Tips

Volkswagenbusje roadtrip: dit wil je vooraf weten


dinsdag 19 november 2019

Voor veel mensen staat een roadtrip met een camper of Volkswagenbusje synoniem voor vrijheid, avontuur en romantiek. Je neemt eenvoudig alles mee wat je nodig hebt en je kunt er in koken, slapen en relaxen. Het is niet voor niets dat deze voertuigen populair zijn. En voor wie zelf geen camperbusje heeft zijn er tal van bedrijven waar je er een kan huren.

Volkswagenbusje roadtrip: dit wil je vooraf weten

Toch is vergt een roadtrip vakantie met een Volkswagenbusje wel enige voorbereiding. Want waar mag je bijvoorbeeld met zo’n busje kamperen? Waar moet je op letten bij het huren ervan? Wat zijn de kosten? En zo zijn er nog een aantal belangrijke punten die handig zijn om uit te zoeken voordat je trip kan beginnen. Wij zetten een paar tips op een rijtje:

Waar huur je een Volkswagenbusje of camper?

Er zijn verschillende bedrijven in Nederland waar je een camperbusje of Volkswagenbusje kan huren. Vergelijk de prijzen, busjes en voorwaarden, want deze verschillen zeker van elkaar. Met sommige Volkswagenbusjes ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, bij andere verhuurbedrijven zijn hier bepaalde restricties aan verbonden. Check ook of een extra verzekering nodig is. 

Ben je nog nooit eerder met camper op vakantie geweest en wil je eerst een testen of het wat voor jou is? Ga proef-roadtrippen! Bij Vauwway in Zelhem kun je bijvoorbeeld een Volkswagenbusje (compleet met inboedel) huren voor drie dagen. De verhuurders geven je een route voor drie dagen door de Achterhoek en je ontdekt meteen of het iets voor jou is! 

Weet welke roadtrip camper je huurt

Er zijn veel verschillende soorten camperbusjes en Volkswagenbusjes te huur voor een roadtrip. Als je nog geen ervaring hebt is het goed van te voren te checken welk type bij jou als bestuurder past. Wil je liever een automatische- of schakelbesturing? Er zijn charmante vintage busjes, maar ook nieuwe modellen met elk zo hun voor- en nadelen.

Er zijn veel verschillende soorten camperbusjes en Volkswagenbusjes te huur voor een roadtrip. Als je nog geen ervaring hebt is het goed van te voren te checken welk type bij jou als bestuurder past. Wil je liever een automatische- of schakelbesturing? Er zijn charmante vintage busjes, maar ook nieuwe modellen met elk zo hun voor- en nadelen.

Zelf in je camper koken of uit eten?

Koop niet meteen de hele supermarkt in Nederland leeg voordat je gaat, maar haal wel wat basics zoals rijst, pasta, koffie/thee, water en eten uit blik. Een grote koelkast ga je niet hebben in een Retro Volkswagenbus, dus houdt het praktisch. Een koud drankje is langs de weg of op een camping altijd wel te krijgen.

Check voordat je een Volkswagenbusje huurt goed hoe de keuken werkt en wat je allemaal kan gebruiken. Sommige campers hebben geen keuken, anderen weer wel. Je kunt campers huren met een complete huisraad als servies, bestek, borden en pannen. Maar soms moet je deze zelf meenemen. Een gouden tip: zorg dat je kopjes en borden altijd van plastic zijn! 

Wat neem je mee op je roadtrip?

Misschien denk je dat een camper of Volkswagenbusje ideaal is om vol te stoppen omdat er meer in past in vergelijking met een auto. Dat is deels natuurlijk waar, maar sla niet door. Je wilt niet steeds door de spullen heen wurmen als je gaat slapen of de keuken nodig hebt. Pak de basics in die je ook mee zou nemen als je normaal gaat kamperen.

Maak gebruik van kratten waarin je bepaalde spullen overzichtelijk opbergt. Check ook even goed of alles op z’n plek blijft staan als je gaat rijden. Blijven de kastjes (indien aanwezig) dicht? Vallen er geen meubels of spullen om? Bedenk dat er geen toilet of douche aanwezig is in de Volkswagenbus. Neem eventueel een mobiel toilet of campingdouche mee. 

Plan je roadtrip tot een bepaalde hoogte

Natuurlijk: een roadtrip met een Volkswagenbusje klinkt als een groot avontuur waar vrijheid voorop staat. Gewoon gaan rijden en zien waar je uitkomt. Het klinkt romantisch en avontuurlijk. Toch is het om praktische redenen slim om van tevoren uit te zoeken waar je mag parkeren, kamperen en waar het veilig is. Markeer van te voren welke punten dit zijn zodat je altijd een plek of camping kan vinden voor een goede nacht slapen na een lange rit. 

Plan je roadtrip tot een bepaalde hoogte

De regels van waar je wel en niet mag parkeren/overnachten met een camper verschillen per land. Langs de snelwegen zijn zeker in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië veel rustplaatsen te vinden waar je gratis kan overnachten. Vaak zijn het niet de meest sfeervolle plaatsen, maar vaak zijn er wel toiletten of een benzinepomp aanwezig. Op sommige plekken kun je ook gratis stroom aftappen. 

Een extra tip om te zoeken naar gratis of betaalde stopplekken of campings voor je Volkswagenbusje is de website van Campercontact. Dit is een netwerk opgezet door camperreizigers. Je vindt er volop informatie over camperplaatsen en andere nodige tips. Of download de apps maps.me of park4night op je telefoon. 

 Geniet vooral van een geweldige roadtrip, de mooie plaatsen die je aandoet en ontdekt of het reizen met een camper echt wat voor je is!


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht