Trends

Wikkelhouses - Alles wat je wilt weten over slapen in een Wikkelhouse


vrijdag 28 augustus 2020

Duurzaam overnachten in een tiny house in de natuur of in het hart van de stad? Dat doe je in een zogeheten Wikkelhouse. Wikkelhouses zijn steeds meer te vinden in Nederland - lees hier meer over wat een Wikkelhouse precies is en waar in Nederland je in zo'n bijzonder huisje kunt overnachten.

Wikkelhouses - Alles wat je wilt weten over slapen in een Wikkelhouse
Wikkelhouse in Apeldoorn

Wat is een Wikkelhouse precies?

Misschien heb je er al eens van gehoord: slapen in een Wikkelhouse. Wikkelhouses zijn upcoming en passen door het duurzame karakter helemaal bij deze tijd. Het zijn namelijk kleine huisjes die gemaakt zijn van maar liefst 24 lagen golfkarton van Scandinavische bomen. Dat klinkt misschien een beetje onstabiel, maar dat is het absoluut niet. Door die vele lagen staat zo'n huisje echt als.. nou ja, een huis! Al deze lagen vormen namelijk een heel stevig geheel dat ook nog eens isolerend is.

De lagen worden aan elkaar geplakt met een milieuvriendelijke lijm en afgewerkt met waterdichte folie en hout en voila: je duurzame tiny house is klaar. Zelfs met het hout dat gebruikt wordt, wordt verantwoord omgegaan. Voor ieder gebouwd Wikkelhouse worden bomen geplant. Het voordeel van zo'n Wikkelhouse is dat je het huisje precies kunt maken zoals je dat zelf wilt. Ook zijn Wikkelhouses verplaatsbaar; zo'n huis past op een trailer en kan worden vervoerd als je dat wilt. Wanneer je op de plaats van bestemming bent, zijn de Wikkelhouses binnen één dag op te bouwen.

Wat is een Wikkelhouse precies?
Wikkelhouse in Apeldoorn

Duurzaam slapen in een Wikkelhouse

We mogen dus zeker wel zeggen dat Wikkelhouses duurzame bouwwerken zijn. Hierbij hebben we het niet alleen over de materialen waarmee zo'n huisje wordt opgebouwd, maar ook over hoe lang een Wikkelhouse mee kan gaan. Ieder huisje kan maar liefst 50 jaar mee en de opbouw van karton is drie keer duurzamer dan andere (nieuwbouw) huizen. Wauw! 

Nog een extra groen puntje is het feit dat de materialen van dit soort huisjes volledig recyclebaar zijn. Besluit je na een aantal jaren of na die 50 jaar om het huis om te laten bouwen dan is het goed om te weten dat ieder onderdeel van de opbouw kan worden hergebruikt. Over dat duurzame karakter is dus geen enkel woord gelogen. Naast bijzondere Wikkelhouse overnachtingen voor een of meerdere nachtjes weg is het concept in de woonbranche beschikbaar. Dat betekent dat je je eigen Wikkelhouse kunt laten maken!

Duurzaam slapen in een Wikkelhouse
Wikkelhouse in Rotterdam

Wie heeft het Wikkelhouse bedacht?

Ontwerper René Snel zit achter het concept van het Wikkelhouse. In zijn zoektocht naar duurzaam wonen en slapen vond hij dé machine uit die nodig is om zo'n huisje van karton in elkaar te draaien. De buitenste laag van het Wikkelhouse stond, maar zijn machine kon geen oplossingen verzinnen voor het produceren van de keuken, het toilet en de douche. Daarbij heeft HVA-student Bouwkunde Rick Buchter een handje geholpen: hij ontwierp een module waarbij gerecycled hout en multiplex worden ingezet voor het bouwen van een stevige keuken en badkamer.

De wind- en waterdichte laag is verzorgd door Fiction Factory uit Amsterdam, evenals de vloeren, de muren en de meubels. Samen zijn zij tot een prachtig geheel gekomen, waarbij zo'n huisje fungeert als ideale plek voor twee of meer personen. Omdat iedere Wikkelhouse volledig naar eigen smaak kan worden gebouwd en aangepast zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat betekent dat je ook een grotere Wikkelhouse voor meer personen zou kunnen laten maken of dat je na een aantal jaren een extra module (ruimte) toevoegt aan je huis.

Wie heeft het Wikkelhouse bedacht?
Wikkelhouse in Dordrecht

Waar in Nederland kun je in een Wikkelhouse slapen?

Is je interesse gewekt en zie je jezelf wel zitten in zo'n Wikkelhouse? Dat snappen we helemaal! Je kunt op verschillende plekken in Nederland al een beetje proeven van dit bijzondere huisje. Boek bijvoorbeeld een overnachting in het Wikkelhouse bij StayOkay in Dordrecht. In dit duurzame mini-penthouse slaap je met maximaal 4 personen midden in de natuur. De locatie is prachtig: je zit hier namelijk aan de rand van de Biesbosch! Het huisje is basic maar comfortabel ingericht met alles dat je nodig hebt in de natuur. Dat betekent geen televisie of WiFi, maar wel optimaal kunnen genieten van elkaar op een hele unieke locatie.

Ook in Apeldoorn vind je een kleurrijke Wikkelhouse: bij StayOkay Apeldoorn is zo'n huisje wederom in het groen te vinden. Trek je terug in het huisje of geniet juist van de gezelligheid in het hostel om de hoek. Ook hier is ruimte voor 4 personen: er is een tweepersoonsbed én een stapelbed aanwezig. Liever in de stad slapen? Boek dan een van de twee Wikkelhouses in Rotterdam, waar je op een rustige plek van de stad kunt genieten. Deze huisjes worden Wikkelboats genoemd, omdat ze in het water liggen. Boek je Wikkelboat 2 dan geniet je van een huisje inclusief inbouwspa met jacuzzi op het terras. Wat een luxe!

Waar in Nederland kun je in een Wikkelhouse slapen?
Wikkelboats in Rotterdam

Blijf op de hoogte van onze nieuwste ontdekkingen

Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht