Trends

Duurzame accommodaties in Europa


vrijdag 6 maart 2020

De zomers worden steeds warmer en droger. We houden ons daarom massaal meer en meer bezig om goed voor de aarde te zorgen. Maar soms lijkt het alsof je alles wat leuk is aan het leven daarvoor in moet leveren. Op vakantie gaan met het vliegtuig gaan bijvoorbeeld. Of vijf dagen bivakkeren in een all-inclusive resort, waar er geen rekening wordt gehouden met het milieu. Gelukkig kan op vakantie gaan ook anders en is het niet moeilijk om duurzame keuzes te maken.

Duurzame accommodaties in Europa
Bron: pixabay.com

Duurzame accommodaties: keurmerken

Als je een duurzamere vakantie wilt hebben, begint dat bij duurzaam vervoer. Denk hierbij aan de trein of een zuinige (elektrische) auto. Maar ook je overnachtingen zijn van grote invloed op hoe groen je vakantie is. Gelukkig zijn er in Europa genoeg duurzame adresjes te vinden. Maar waar kan je het beste beginnen met zoeken?

Er zijn verschillende keurmerken die je kunnen helpen om op een betrouwbare manier een duurzaam vakantieadres te vinden. Voorbeelden van zulke keurmerken zijn EU Ecolabel Toerisme en Green Key. Andere keurmerken zijn bijvoorbeeld Green Globe en Iso 14001. Deze keurmerken kijken naar een aantal zaken. Allereerst kijken ze naar de energie die de accommodaties gebruiken. Is dit groene energie? Zijn de accommodaties zuinig? Ook kijken ze naar watergebruik, mate van afvalscheiding en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Om als accommodatie een duurzaam keurmerk te krijgen, moet je dus veel maatregelen nemen om je accommodatie te verduurzamen. Als een accommodatie zo'n keurmerk heeft, kun je er in ieder geval  op rekenen dat de accommodatie duurzaam is.

Waar vind ik een duurzame accommodatie?

De duurzame accommodaties met bijvoorbeeld een Green Key keurmerk zijn door heel Europa te vinden. Vooral Frankrijk, Portugal, Denemarken en België hebben veel locaties met het keurmerk van Green Key. Ook Duitsland en Zwitserland hebben veel accommodaties met een groen keurmerk, namelijk met het keurmerk Green Globe. Maar ook ons eigen land scoort goed op duurzame accommodaties. Denk hierbij aan hotels, natuurvriendenhuizen en campings. Een voorbeeld van zo'n duurzame locatie in Nederland is een ecologische hotelhut in Gelderland.

Waar moet je op letten?

Niet elke accommodatie vermeldt duidelijk op zijn website of het een duurzame accommodatie is of niet. Het is daarom handig om op de websites van de verschillende keurmerken te zoeken. Als je graag zeker wilt weten dat je duurzaam overnacht op vakantie, kan je bij het keurmerk zelf checken wat er inbegrepen zit. Het ene keurmerk richt zich meer op sociaal ondernemen, terwijl het andere meer gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot en het gebruiken van groene stroom.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht