Tips

Je hond mee op vakantie: dit moet je weten


donderdag 2 maart 2023

Nederlanders zijn gek op huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 18% van de mensen in ons land een hond in huis heeft rondlopen. Wanneer de vakantie voor de deur staat, gaat de hond naar de oppas of wordt de harige viervoeter gewoon meegenomen op vakantie. Want waarom ook niet? Er zijn tegenwoordig ontzettend veel plekken waar je je hond gerust mee naartoe kunt nemen. Denk aan vakantiehuizen, tiny houses, boomhutten en zelfs hotelkamers! Je hond is immers onderdeel van je gezin; die laat je niet graag thuis.

Je hond mee op vakantie: dit moet je weten
Pioniershuisje in Drenthe

Vakantie vieren met hond in Nederland: waar kan dat?

Daarom is het goed om te weten dat je hond in en buiten Nederland op heel veel plekken gewoon welkom is. Het is afhankelijk van je eigen wensen waar je zou willen slapen. De keuze is enorm voor een vakantie in Nederland met hond:

Vrijwel al dit soort plekken en soorten vakanties zijn óók in het buitenland gewoon mogelijk met hond. Het enige verschil is dat de regels omtrent het meenemen van je hond verschillen per land. Daarom is het aan te raden om je hier goed in te verdiepen voordat je iets boekt en vertrekt.

Vakantie vieren met hond in Nederland: waar kan dat?
Hond mee op vakantie

Reis met hond voorbereiden doe je zo

Blijf je lekker in eigen land voor een fijne vakantie met je hondje dan hoef je je geen zorgen te maken over speciale inentingen en kuren. Voor buitenlandse bestemmingen is dit niet altijd het geval. Je moet in ieder geval beschikken over een geldig Europees dierenpaspoort wanneer je je hond over de grens meeneemt. Dat is het paspoort dat je ook gebruikt voor je bezoekjes aan de dierenarts. Ook is het in veel landen verplicht om je hond te chippen.

Aan de hand van die chip kunnen mensen namelijk zien wie de hond is en bij wie de hond hoort; mocht je hondje weglopen en gevonden worden. Het chippen zelf is overigens niet genoeg; je moet de chip ook registreren met je eigen gegevens. Draagt je hond een halsband? Zorg dan voor een penning met je gegevens, zodat mensen zonder chiplezer direct een telefoonnummer kunnen vinden om je te bellen. Voor de meeste buitenlandse bestemmingen is het eveneens nodig om je hond in te enten tegen rabiës (hondsdolheid). Soms zijn andere vaccinaties ook verplicht.

Reis met hond voorbereiden doe je zo
Hond mee op vakantie

Op vliegvakantie met je hond

Heb je een unieke slaapplek gevonden in het buitenland, zoals een glamping accommodatie in Spanje? Of ga voor langere tijd op reis naar een verre bestemming? Dan kom je er misschien niet onderuit om je hond in het vliegtuig mee te nemen. Hoewel vliegen met een hond best een uitdaging kan zijn, is het wel mogelijk. Het wordt wel aan te raden om dit alleen te doen wanneer het echt niet anders kan of wanneer je hondje het al gewend is om te vliegen. De meeste kleine honden mogen meestal mee in het vliegtuig zelf en voor de wat grotere honden is een speciaal compartiment aanwezig in het ruim.

Het is belangrijk om op tijd te informeren bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee wil vliegen wat de regels zijn omtrent het meenemen van je hond. Iedere maatschappij heeft eigen regels. Let er ook op dat je altijd een geschikte reismand (het liefst op wielen) hebt om je hond in mee te nemen. Laat je hond al vroeg wennen aan de mand zodat het voor hem een leuke plek is om te zijn en leg er tijdens de vlucht een deken in die hij kent zodat de geur hem vertrouwen geeft tijdens de vlucht.

Op vliegvakantie met je hond
Glamping in Spanje

Je hond mee in de auto op vakantie

Over het algemeen zijn er echter maar weinig mensen die hun hond meenemen in het vliegtuig voor een vakantie. De meeste hondeneigenaren kiezen voor een autovakantie in of buiten Nederland zodat hun trouwe viervoeter zo min mogelijk stress hoeft te ervaren tijdens de reis. Zij huren een vakantiehuisje aan zee of gaan voor een tiny house in het bos om samen te genieten. Natuurlijk is het voor een autovakantie ook van belang dat je hond gewend is aan de auto en aan het maken van een langere trip. Hier kun je vooraf al mee oefenen door wat langere afstanden te rijden met de auto.

Lees ook: 8 Strandhuisjes waar honden zijn toegestaan

Zorg dat je hond voor vertrek lekker moe is door een lange wandeling te maken voor je in de auto stapt. Leg zijn deken of kussen achterin, zorg voor voldoende water en de reis kan beginnen. Het is belangrijk om onderweg regelmatig te stoppen zodat je hond zijn of haar behoefte kan doen en even kan eten en drinken. Maak ook dan een korte wandeling, want je hond zit waarschijnlijk vol energie na een paar uur rijden. Op zo'n manier komen jullie beiden uitgerust aan op de plaats van bestemming en kan de vakantie beginnen!

Je hond mee in de auto op vakantie
Strandhuisje waar honden welkom zijn

Waar moet je (nog meer) aan denken bij je hond mee op vakantie nemen?

Om een vakantie met hond echt onvergetelijk te maken, is er nog een aantal tips dat je misschien kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan de volgende zaken:

  1. Vergeet bijvoorbeeld niet om de telefoonnummers van lokale dierenartsen en dierenopvangcentra te noteren, voor het geval er iets met je hond gebeurt.

  2. Neem je eigen bakjes mee voor voer en water. Op sommige plekken, zoals vakantiehuisjes en hotels waar honden welkom zijn, hebben ze bakjes klaarstaan en staat dit vermeld. Weet je dat niet zeker? Neem het dan voor de zekerheid mee.

  3. Denk er ook aan om de mand of het slaapkussen van je hond mee te nemen. Een deken voor over de bank en/of stoelen in een accommodatie is geen must, maar wel handig.

  4. Let goed op de plaatselijke regels omtrent het loslopen van je hond. Op veel plekken mag dat, maar: op veel plekken ook niet. 

  5. Gaan jullie samen naar een huisje in de natuur? Neem altijd een tekentang mee of behandel je hond met een middel tegen teken voor vertrek.

  6. Het allerbelangrijkst? Genieten! Geniet samen met je hond van een welverdiende vakantie.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht