Tips

Even helemaal niks? Check hier 10 tips voor een ontspannen vakantie


maandag 28 augustus 2023

Staat de vakantie voor de deur? Het liefst ga je zo ontspannen mogelijk op vakantie, zonder stress en gedoe. Helaas lukt het niet altijd om compleet ontspannen te vertrekken. Dat is zonde van een heerlijke vakantie en daarom hebben we in dit artikel 10 tips voor je verzameld waarmee je gegarandeerd een ontspannen tripje zal beleven.

Even helemaal niks? Check hier 10 tips voor een ontspannen vakantie
Foto: Sarah Bernier via Pixabay

1. Kies voor een soort vakantie waar je blij van wordt

Of je wel of niet kan ontspannen op een vakantiebestemming hangt al af van het feit waar je bent en wat je er kunt doen. In andere woorden: ga voor een bestemming en een soort vakantie waar je sowieso blij van wordt. Voor de één is dat een onvergetelijk tripje op een rustige plek in een dome met hot tub zoals deze in België en voor de ander is dat een strandvakantie aan de populaire Spaanse kust of een verre reis naar Azië. Wat dat voor jou is, is heel persoonlijk.

2. Maak een goede planning voor vertrek

Heb je eenmaal een mooi tiny house, een actieve vakantie in de bergen of een andere glampingvakantie gevonden? Dan is het tijd om je goed voor te bereiden. Het maken van een planning voor vertrek scheelt enorm in je mate van ontspanning. Op die manier weet je vooraf precies wat je nog moet doen voor je op vakantie gaat en waar je aan moet denken. Maak inpaklijstjes en schrijf op wat er thuis nog moet gebeuren voor vertrek, zodat je daar op tijd mee kunt beginnen.

2. Maak een goede planning voor vertrek
Dome met hot tub in West-Vlaanderen

3. Neem je werk niet mee op reis

Een groot deel van de mensen gaat niet ontspannen op vakantie, omdat ze nog te veel bezig zijn met werk op het moment van vertrek. Je hebt bijvoorbeeld een deadline nog niet gehaald of er ligt nog een stapel documenten op je bureau waar je nog naar had moeten kijken. Probeer dat zoveel mogelijk los te laten voor vertrek, zodat je je werk niet meeneemt op reis. Dat is echt zonde van je tijd, want op die manier kun je zeker niet ontspannen.

4. Kies bewust voor een langzamer tempo op vakantie

Echt even tot rust komen doe je wanneer je zelf de tijd neemt om compleet te ontspannen. Daarom is het aan te raden om je dagen op vakantie niet vol te proppen met allerlei activiteiten, maar om ook genoeg tijd te nemen om rust te pakken. Een overvol reisschema kan al gauw leiden tot (over)vermoeidheid in plaats van volledige ontspanning. Geniet vaker van het moment in plaats van alles vol plannen. Neem de tijd voor een ontbijtje, maak een strandwandeling, geniet van een goed boek en doe even helemaal niks.

4. Kies bewust voor een langzamer tempo op vakantie
Foto: Studio Iris via Pixabay

5. Ga offline voor een volledige reiservaring

Ben jij zo iemand die eigenlijk niet zonder smartphone kan? Dat is helemaal niet erg, maar overmatig smartphonegebruik kan voor een bepaalde onrust in hoofd en lijf zorgen. Hoe fijn zou het daarom zijn om je telefoon eens wat vaker weg te leggen op vakantie? Je kunt voor een volledige digital detox gaan of ervoor kiezen om je smartphone op een of twee vaste momenten per dag te gebruiken en verder offline te gaan. Op die manier ben je veel meer bewust van je omgeving en kun je beter van het moment genieten.

6. Even helemaal niks doen kan heel goed zijn

Grote kans dat je thuis druk bent met van alles en nog wat. Naast werk heb je sociale afspraken, sport en misschien wel kinderen waar je je tijd aan kwijt bent. Op vakantie kun je deze dingen even helemaal loslaten. Soms is het daarvoor nodig om écht even niks te doen om te kunnen ontspannen. Verblijf je bijvoorbeeld in een mooi strandhuisje of ergens anders aan zee dan is dat heel eenvoudig. De zeewind en de zilte zeelucht doet een mens al gauw goed. Misschien heb je zelfs iets aan een meditatie of een yogasessie op je vakantie voor wat extra ontspanning.

6. Even helemaal niks doen kan heel goed zijn
Strandhuisje aan de Oosterschelde in Nederland

7. Zorg ook op vakantie voor een goed ritme

Op vakantie is het de bedoeling dat we onze dagelijkse sleur vergeten en lekker tot rust komen. Toch zien we dat het ritme van veel mensen op vakantie totaal anders is of beter gezegd: kwijt is. Om heerlijk uit te rusten, is het hebben van een beetje een ritme toch echt aan te raden. Mensen zijn immers gewoontedieren en je lichaam raakt al gauw van slag van een ander ritme. Dat betekent: voldoende slapen, gezond eten en genoeg hydrateren.

8. Verwen jezelf met ontspannen uitjes en souvenirs

Het maakt niet uit waar je op vakantie of op reis bent; je kunt vrijwel overal wel een ontspannen activiteit plannen of een mooie souvenir als herinnering aanschaffen. Op vakantie mag je jezelf zeker verwennen. Trakteer jezelf op een lekker avondje eten en drinken, boek een massage bij je verblijf en bezoek de meest magische plekken waar je je ogen uitkijkt. Dat is pas echt een cadeau voor lichaam en geest tijdens een vakantie!

8. Verwen jezelf met ontspannen uitjes en souvenirs
Ontspannen op mooie plekken

9. Pak licht in en neem niet te veel mee

Ook onderweg wil je je relaxed voelen. Daarom is het aan te raden om niet te veel spullen mee te nemen. Neem alleen de kledingstukken en items mee die je echt nodig hebt. Een lichtere tas of koffer scheelt veel gesjouw en maakt het reizen veel eenvoudiger; helemaal wanneer je met het openbaar vervoer reist. Wees daarom kritisch op wat je inpakt en houd altijd wat ruimte vrij voor een eventuele souvenir.

10. Lees je vooraf goed in over de bestemming

Wat tot slot nog kan helpen om ontspannen op reis te gaan, is om je vooraf in te lezen over de plaats van bestemming. Zelfs wanneer je in Nederland kiest voor glamping is het prettig om te weten waar je terecht komt. Bij buitenlandse adresjes is dit helemaal het geval. Kijk bijvoorbeeld naar de valuta van het land van bestemming en zorg dat je wat cash op zak hebt. Maak vooraf kopieën van belangrijke documenten, check de geldigheid van je documenten en sluit de juiste verzekeringen af. En bovenal: geniet vanaf de dag van vertrek van een welverdiende trip!


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht