Tips

5x Kamperen in een yurt in Nederland


donderdag 11 februari 2021

Slapen in een yurt in Nederland is helemaal hip. Wat is een yurt precies en waar in Nederland kun je zo'n yurt boeken? Je leest het in dit artikel.

5x Kamperen in een yurt in Nederland

Wat is een yurt precies?

Grote kans dat je er wel eens eentje op een camping of een andere plek in het groen hebt zien staan: een yurt. Een yurt, spreek uit als joert, is een traditionele tent in een ronde vorm. Dit soort tenten werden en worden voornamelijk gebruikt door volkeren in Centraal-Azië. Zij wonen soms permanent en soms tijdelijk in yurts; rondtrekkende veenomaden die bijvoorbeeld schapen of geiten houden, wonen er tijdelijk in. De meeste yurts zijn gemaakt van vilt waardoor je lekker warm blijft binnen. Het kan in Centraal-Azië namelijk behoorlijk koud worden!

Het woord yurt is afgeleid van het Russische woord joerta. Omdat de Russen in het verleden veel gebieden in Centraal-Azië in handen hadden wordt dit woord nog steeds het meest gebruikt voor dit soort ronde tenten. Toch zijn er ook veel lokale namen te vinden voor deze bijzondere tent. In Afghanistan noemt met de yurt bijvoorbeeld kherga of ooee, in het Mongools wordt het een ger genoemd en in het Kazachs heet de tent een kiyiz üy. In dit artikel houden we de benaming yurt aan, omdat die naam het meest voorkomt. Waar mensen aan de andere kant van de wereld in yurts wonen, kun jij er in Nederland eentje boeken voor een bijzondere overnachting! In dit blog lees je 5 bijzondere locaties waar je kunt kamperen in een ​yurt in Nederland.

Wat is een yurt precies?

Origineel kamperen in een yurt in de Achterhoek

Zo vind je op Camping Hof van Moeder Aarde in de Achterhoek twee prachtige yurts die geschikt zijn voor twee tot vier personen. Je kunt hier zowel in de winter als in de zomer verblijven. Omdat de tenten gemaakt zijn van vilt blijf je in ieder seizoen lekker warm. Natuurlijk helpt het ook dat er een fijne houtkachel aanwezig is en heb je het toch nog koud? Dan kun je een schapenvel om je heen slaan. De yurts van deze camping zijn ingericht volgens traditionele standaarden. Zo vind je hier diverse kleurrijke meubels en wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Één ding is sowieso al zeker: hier kijk je in ieder geval je ogen uit. Hoe bijzonder is het om ergens in de natuur te slapen in een typische Mongoolse tent?

 Binnen de yurt vind je fijne bedden, er is elektriciteit aanwezig en je kunt op een gasstelletje koken. In de yurt zelf zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig, maar deze vind je wel binnen loopafstand op de camping. Wil je je verblijf een beetje luxe maken? Huur dan een barrelsauna bij je overnachting in de yurt - deze sauna staat in een gezellig saunahofje waar je heerlijk kunt relaxen. Camping Hof van Moeder Aarde is sowieso een aanrader voor iedereen die gek is op natuur, duurzaamheid en biologisch leven. Het terrein bestaat uit veel groen met bomen en struiken waardoor iedere plek voldoende privacy heeft. Er is op het terrein een winkeltje aanwezig met biologische en lokale producten waar je lekker van kunt genieten. Wil je er toch even uit tijdens je verblijf? Bezoek dan de Needse Berg voor een flinke wandeltocht.

Origineel kamperen in een yurt in de Achterhoek
Camping Hof van Moeder Aarde

Luxe yurt in Drenthe

Slapen in een yurt betekent overigens niet dat je helemaal back to basic gaat. Dat bewijst deze luxe yurt in Dwingeloo wel. Hier vind je namelijk een heuse Mongoolse tent met vloerverwarming! De tent beschikt zelfs over serredeuren met HR glas waardoor je het echt niet koud hoeft te hebben. Wat extra bijzonder is, is dat deze tent geïmporteerd is vanuit Mongolië. Je slaapt hier dus in een echte traditionele yurt die ooit gebruikt is als woonruimte. In deze luxe tent kun je het gehele jaar door overnachten. De buitenkant is volledig gemaakt van natuurlijke materialen die in een lagensysteem zijn opgebouwd. De houtkachel en de vloerverwarming zorgen ervoor dat je ook op koude dagen lekker warm kunt slapen.

In de yurt is ruimte voor twee personen: er is een boxspring aanwezig, evenals een zithoek met televisie en een grote tafel. Koken doe je buiten de yurt in de blokhut die bij deze slaapplek hoort. Daar vind je naast een kitchenette met oventje ook een badkamer met toilet en douche. Je komt hier dus echt aan niets tekort! Door de grote serredeuren en de lichtkoepel in het dak van de yurt geniet je hier volop van daglicht. Je kunt hier dus volledig leven met het dag- en nachtritme; iets wat heel goed past bij de natuur. Omdat deze slaapplek direct aan Nationaal Park Dwingelderveld ligt, ben je er hier ook zo even uit. Trek je wandelschoenen aan voor een wandeling over de heide of bezoek het gezellige centrum van Dwingeloo. Volop vertier voor iedere soort reiziger!

Luxe yurt in Drenthe
Slaap in deze luxe yurt in Dwingeloo

Authentiek genieten in een yurt in Friesland

In het Friese Boijl vind je deze magische Mongoolse yurt (of ger zoals ze de tent in dat land noemen) die op traditionele wijze beschilderd is. Alleen de weg ernaar toe is al bijzonder: je komt hier via een 600 meter lange zandweg. Wanneer je daar rijdt, weet je al dat het iets bijzonders gaat worden. Hoewel de yurt eenvoudig is ingericht, ervaar je hier wel de volledige ervaring van slapen in zo'n tent. Alles wat je nodig hebt is aanwezig en er is zelfs nog extra luxe te vinden. Naast de yurt staat namelijk een badkamer die je helemaal voor jezelf hebt; in deze badkamer vind je niet alleen een zwevend bad, er is ook nog een sauna te vinden die je in overleg kunt gebruiken. Dat is toch écht optimaal genieten? Op die manier combineer je luxe met eenvoud en wordt de westerse wereld eenvoudig gecombineerd met tradities uit Centraal-Azië.

Hier slaap je met maximaal twee personen vanaf drie nachten. Heb je een huisdier? Dan mag je deze in overleg meenemen. Samen genieten jullie hier van een hele bijzondere accommodatie die gelegen is in een prachtig natuurgebied. Het erf waar de yurt staat, ligt namelijk tegen het Nationaal Park Het Drents-Friese Wold aan. In dit een na grootste natuurgebied van Nederland kun je uren wandelen en fietsen zonder iemand tegen te komen. Ontdek het wild van deze streek en maak kennis met een unieke mengeling van flora en fauna. Slapen bij deze yurt is een echt feestje voor iedere natuurliefhebber die het ook heerlijk vindt om af en toe ergens te overnachten waar je kunt genieten van een beetje luxe.

Authentiek genieten in een yurt in Friesland
Yurt in Friesland

Yurt op een biologische boerderij in Gelderland

In Wageningen in Gelderland vind je deze mooie yurt in een bijzondere kleur. Waar de meeste yurts wit van kleur zijn met hier en daar een blauw detail is deze tent lichtbruin! Wat deze plek extra uniek maakt, is dat de tent op het terrein van een biologische boerderij te vinden is. Dat merk je in een aantal dingen terug. Zo is er een boerderijwinkeltje te vinden waar alleen biologische producten worden verkocht en maak je bij je slaapplek gebruik van een composttoilet. De yurt staat in de zogeheten Creative Garden waar een voedselbos en een tuin met permacultuur te vinden is die door studenten van de Universiteit van Wageningen wordt bijgehouden. Dat maakt deze plek een hele unieke en vooral levendige plek waar van alles te zien, te proeven en te ervaren is. Zo hoort bijzonder slapen toch te zijn?

In de yurt is plek voor maximaal twee personen: de tent zelf heeft een diameter van zes meter. Via de lichtkoepel aan de bovenkant komt er direct zonlicht naar binnen en nog leuker: bij helder weer kun je vanuit binnen sterren kijken. Aan zowel de oostkant als de westkant van de yurt vind je grote ramen die je open kunt zetten. Op die manier profiteer je volop van daglicht en frisse lucht en sta je beter in contact met het omliggende groen. Hier ervaar je hoe het écht is om in zo'n bijzondere traditionele tent te slapen zonder luxe poespas of extraatjes. Hoewel je hier 'gewoon' in een bed slaapt ga ja namelijk wel back to basic! Er is een houtkachel aanwezig om de boel binnen lekker warm te houden en er is een simpel kookstelletje te vinden evenals een tafel met stoelen. Vervelen doe je hier in ieder geval geen moment.

Yurt op een biologische boerderij in Gelderland
Slaap in een bruine yurt in Wageningen

Logeer in een vierpersoons yurt op Texel

Je kunt zelfs op de Waddeneilanden slapen in een yurt! Wat dacht je van een overnachting in een grote tent voor vier personen? Op een van de mooiste plekken van Texel vind je deze fraaie oude nomadische woontent uit Mongolië waar je met maar liefst vier personen kunt slapen. Bij Den Hoorn vind je een heel kamp met deze bijzondere tenten; ze staan middenin een gebied waar veel wordt gedaan aan duurzame recreatie. Daar past een overnachting in een yurt natuurlijk hartstikke goed bij! Alle yurts zijn knus ingericht waarbij er aan van alles is gedacht. De houten vloer is bedekt met tapijten, huiden en vachten zodat je voeten ook lekker warm blijven. Er is een keukenblok aanwezig met een ouderwets fornuis dat je met hout aan moet doen. Dat past toch helemaal bij zo'n tent? Op je bed vind je naast een heerlijk dekbed een paar schapenvellen. Koud krijgen is hier geen optie!

De yurts zijn te vinden op Duinkampeerterrein Loodsmansduinen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe mooi het hier is. Naast het feit dat de yurts met hun hangmatten, houtkachels en houten vloeren met schapenvellen karakter hebben, kun je hier volop van de natuur genieten. Wandel langs de Waddenzee, maak een fietstocht over het eiland of blijf lekker rondhangen bij of in de yurt. Bij iedere tent is een terras aanwezig met buitenstoelen, een picknicktafel en een hangmat. Of je nou een actieve vakantieganger bent of juist meer houdt van een rustig tripje - in deze magische yurts op Texel zit je sowieso helemaal goed.

Logeer in een vierpersoons yurt op Texel
Bijzondere yurts op Texel

Meer weten over bijzonder overnachten in Nederland?

Nederland heeft nog ontzettend veel mooie andere accommodaties in de aanbieding. Slaap bijvoorbeeld in een prachtige pipowagen of boek een overnachting in een natuurhuisje in het groen. Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht