verder vind je er een woongedeelte en een gezellig slaapgedeelte waarbij dat duurzame grenenhout overal terug te zien is.

Finse Kota gemaakt van duurzaam geteeld grenenhout in Alphen

Uniek duurzaam tiny house in Otterlo

In Otterlo op de Veluwe staat eveneens een duurzaam tiny house voor 2 personen. Dit houten huisje staat op een kleinschalig vakantiepark in het groen. Door de prachtige natuurlijke omgeving sta je zo in het bos waar je lekker kunt wandelen en fietsen. Rondom het huisje vind je ook een voedselbos waar je zelf groente en kruiden mag plukken. Daarmee kun je tijdens je verblijf heerlijk koken!

Het tiny house beschikt over zonnepanelen waarmee je energie opwekt voor de verwarmde vloer en de inductiekookplaat. Je slaapt hier knus in een hoogslaper met patrijspoort die bereikbaar is via een trappetje. Tijdens je verblijf is het mogelijk om te genieten van een lekker ontbijtje en een veganistische avondmaaltijd dat op aanvraag door de deelnemers van de zorgboerderij wordt bereid. Ook vind je er een biologisch winkeltje.

Uniek duurzaam tiny house in Otterlo

Eco cottage aan het Grevelingenmeer in Ouddorp

Tot slot nog een bijzondere plek waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat: de 30 eco cottages op een resort aan het Grevelingenmeer in Ouddorp. Op ongeveer 9 hectare natuurgebied vind je hier deze prachtige houten huisjes verscholen in het hart van de natuur. Hier kom je volledig tot rust, want drukte? Dat kent men hier niet.

De cottages, geschikt voor 4 personen, zijn gemaakt van larikshout dat beschikbaar is gesteld door Staatsbosbeheer. Een ander bijzonder duurzaam onderdeel van de huisjes is de isolatie: ze zijn geïsoleerd met behulp van hennep. Verder zijn ze volledig afgewerkt met natuurlijke materialen. Het betreffen zogeheten Greenhuusjes: een huisje dat net zo duurzaam is in ontwerp als in gebruik.

Eco cottage aan het Grevelingenmeer in Ouddorp

Op zoek naar meer inspiratie?

In Nederland vind je natuurlijk nog meer huisjes die verstopt in de bossen liggen. Neem eens een kijkje in ons aanbod Natuurhuisjes en laat je verrassen! Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht