Tips

Welke verzekeringen heb ik nodig voor het verhuren van een originele overnachting?


vrijdag 4 september 2020

Je huis of ander soort woning verhuren is een leuke onderneming en levert je bovendien extra inkomsten op. Maar er komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Een van de dingen waar je aan moet denken voordat je je woning gaat verhuren zijn de verzekeringen.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor het verhuren van een originele overnachting?

Als er iets gebeurd met je huis of inboedel die achterblijft terwijl je de woning hebt verhuurd is dit al vervelend genoeg, dan wil je niet ook nog problemen krijgen met de verzekering. Daarom kijken we hieronder naar welke verzekeringen je moet afsluiten voor het verhuren van jouw woning.

Ben je met je huidige woonverzekering gedekt bij verhuur?

Dit is verschillend. Wat altijd geldt op het moment dat je besluit om jouw woning te gaan verhuren, is dat je dit aan moet geven bij de woonverzekering. Dit is zelfs zo wanneer je een weekje op vakantie gaat en je huis voor deze periode verhuurd. Dus ook als je huis af en toe een nachtje als originele overnachting aanbiedt, ben je verplicht dit door te geven aan de verzekering. Sommige verzekeraars vragen dan een hogere premie omdat het risico op schade groter wordt geacht bij verhuur.

Het verschil tussen een woning voor privégebruik of zakelijk gebruik

Ook is het zo dat veel verzekeraars verzekeringen aanbieden die zijn gericht op privégebruik. Op het moment dat je de woning gaat verhuren is dit niet meer het geval. Sterker nog, je verdiend geld aan je woning waardoor dit valt onder zakelijk gebruik. Het kan zijn dat de dekking bij schade dan vervalt, of dat je de verzekering moet veranderen en meer premie gaat betalen. Het verschilt dus per geval en verzekering en het is belangrijk om daarom altijd eerst goed te bekijken of je goed verzekerd bent bij verhuur, en zo niet hier iets aan te doen. Over het algemeen is het zo dat een online afgesloten opstal- of inboedelverzekering niet geldt bij verhuur.

De inboedelverzekering bij verhuur

Als je af en toe je woning gaat verhuren hoef je voor jezelf vaak niks te veranderen aan de inboedelverzekering. Je moet er alleen voor zorgen dat je ook gedekt bent bij schade door verhuur. Ook is het handig om met de huurder op papier te zetten wat er gebeurd bij eventuele schade, dan heb je nooit problemen. Als je jouw woning permanent gaat verhuren is het anders. Vaak heb je dan geen eigen spullen meer in de woning, wat een inboedelverzekering overbodig maakt. De meeste woonverzekeringen zijn een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering, maar in dat geval is enkel een opstalverzekering voldoende. Je kunt ook de waarde van de inboedel op nul zetten, dan betaal je vaak ook geen premie. Wanneer je ervoor kiest om de woning (gedeeltelijk) gemeubileerd te verhuren moet je uiteraard wel gewoon een inboedelverzekering hebben.

De opstalverzekering bij verhuur

Je woning blijft bij verhuur jouw bezit. Daarom moet je altijd de opstalverzekering aanhouden, en ervoor zorgen dat deze dekking biedt bij verhuur. Vaak zit er bij een opstalverzekering een maximaal aantal dagen per jaar dat je de woning mag verhuren. Ook moet je in veel gevallen zelf dagelijks toezicht houden, waarbij uitbesteding hiervan niet toegestaan is. Let overigens ook op je hypotheek, mocht je die hebben. Hypotheekverstrekkers kunnen ook eisen stellen of regels hebben bij verhuur.

Let ook op de aansprakelijkheidsverzekering

Een huurder kan natuurlijk materiële schade oplopen of veroorzaken, maar het kan ook gebeuren dat er letsel voorkomt. Hier moet je goed op letten, want je wil natuurlijk niet dat je grote financiële gevolgen ondervindt van letsel die een huurder oploopt in je woning. Bij verhuur van je woning kan de particuliere aansprakelijkheidsverzekering de dekking afwijzen omdat je opereert als bedrijf. In dat geval moet je extra premie betalen voor deze aansprakelijkheidsverzekering. Dit is niet bij alle verzekeraars mogelijk, soms moet je daarom naar een nieuwe verzekeraar wanneer je je woning gaat verhuren. Je kunt vaak ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor huiseigenaren. Dit is een aparte verzekering, waarmee je ook verzekerd bent voor letsel bij huurders.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht