Tips

Monumentaal overnachten in een (rijks)monument


woensdag 11 november 2020

Heb je altijd al eens willen overnachten in een monument? Dat snappen we helemaal! Monumenten zijn meestal prachtige oude gebouwen met een rijke geschiedenis. In dit artikel nemen we je mee naar 4 bijzondere slaapplekken in monumenten.

Monumentaal overnachten in een (rijks)monument
Overnachten in een vestingtoren in Hoorn

Bijzonder overnachten in een 16e eeuwse vestingstoren in Hoorn

Een van die bijzondere monumenten waar je kunt slapen, is een oude vestingstoren die op de voormalige vestingwal in Hoorn staat. De Mariatoren, zoals de plek ook wel wordt genoemd, werd vroeger samen met de wal gebruikt als bescherming van de Noord-Hollandse stad. Tegenwoordig slaap je er met maximaal 2 personen, waarbij het gezellige centrum van Hoorn om de hoek ligt. Wat zo speciaal aan deze slaapplek is, is dat de dikke muren van de wal nog steeds bestaan. In die muren zie je talloze schietgaten die je even mee terug in de tijd nemen.

Aan de achterkant van de toren heb je uitzicht over de gracht en het omliggende groen. Hier lijkt het soms net alsof je in het hart van de natuur zit. Je kunt het dus gerust een rustig plekje in een bruisende stad noemen. Hoewel je hier binnen no time bij een leuk restaurantje bent, is het ook heel leuk om binnen te blijven. De toren beschikt over een kitchenette met vaatwasser. Ook is er WiFi aanwezig, evenals een heerlijk bed, een Nespresso-apparaat en een grote televisie. Waan je hier echt even in de 16e eeuw door de prachtige aankleding en de historische sfeer.

Bijzonder overnachten in een 16e eeuwse vestingstoren in Hoorn
Monument in Hoorn

Slaap in De Oude Stadspoort van Middelburg

Een stuk zuidelijker in het land vind je de Koepoort, de oude stadspoort van Middelburg. Dit bouwwerk is eeuwenoud en inmiddels zelfs nog de enige overgebleven stadspoort van de stad. Het goede nieuws is dat je hier sinds 2019 kunt komen logeren! In de Koepoort zijn twee luxe appartementen gebouwd die gescheiden van elkaar kunnen worden gehuurd. Per appartement is er plek voor 2 personen. Hiermee is deze oude poort de ideale locatie voor een romantische citytrip of een weekendje weg met een vriend of vriendin.

In je appartement in dit monument zijn twee verdiepingen te vinden. Lekker borrelen en koken doe je op de begane grond, waar je een keuken en een luxe woongedeelte vindt. Op de eerste verdieping vind je een slaapkamer met koninklijk bed. Over koninklijk gesproken: in dit hele gebouw heerst een koninklijke sfeer. De meubels, de stijl van het bouwwerk en de historie; alles loopt naadloos in elkaar over. Zo hoort slapen in thema altijd te zijn! Vanaf deze unieke slaapplek in Middelburg sta je zo in het centrum van de stad. Ook is deze slaapplek een goede uitvalsbasis wanneer je de rest van Zeeland wilt ontdekken.

Slaap in De Oude Stadspoort van Middelburg
De enige oude stadspoort van Middelburg

Centraal in het land: sprookjesachtig rijksmonument aan de Vecht

Naast Utrecht vind je het schilderachtige plaatsje Oud-Zuilen. Iedereen die hier wel eens is geweest, weet hoe mooi deze plek is. Direct aan de Vecht vind je een 16e eeuws rijks- en gemeentemonument waar je comfortabel kunt overnachten in een historisch thema. Door de ligging, het prachtige gebouw en de sfeervolle inrichting is dit een van de meest betoverende buitenplaatsen van Breukelen en Oud-Zuilen. Iedere kamer in deze accommodatie heeft een eigen thema, maar stuk voor stuk zijn het klassieke en stijlvolle plekken om te slapen. Kijk uit over de Vecht of over het groen en geniet in stilte vlakbij de grote stad.

De kamers zijn geschikt voor twee personen en bieden alles wat je nodig hebt voor een fijne overnachting. Er is een ventilator, koffiezetapparaat en televisie aanwezig. Slapen doe je prins(es)heerlijk op de boxsprings, waardoor je hier uitgeslapen aan je dag kunt beginnen. Maak een wandeling door de natuurrijke omgeving of ga erop uit en ontdek Utrecht vanaf Oud-Zuilen. Huur een fiets of bereik de stad met het openbaar vervoer. Hier hoef je je geen (monu)moment te vervelen.

Centraal in het land: sprookjesachtig rijksmonument aan de Vecht
Monument aan de Vecht

Heerlijk overnachten in een oude watermolen in Valkenburg

Ook in Limburg kun je optimaal genieten van een overnachting terug in de tijd. Boek twee nachten of meer bij de voormalige watermolen in Valkenburg. Hoewel het bouwwerk historisch te noemen is, is het in 2006 gerestaureerd tot een comfortabele accommodatie. Het monument is opgebouwd uit mergelsteen wat tegenwoordig een unieke herinnering is aan de industriële revolutie. Wat deze slaapplek extra bijzonder maakt, is de inrichting. Het pand is volledig ingericht met meubels van Rietveld! Dat biedt een mooie combinatie van oud en nieuw op een monumentale plek.

Je boekt deze bijzondere vakantiewoning voor twee personen. Hierbij kun je optimaal genieten van luxe comfort, zoals een grote woonkamer, een keuken met magnetron en vaatwasser, een groot bed en tv- en audioapparatuur. Ga er op uit en ontdek de groene glooiende heuvels van Zuid-Limburg of ga op stap in het altijd gezellige Valkenburg. Liever een avondje in je nieuwe thuis verblijven? Door de stijlvolle inrichting en de moderne faciliteiten is dat meer dan aan te raden.

Heerlijk overnachten in een oude watermolen in Valkenburg
Slapen in een watermolen

Meer inspiratie over bijzonder overnachten?

Op zoek naar meer bijzondere ​monumenten om te overnachten? Check dan ons aanbod historische ​overnachtingen en laat je verrassen. Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook. 


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht