Tips

Waarom een citytrip in Nederland een goed idee is


dinsdag 24 oktober 2023

Wist je dat Nederland de ideale bestemming is om hele diverse steden te ontdekken? In alle windrichtingen van het land vind je bijzondere, historische en nieuwe steden die ideaal zijn voor een citytrip. Zo'n tripje combineer je natuurlijk met een originele overnachting! In dit artikel vertellen we je meer over waarom een citytrip in Nederland een goed idee is.

Waarom een citytrip in Nederland een goed idee is
Foto: Lubov Lisitsa / Pixabay

Veel culturele diversiteit om te ontdekken in Nederland

Het maakt niet uit of je gek bent op historie en cultuur of liever een dagje gaat shoppen in een mooie stad in Nederland; het kan allemaal. Nederland heeft namelijk heel veel te bieden voor de verschillende soort vakantieganger. Amsterdam staat bijvoorbeeld bekend om de culturele diversiteit door de vele musea, historische gebouwen en unieke grachten. Ook Utrecht biedt veel historie en cultuur met de Dom, de werfkelders, de musea en de grachten. Je kunt daar zelfs overnachten in een museum, namelijk in de voormalige woning van architect Sybold van Ravensteyn.

Ben je meer van de nieuwe architectuur? Dan kun je je hart ophalen in steden zoals Rotterdam. Daar ontdek je een mooie combinatie van oude en nieuwe bouwwerken. Ook Arnhem heeft een combi van beiden, waardoor het de geschikte plek voor een citytrip is voor diverse soorten mensen. Boek daar een of meerdere nachtjes in deze 700 jaar oude kerk in het centrum van de stad om de geschiedenis van Arnhem echt goed te leren kennen.

Veel culturele diversiteit om te ontdekken in Nederland
Slaap in een oude kerk in Arnhem

Meeste Nederlandse steden zijn lekker compact

Waar je in wereldsteden als Londen en New York niet zonder het openbaar vervoer of taxi's kunt, is dat in de meeste steden in Nederland wel een ander verhaal. Natuurlijk is het in een stad als Rotterdam of Amsterdam fijn wanneer je aan het einde van de dag de bus of de metro kunt pakken om naar je hotel of bijzondere slaapplek te gaan, maar over het algemeen kun je de stad prima ontdekken te voet of met de fiets.

Nederland kent heel wat kleinere dorpen en steden waar je sowieso geen vervoersmiddel nodig hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan een bezoekje aan Harlingen in Friesland. De meeste mensen die naar Harlingen komen vertrekken vanaf daar naar een van de Waddeneilanden, maar in de stad zelf kun je ook heel leuk overnachten. Kijk maar eens naar deze te gekke accommodatie op het dak van een oud pakhuis! Of kom slapen in een oude Havenkraan die je zelf kunt draaien met uitzicht op de Waddenzee. Wow!

Meeste Nederlandse steden zijn lekker compact
Slapen in een Havenkraan in Harlingen

Handig systeem voor openbaar vervoer: meerdere steden ontdekken

Het zijn niet alleen de steden in Nederland die vaak compact zijn; over het algemeen is de afstand tussen twee interessante steden ook relatief kort. Dat betekent dat je in één vakantie meerdere stedentrips kunt doen zonder dat je veel reistijd kwijt bent. Het grote voordeel is dat je niet eens over een auto hoeft te beschikken: vrijwel alle (grotere) steden in Nederland beschikken over een treinstation en anders wel over een busstation.

Dat betekent ook dat je vanuit een stad leuke dagtrips kunt maken, bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid zoals de Kinderdijk, de Zaanse Schans of een van de Waddeneilanden. Kortom: Nederland is een fijn land om te citytrippen omdat het openbaar vervoer heel toegankelijk is en op de juiste manier werkt. Over openbaar vervoer gesproken... Maak je trip compleet door in een stad in een voormalige trein, boot of bus te overnachten! Dat kan bijvoorbeeld in Amsterdam waar je 'on track' kunt slapen in de zogeheten Train Lodge. Of ga op citytrip in Amersfoort en ontdek de stad vanuit je eigen moderne scheepshut in het hart van de stad. Er is voor ieder wat wils.

Handig systeem voor openbaar vervoer: meerdere steden ontdekken
Kom overnachten in een voormalige nachttrein in Amsterdam

Lekker eten en drinken tijdens je citytrip in Nederland

De meeste toeristen komen niet zozeer naar Nederland om de speciale keuken, zoals je dat bijvoorbeeld wel bij landen zoals Griekenland en Frankrijk hebt. Maar: dat betekent zeker niet dat er niet heel wat lekkers in ons land te eten en te drinken is. Verspreid over Nederland vind je namelijk heel veel goede restaurants met internationale keukens, zoals Italiaans, Spaans, Indiaas, Frans, Grieks, Indonesisch en ga zo maar door. In iedere stad in Nederland is er dus altijd wel een plek te vinden waar je lekker kunt eten.

En wil je tijdens je citytrip in Nederland toch ook écht oer-Hollands eten? Geen probleem: in zowel kleine als grote steden is er altijd wel ergens een pannenkoekenrestaurant te vinden. Ook vind je bij veel lunchrooms 'brood met kroketten' op de menukaart en kun je bij de meeste restaurants smakelijke bitterballen bestellen voor bij de borrel. Ga je in het winterse seizoen op pad? Check dan vooral even waar je stamppot kunt eten. Of ga voor een lekkere kaasfondue! Nederland heeft weliswaar een iets minder uitgebreide keuken dan sommige andere landen, maar dat betekent niet dat je niet overheerlijk kunt eten tijdens je stedentrip.

Lekker eten en drinken tijdens je citytrip in Nederland
Foto: Skitterphoto / Pixabay

Nederlandse citytrips zijn leuk voor jong en oud

Ook wanneer je op zoek bent naar een leuke bestemming met het hele gezin is een citytrip in eigen land een aanrader. In de Nederlandse steden is er namelijk altijd van alles voor jong en oud te beleven en te bekijken. Ga bijvoorbeeld samen naar Alkmaar of Enkhuizen en ontdek het Zuiderzeemuseum of proef samen van de lekkerste kazen uit Nederland. Sluit de dag samen af in een heuse oude gevangenis in Alkmaar waar de cellen zijn omgebouwd tot hotelkamers.

Verder kun je in ieder geval in veel grote steden zoals Den Haag, Deventer, Utrecht en Breda te gekke stadsspellen doen met het hele gezin om zo de stad op een avontuurlijke manier te leren kennen. Met behulp van vragen, opdrachten en weetjes doorkruis je de stad op zoek naar verhalen van vroeger en van nu. Aan het einde van de dag eet je samen ergens een hapje en slaap je op een bijzondere plek. In Deventer vind je bijvoorbeeld deze originele locaties voor een of meerdere overnachtingen.

Nederlandse citytrips zijn leuk voor jong en oud
Slapen in een gevangenis in Alkmaar

Ook zin in een stedentrip in Nederland?

Wat je tot slot moet weten, is dat naast cultuur, eten, shoppen, kindvriendelijke plekken en een goed werkend openbaar vervoer Nederland de perfecte plek is om origineel te overnachten. Dat kan zowel binnen als buiten de stad, waarbij je het beste van twee werelden kunt combineren: een unieke plek én een mooie stad leren kennen. Een aantal originele slaapplekken waar je in Nederland in een stad terecht kunt voor zo'n beleving zijn onder andere:


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht