Schip

Bijzonder overnachten op een schip, tjalk, kotter of reddingsboot

Ahoy kapitein, klaar voor vertrek? Of je nu op een woonboot of misschien zelfs op een vrachtschip overnacht; slapen op het water is altijd een avontuur. Bekijk hier ons aanbod bijzondere overnachtingen op een schip, tjalk of zelfs reddingsboot.
Lees meer
Bijzonder overnachten op een schip, tjalk, kotter of reddingsboot

Uitgelicht:

Uitgebreid zoeken

Aankomst & vertrek

Aantal personen

Land

Type

Toon meer

Ligging

Toon meer

Kenmerken

Toon meer

Nachtprijs

Filteren
Sorteer op:
35 overnachtingen gevonden
Filteren

Slapen op het water

Ahoy kapitein, klaar voor vertrek? Je hoeft zelf niet over een boot te bezitten om voor een of meerdere nachtjes op een schip te slapen. In en buiten Nederland vind je namelijk talloze mogelijkheden voor slapen op het water!

Wees niet bang; je hoeft zo’n boot niet zelf te besturen. Het enige wat jij mag doen is optimaal genieten van een bijzondere accommodatie op het water en alles dat daarbij komt kijken. Lees hieronder meer over slapen op het water en waar je dat precies kunt doen in Nederland en België.

Overnachten op een boot? Deze mogelijkheden zijn er:

Of je nu op een woonboot of misschien zelfs op een vrachtschip overnacht; slapen op het water is altijd een avontuur. De meeste boten zijn van alle gemakken voorzien waardoor jij alleen je tas of koffer hoeft mee te nemen met persoonlijke spullen. Op sommige boten kun je daadwerkelijk varen, terwijl anderen verankerd liggen in een (jacht)haven of bij een vakantiepark. Dat is nog eens wat anders dan overnachten in een standaard vakantiehuis!

“Of je nu op een woonboot of misschien zelfs op een vrachtschip overnacht; slapen op het water is altijd een avontuur.”


Overnachten op een boot is geschikt voor iedere leeftijd en voor ieder seizoen. Zie de zon in het water zakken in de lente, neem een duik in het water in de zomer, geniet van de mooiste kleuren in de herfst en warm binnen lekker op met een kop warme choco in de winter. Welk seizoen kies jij om te slapen op het water? Het maakt niet uit wanneer je gaat, één ding staat sowieso vast: dit wordt een onvergetelijk verblijf voor jong en oud!

Slapen op een vrachtschip

Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe een vrachtschip er van binnen uitziet? Grijp dan je kans en boek een weekend of weekje weg op een voormalig vrachtschip. Dit soort grote boten zie je vooral veel varen op de binnenwateren van Nederland. Aan boord is een opslagruimte aanwezig voor al het transport en natuurlijk een schipperswoning. De schipper van een vrachtschip woont namelijk altijd op de boot, omdat hij of zij lange afstanden moet overbruggen met de boot.

“Wedden dat je een overnachting op een voormalig vrachtschip nooit meer vergeet?”


Een aantal van die schepen is inmiddels ‘met pensioen’ en in gebruik als bijzondere accommodatie. Neem bijvoorbeeld dit historisch vrachtschip in Utrecht dat vlakbij rivier de Lek én het centrum van Utrecht ligt. Waan je hier even als een echte schipper en dompel je onder in de nautische sfeer en inrichting van de boot. Wedden dat je deze overnachting nooit meer vergeet?

Slapen op een woonboot

Wat uiteraard ook te gek is, is slapen op een woonboot. Wanneer je op zoek bent naar een plekje voor slapen op het water zul je al gauw meerdere woonboten tegenkomen. Dat is niet zo gek; een woonboot is immers al ingericht als plek om te verblijven. Hierdoor is het eenvoudiger om zo’n plekje om te bouwen tot vakantiewoning.

“De keuze is reuze voor slapen op het water in een woonboot in Nederland.”


Verspreid over Nederland vind je de mooiste complete woonboten voor een heerlijk verblijf. Wil je het liefst in een grote stad zoals Amsterdam, Utrecht of Groningen verblijven of ga je toch voor een woonboot in het groen? De keuze is reuze voor slapen op het water in een woonboot in Nederland.

Slapen op een tjalk

Heb je ooit al eens op een tjalk geslapen? Een tjalk is een oud zeilschip dat vroeger werd gebruikt als vrachtschip. Je herkent deze boot direct aan het bijzondere uiterlijk: een tjalk is lang en smal en heeft een hele ondiepe bouw. Veel van dit soort boten zijn van hout gemaakt, anderen van ijzer en staal. Hoe bijzonder is het om op zo’n boot te blijven overnachten? Of om er een rondje mee te varen?

“De vrijheid die je ervaart op het water met de wind in je haren is onbetaalbaar.”


Midden op het Slotermeer kun je bijvoorbeeld slapen op deze historische tjalk. Samen met een schipper ga je het water op om de omgeving te ontdekken. Liever aan land slapen? Ook dat is gewoon mogelijk, maar eerlijk is eerlijk: wanneer je eenmaal op de tjalk zit is de kans groot dat je er direct mee wilt gaan varen. De vrijheid die je ervaart op het water met de wind in je haren is onbetaalbaar.

Slapen op een reddingsboot

Nog zo’n leuke optie: overnachten op een reddingsboot. Een woonboot is leuk en een tjalk is natuurlijk te gek, maar slapen op een reddingsboot? Dat hebben nog maar weinig mensen gedaan. Er zijn ook (nog) maar weinig reddingsboten waar je kunt overnachten. Dat maakt zo’n overnachting natuurlijk extra speciaal.

“Nog maar weinig mensen hebben al op een reddingsboot geslapen.”


In Monnickendam ligt een reddingsboot die je kunt huren voor een of meerdere nachten op het water. Deze reddingsboot behoorde ooit tot de Polarstern, een bijzonder schip met een basis in Duitsland. De Polarstern vaart nog steeds en doet onderzoek bij de poolcirkel. In een voormalige reddingsboot van dat schip kun jij dus blijven slapen - wauw!

Slapen op het water in Nederland

Zie je het ook wel zitten om op het water te slapen? Je hoeft de grenzen niet over om van zo’n bijzondere waterrijke overnachting te genieten. In Nederland vind je namelijk veel fantastische boten die je kunt huren, verspreid over de vele wateren die ons land rijk is. Zoek bijvoorbeeld een mooie plek op het water in Friesland of ga voor een bootovernachting in Limburg. Wat dacht je van de volgende plekjes voor slapen op het water?


Slapen op het water in België

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naar een ander land te gaan. In België ligt bijvoorbeeld ook een aantal schepen dat jij kunt huren. Wat we bij bijzonder overnachten op een schip in België zien, is dat de eigenaren van die schepen het vaak met meer luxe aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld een woonboot huren met een eigen sauna! Op die manier combineer je uniek overnachten met een plek waar je helemaal tot rust kunt komen. De ideale combinatie! Boek bijvoorbeeld een of meerdere nachtjes bij de volgende locaties:


Ik wil overnachten op een schip. Waar moet ik op letten?

Slapen op het water is geschikt voor alle leeftijden. Toch is er wel een aantal punten waar je op moet of kunt letten in je zoektocht naar een woonboot of vrachtschip voor een bijzonder verblijf. Let op de onderstaande vragen wanneer je een schip of boot wilt boeken:
 • Voor hoeveel personen is het schip geschikt?
 • Is de boot leuk en veilig genoeg voor kinderen?
 • Zijn er reddingsvesten aanwezig op de boot?
 • Is er een badkamer aanwezig in de boot?
 • Kan ik varen met het schip? Kan er een schipper mee?
 • Ligt het schip in een stad of in de natuur?
 • Is er WiFi aanwezig op de boot?
 • Mag mijn hond mee op het schip?
 • Is er een minimum aantal nachten dat ik moet boeken op het schip?
 • Is de boot toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn?
 • Hoe hoog is het woongedeelte in het schip?
 • Is er een keukentje aanwezig op de boot?

Geef een uniek nachtje weg cadeau

Wil jij een bijzondere overnachting cadeau geven? Dat kan met de Origineel Overnachten Cadeaubon. Bepaal zelf de waarde van de cadeaubon en de ontvanger kan deze vervolgens besteden bij alle deelnemende accommodaties.

Geef een uniek nachtje weg cadeau