Tips

Overnachten in de Biesbosch: dit moet je weten en hier moet je zijn


dinsdag 23 juli 2024

Slapen in de Biesbosch? Yes please! Met al het natuurschoon is het eigenlijk zonde om na slechts een dagje alweer naar huis te gaan. Blijf eens overnachten in de Biesbosch en ontdek het gebied en al haar prachtige plekjes gewoon lekker op je gemak. Niet vanuit een hotel, maar net even tikkeltje origineler. Dat maakt je avontuur natuurlijk pas helemaal onvergetelijk! Wat dacht je van een uitvalsbasis als een tuinkas of watertoren? Of slapen op boot of in een kartonnen huis? We verzamelden hieronder de meest bijzondere overnachtingen in de Biesbosch voor je.

Overnachten in de Biesbosch: dit moet je weten en hier moet je zijn

Maak kennis met Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een van de grootste en meest unieke natuurgebieden van Nederland. Het park bevat een wirwar aan smalle riviertjes en zit vol eilandjes met wilgenbossen. Bijzonder feitje: het is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in Europa. Dat betekent dat je hier eb en vloed kunt meemaken. Ook zijn er daarom zowel zoetwater- als brakke waterplanten en -dieren te vinden.

Je ontdekt de Biesbosch natuurschoon het beste vanaf het water (bijvoorbeeld in een klein bootje of een kano), maar ook wandelen en fietsen behoren hier tot de mogelijkheden. Er is echter een ‘probleem’: er is simpelweg te veel om te ontdekken in een dag. De oplossing: gewoon wat langer blijven! De landschappen van de Biesbosch zijn te mooi om er niet langer te blijven. Naast rietlanden, open water, kreken en bossen spot je er met een beetje geluk wilde dieren. Wie weet spot je er wel de bever, die hier in de jaren 80 van de vorige eeuw opnieuw werd geïntroduceerd! Of misschien zie je de grote zeearend, reetjes, vossen en ijsvogels. Kortom: de Biesbosch is echt een hele unieke plek.

Maak kennis met Nationaal Park de Biesbosch
De Biesbosch via Pixabay / door ReneH12

Bezoekerscentra van de Biesbosch: waar moet je zijn?

Wat goed is om te weten, is dat de Biesbosch het gehele jaar door de moeite waard is om te bezoeken. Ieder seizoen heeft weer z'n eigen charme. De lente en de zomer zijn misschien wel het meest bijzonder, omdat alles dan in bloei staat en er ontzettend veel verschillende vogelsoorten te vinden zijn. Maar: ook de herfst is met alle warme kleuren een hele goede tijd om naar de Biesbosch te gaan. In de Biesbosch vind je verschillende bezoekerscentra vanaf waar je je dagtocht en/of weekendje kunt beginnen:

Bezoekerscentra van de Biesbosch: waar moet je zijn?
Vogels in de Biesbosch via Pixabay / door Lightstar

Hier moet je aan denken als je de Biesbosch bezoekt

Ook zin om de Biesbosch te ontdekken? Dat snappen we helemaal! Het is het allerleukst om de Biesbosch in meerdere dagen te verkennen. Zo heb je voldoende tijd om het hele gebied te bekijken en misschien wel wat wild te spotten. Er is een aantal zaken waar je zeker aan moet denken wanneer je van plan bent om de Biesbosch te bezoeken:

Hier moet je aan denken als je de Biesbosch bezoekt
Picknicken via Pixabay / door JillWellington

Overnachten Biesbosch: slapen in een tuinkas

Zin om je dagje in de Biesbosch te verlengen? Boek dan een paar nachtjes in deze te gekke tuinkas aan de rand van de Biesbosch. Glamping op z'n best! Je vindt de tuinkas in het Noord-Brabantse Hank. De kas is omgebouwd tot een bijzonder vakantieverblijf waar je geniet van alle ruimte om je heen en een schitterend uitzicht over de omliggende akkers. 

Door de ramen in de kas lijkt het net alsof je in de buitenlucht aan het slapen bent! In de Tuinkas zijn 2 slaapkamers aanwezig en is er plek voor m4 personen met optie tot 1 extra persoon. Verder is er een goed uitgeruste keuken en beschikt de badkamer zelfs over een ruime douchecabine onder de sterrenhemel. Er is altijd veel licht aanwezig, zelfs op bewolkte dagen. Dat maakt deze accommodatie de perfecte plek als verlenging van je dagje in de natuur van de Biesbosch.

Overnachten Biesbosch: slapen in een tuinkas
Overnachten in de Biesbosch: Slapen in een Tuinkas

Slapen in de Biesbosch op een Blokhutboot

Wil je liever nog dichterbij de Biesbosch slapen? Wat dacht je er dan van om een Blokhutboot mee te nemen voor een avontuur door het natuurpark zelf? Ja, je leest het goed: het is mogelijk om echt in de Biesbosch te slapen. Wauw! De Blokhutboot beschikt over verschillende opstaplocaties, waaronder in de Biesbosch. Je neemt de Blokhutboot mee om het natuurgebied vanaf het water te leren kennen, hoe uniek is dat?

Je kunt meerdere boten tegelijk huren en je hebt geen vaarbewijs nodig. In de Biesbosch kun je op verschillende plekken aanleggen om er te overnachten. De kans om wild te spotten is in de vroege ochtend of rond het gouden uur in de avond het grootst, dus wie weet spot je wel wat vanaf je eigen varende slaapplek. Er is plek voor maximaal 5 personen en je krijgt gratis een 2-persoonskano bij je boot. Ook heel leuk: je hond mag mee op de boot!

Slapen in de Biesbosch op een Blokhutboot
Blokhutboot in de Biesbosch

Overnachten op een Houseboat in de Biesbosch

Een andere leuke optie om te slapen in de Biesbosch is door een ander soort varend vakantiehuisje te huren, namelijk een Houseboat in Werkendam. Vanaf je eigen varende huis ontdek je de magie en de rust van deze bijzondere omgeving. De Houseboat is van alle gemakken voorzien en geschikt voor 4 personen. Huisdieren zijn helaas niet toegestaan om mee te nemen. Verder hoef je nergens aan te denken, want alles is aanwezig.

Denk aan 2 slaapkamers, een woonkamer met loungegedeelte, een keuken met koelkast, combimagnetron en Senseo koffieapparaat en een heerlijk terras. En psst... de bedden zijn al opgemaakt bij aankomst! Om je verblijf helemaal af te maken, is het raadzaam om een schipper te boeken die de Houseboat naar een prachtige ligplaats naar jouw wensen kan varen. Bekijk de vaararrangementen om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er allemaal mogelijk is in de Biesbosch.

Overnachten op een Houseboat in de Biesbosch
Slapen in de Biesbosch op een Houseboat

Boek een kartonnen Wikkelhouse aan de rand van de Biesbosch

Tot slot nog een heel bijzondere plek in de Biesbosch: dit bijzondere Wikkelhouse van hostel Stayokay Dordrecht. Je vindt dit kartonnen mini-penthouse aan de rand van de Biesbosch waar je zowel van de natuur kunt genieten als van de gezelligheid van een hostel. Hier slaap je met maximaal 4 personen; er is een 2-persoonsbed en een stapelbed aanwezig. Wil je je hond meenemen? Dat kan ook gewoon.

Het Wikkelhouse is simpel, maar heel knus ingericht met alles dat je nodig hebt. Door de grote ramen profiteer je van lekker veel daglicht en kijk je zo uit over het groen. Omdat je hier back to basic gaat, is er geen wifi of tv aanwezig, maar heel eerlijk? Dat mis je ook echt niet met de Biesbosch voor de deur! Huur een fiets bij de receptie, maak een mooie wandeling door de natuur of reserveer iets verderop een bootje om de Biesbosch eens goed te bekijken. Ook leuk: breng een bezoekje aan Dordrecht, de oudste stad van Holland.

Boek een kartonnen Wikkelhouse aan de rand van de Biesbosch
Wikkelhouse aan de rand van de Biesbosch

Meer weten over bijzonder overnachten in Nederland?

Op zoek naar meer unieke slaapplekken in de natuur? Bekijk dan onze collectie natuurhuisjes of andere originele overnachtingen in de natuur. Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht