Tips

Bijzonder overnachten in een boekwinkel in Schotland


woensdag 8 april 2020

Wie droomt er niet eens van een rustig leven als boekverkoper? In het Schotse stadje Wigtown huur je een vakantieappartement boven een tweedehands boekwinkeltje en krijg je de sleutels van de winkel erbij. Voor een week ben jij de eigenaar.

Bijzonder overnachten in een boekwinkel in Schotland
Bron: Airbnb The Open Book

Weg met de maandagmorgen meetings, weg met woon-werk verkeer en bovenal weg met de stress. Een klein stoffig tweedehands boekwinkeltje klinkt dan toch als een romantisch rustpunt in gejaagde dagen. Voor wie hier ook (misschien wel mede dankzij de film Notting Hill) wel eens over dagdroomt hebben we goed nieuws!

Slapen boven een boekwinkel

Want in het Schotse stadje Wigtown huur je een vakantieappartement boven de boekwinkel. En je krijgt dan de sleutels van het tweedehandsboekwinkeltje erbij. Gedurende de periode van je verblijf ben jij de eigenaar van de boekwinkel. Dat klinkt fantastisch toch? Dat veel mensen deze droom hebben blijkt wel uit het feit dat het boekwinkelappartement wordt overspoeld door toeristen. Uit de hele wereld komen mensen om voor een week boekhandelaar te zijn en het boekwinkeltje annex vakantiehuisje is al voor jaren volgeboekt.

Een briljant idee dus om een vakantieappartement te combineren met het eigenaarschap van een tweedehandsboekwinkeltje. Om het ontstaan van deze unieke overnachting te begrijpen moeten we een klein stukje terug in de tijd. Het Schotse Wigtown is eind jaren negentig een stoffig en slaperig spookstadje als enkele jaren eerder de zuivelfabriek en later ook de whiskeystokerij de deuren sluiten. Bewoners trekken weg met een vrijwel leeg stadje tot gevolg.

Hulp komt echter uit onverwachte hoek. De Schotse overheid schrijft namelijk in 1998 een wedstrijd uit om een dorp of stad te selecteren als Nationale Boekenstad van Schotland. De overheid doet dit omdat men in Wales heeft gezien hoe het plaatsje Hay-on-Wye zichzelf daarmee opnieuw op de kaart heeft gezet. Het gemeentebestuur van Wigtown besluit mee te doen. "De criteria waren eenvoudig: de stad moest in een deplorabele staat verkeren, genoeg lege gebouwen hebben om toekomstige boekhandels te kunnen huisvesten en in een mooi deel van Schotland liggen. Wigtown voldeed aan alle criteria. En Wigtown won. Er kwam geld, van de EU, de Schotse overheid en de regionale overheid. Het werd gebruikt om de Victoriaanse tuinen van weleer in ere te herstellen en een fulltime medewerker aan te trekken om het fenomeen ‘Schotlands Nationale Boekenstad’ op de kaart te zetten." [bron NRC.nl]

Nationale Boekenstad van Schotland

Wigtown is nu de Nationale Boekenstad van Schotland geworden. Het heeft nu duizend inwoners, twaalf boekwinkels en een jaarlijks literair festival. De bekendste boekverkoper van het stadje is Shaun Bythell. Hij schreef de bestseller 'Dagboek van een boekverkoper' over zijn ervaringen in het runnen van een boekwinkel aan de Schotse kust. Een bijtend en cynisch verhaal over de winkel en haar klandizie. Een instant verkoopsucces.

En toen kwam daar de Amerikaanse Jessica Fox. Zij is de uiteindelijke bedenkster van het vakantieverblijf boven de boekwinkel. De Amerikaanse verruilt in 2008 haar leven in het zonnige Californië voor een bestaan in het kleine Schotse kustplaatsje. Ze werd verliefd op het charmante boekenstadje én op boekverkoper Shaun. Jessica Fox is het uiteindelijk die vermoed dat er wel eens een markt kan zijn voor mensen die - net zoals zijzelf - gecharmeerd is van een leven als boekverkoper in een stoffig tweedehandboekwinkeltje. 'The Open Bookshop' is geboren. Locatie: Een klein boekwinkeltje aan de rand van het dorpsplein met een vakantieappartement erboven.

Bron: Airbnb The Open Book

Boekverkoper voor een week

Je huurt het appartement op voorwaarde dat je de boekwinkel openhoudt. De winkel is gedurende de periode van je verblijf van jou. Je bepaalt zelf de prijzen van de boeken die je met potlood in het boek schrijft. Je bepaalt ook zelf de openingstijden van de winkel en als er geen klanten zijn dan is er altijd werk om boeken vanuit de vele dozen in het pand in de schappen te plaatsen. Je leidt gedurende je verblijf dus daadwerkelijk je lang gekoesterde droomleven als boekverkoper. En 's avonds stap je moe maar voldaan naar boven, lees je nog een boek (keuze genoeg) en slaap je boven je eigen winkel.

Dat deze manier van 'vakantie vieren' ontzettend onthaastend en stressverlagend werkt blijkt wel uit de talrijke verhalen van je voorgangers op social media (lees hier de ervaringen van anderen op de Facebookpagina van The Open Book).

Bron: Airbnb The Open Book

Ben jij op zoek naar een rustgevend, romantisch en intellectueel vakantieverblijf? Kom dan op werkvakantie in Wigtown en wordt boekverkoper voor een week.

Meer weten?

Het boek 'Dagboek van een boekhandelaar' is een regelrechte bestseller. Het boek is inmiddels in tientallen talen vertaald en trekt veel toeristen die, nadat ze het boek hebben gelezen, de winkel, zijn eigenaar en diens rare medewerkers en klanten in het echt willen zien. Ook Jessica Fox, de bedenkster van dit bijzondere vakantieconcept, schreef een bestseller; 'Three Things You Need to Know About Rockets' over haar leven in het Schotse boekenstadje.

Van beide boeken zijn de filmrechten verkocht.

The Open Bookstore is te reserveren via Airbnb.

Lees de verhalen van gasten die hier hebben gelogeerd op de Facebookpagina van The Open Bookstore. Deze vind je hier.

Meer weten over het Wigtonw Book Festival kan via deze website.

FD journalist Stephanie Pander kon vier dagen terecht in The Open Bookstore en schreef daarover dit onzettend leuk verslag. Lees haar verhaal op de website van het FD (alleen voor abonnees)

Niet alleen in Wigtown kun je slapen in een boekwinkel. Ook in Tokio kan dat. We schreven daarover eerder deze blog: Slapen in een boekwinkel in Tokio.

Meer bijzondere overnachtingen dichter bij huis vind je uiteraard via OrigineelOvernachten.nl.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht