Tips

Bijzonder overnachten in Friesland


dinsdag 14 januari 2020

De beroemde Elfstedentocht, het heerlijke suikerbrood, de bijzondere eigen taal en een lekker glaasje Beerenburg… Wat is er níét leuk aan Friesland? Van kleine dorpjes en gezellige stadjes als Bolsward en Dokkum tot aan het grotere Leeuwarden en Drachten. En laten we ook vooral de prachtige natuur en de vier Friese waddeneilanden niet vergeten; er is genoeg te beleven in deze provincie! Niet voor niets is ook de Lonely Planet fan. Wil je wat langer blijven en dus ook overnachten in Friesland? Hieronder vind je tientallen originele opties die van je weekend of midweek weg geheid een succes maken.

Bijzonder overnachten in Friesland

Typisch Friesland

Als er een plek in Nederland is waar het voelt alsof je in het buitenland bent, dan is het wel in Friesland. Want laten we eerlijk wezen: als je niet uit de provincie zelf komt, heb je geen idee wat ze in het Fries allemaal zeggen. Tegelijkertijd kan het hier bijna niet Nederlandser: met de vele wateren, weilanden, molens en typisch Hollandse dorpjes is het hier altijd thuiskomen. Een ding is zeker: er is genoeg te doen om hier dagen- of zelfs wekenlang te door te brengen. Dat betekent: overnachten in Friesland! Ga jij voor een unieke ervaring op of aan het water, slaap je liever op grote hoogte of ga je voor een bijzondere accommodatie op het vasteland?

Bijzonder overnachten in Friesland

Friezen zijn trots op hun provincie. Sterker nog: ze noemen het vaak zelfs het ‘mooiste lan op ierde’. Maar wist je dat je ook heel bijzonder kunt overnachten in Friesland? Zeker als je altijd eens in een kerk hebt willen slapen, komt je hier goed aan je trekken. Zo vind je in Steggerda het kleinste houten kerkje van Nederland. Vroeger een zondagsschool, nu een warm en sfeervol onderkomen voor maximaal vier personen. In Schettens slaap je in een nog in gebruik zijnde kerk, waar de toren is omgebouwd tot slaapvertrek. Een panoramisch uitzicht is gegarandeerd! In zowel Easterwierrum als Oosterbierum kun je met wat grotere groepen (maximaal tien personen) terecht in een voormalig godshuis. In beide kerken vind je nog originele onderdelen, zoals de preekstoel en het orgel, terug. Iets heel anders: wat dacht je van slapen in een wijnvat of een strowagen?

Huisje aan het water in Friesland

Verblijf je liever in een huisje aan het water in Friesland, of misschien zelfs wel óp het water? Ook dat kan! Sterker nog, het wordt nog lastig kiezen met alle mogelijkheden hier. Verblijf bijvoorbeeld in een luxe strandvilla in Makkum, direct aan het IJsselmeer, of slaap hoog boven zeeniveau in het Watertorenhotel in Nes. Ook hoog is het slaapvertrek in de oude vultrechter in Harlingen, die nu verbouwd is tot unieke accommodatie. En anders wil je misschien wel overnachten op een reddingsboot, een echte Tjalk of op een vlot? In Friesland zijn tevens meerdere vaarhuisjes te vinden: zo ben je wel op het water, maar heb je wel alle gemakken van een echt vakantiehuisje.

Campings in Friesland

Ook op de campings in Friesland ben je aan het juiste adres voor een originele overnachting. Zo kun je op Terschelling terecht in een echte tipi tent of in een pipowagen. Of verblijf je liever op het vasteland, bijvoorbeeld in een duurzame ecolodge? Een nachtje luxe kamperen bij de boer of in een safaritent kan ook!


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht