Tips

Ga ver terug in de tijd met deze historische overnachtingen


donderdag 29 december 2022

Bijzonder overnachten kan niet alleen in gloednieuwe appartementen, hotels en vakantiehuisjes maar ook in historische gebouwen. In deze blog nemen we je mee naar 8 van die historische plekjes waar je kunt slapen. Wat dacht je van overnachten in een vestingtoren? Of logeren in een kerkje?

Ga ver terug in de tijd met deze historische overnachtingen

Slapen in een Gevangentoren uit 1491

Vroeger was het een historische stadspoort en nu is het gebouw omgetoverd tot romantische overnachting: de Gevangentoren Suite in Vlissingen. Deze toren is een echte eyecatcher op de boulevard van Vlissingen en heeft in het verleden meerdere functies gehad: als gevangenis, als kazerne en als vuurtoren. Nu kun je er heerlijk eten én logeren in een zeer exclusieve hotelsuite.

Dat betekent optimaal genieten met z'n tweetjes op hoogte; de suite is te bereiken met 80 traptreden. De hotelsuite zelf is extra luxe en comfortabel ingericht met een heerlijk groot bed, ruime zitjes en een prachtig uitzicht. Bij helder weer heb je zelfs zicht op de skyline van Knokke en de Lange Jan van Middelburg.

Slapen in een Gevangentoren uit 1491
Historisch pand in Vlissingen

Overnachten in een Fort uit 1878

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je in Vuren (Gelderland) een prachtig fort waar je vandaag de dag in kunt overnachten. Alle slaapaccommodaties bevinden zich in de oude 'Contrescarp' uit het jaar 1878. De kamers zijn geschikt voor maximaal 2 personen en luxe ingericht. Er ontbreekt je hier aan niets!

Zo is er een comfortabel zitje aanwezig en kun je eten en drinken bereiden in de mini-keuken, waar een koelkastje en magnetron staan. Dwaal door de lange gangen van het oude gebouw en kijk je ogen uit. Ook buiten is het heel bijzonder om rond te lopen. Het fort is nog in hele goede staat waarbij oude en nieuwe elementen met elkaar gecombineerd zijn voor een mooi hedendaags geheel.

Overnachten in een Fort uit 1878
Fort in Vuren

Slapen in een Kerkje uit 1621

In Friesland vind je meerdere kerken waarin je kunt blijven overnachten, waaronder dit schilderachtige kerkje uit 1621. Kerkje 1621 is sfeervol en modern ingericht en geopend in de maanden dat het niet te koud is. Meestal gaat de kerk vanaf april weer open voor overnachtingen. Extra leuk: je slaapt er met maximaal 6 personen!

Wat zo bijzonder is, is dat de hele kerk voor jou en je gezelschap is tijdens jullie verblijf. Er is een keukentje aanwezig, evenals een apart toilet en zelfs een douche. Drink een lekker kopje Nespresso koffie, wandel rond in Hoornsterzwaag en omgeving en kom even lekker tot rust in dit unieke historische gebouw in Friesland.

Slapen in een Kerkje uit 1621
Kerkje in Friesland

Kom logeren in een middeleeuwse verdedigingstoren (ca. 1475–1500)

In het hart van Zwolle staat de Pelsertoren, een verdedigingstoren die in de middeleeuwen gebouwd werd. Het oude karakter is nog steeds goed te zien, ook al is een deel van de toren omgetoverd tot luxe verblijf. In de toren vind je namelijk vier luxe suites met ieder een eigen stijl en sfeer.

Er is een familiesuite te boeken waar je met maximaal 4 personen kunt logeren. De andere suites zijn geschikt voor 2 (en soms 3) personen. In welke suite je ook slaapt; genieten doe je hier op en top. Door de oude stenen fundering stap je terug in de tijd, terwijl je wel heerlijk slaapt op moderne bedden en gebruik kunt maken van een luxe badkamer en dito faciliteiten.

Kom logeren in een middeleeuwse verdedigingstoren (ca. 1475–1500)
Toren in Zwolle

Slapen in een werkende molen uit 1590

Noord-Holland staat bekend om veel van die typische Hollandse landschappen met veel water, velden vol bloemen en oude molens. In deze werkende molen in Waarland uit het jaar 1590 kun je tegenwoordig blijven overnachten. Er is een slaapkamer gemaakt onder de kapzolder van de molen, wat zorgt voor een historische én romantische ervaring.

De oude molen werkt nog en je kunt zelfs de molenaar actief helpen met het op de wind zetten van de molen. Maar: lekker relaxen mag natuurlijk ook. De inrichting is een mooie mix van nieuw en oude materialen en details uit de 16e en 17e eeuw. Er is plek voor maximaal 4 personen; op de tussenverdieping vind je nog twee losse eenpersoonsbedden. Dat is zéker historisch overnachten!

Slapen in een werkende molen uit 1590
Logeren in een molen in Noord-Holland

Bijzonder overnachten in de Stadspoort van Middelburg uit 1735

Aan de rand van het historische centrum van Middelburg staat de enige nog overgebleven stadspoort van de stad. Vanaf hier kijk je uit over het Bolwerk en het Molenwaterpark en zit je vlak in de buurt van de schouwburg. Je raadt het misschien al wel: je kunt hier slapen! In de oude stadspoort zijn 2 prachtige vakantieappartementen gerealiseerd waar je met maximaal 2 personen en 1 huisdier (per appartement) kunt overnachten.

Je romantische stulpje voor de nacht beschikt over 2 verdiepingen: een woonlaag en een bovenverdieping waar je overnacht. Er is een volledig uitgeruste keuken aanwezig, evenals een grote televisie om samen films op te kijken. Vanaf de stadspoort zit je zo in het hart van Middelburg. Ga je liever de natuur in? Op maximaal 15 kilometer vind je diverse stranden om lekker uit te waaien.

Bijzonder overnachten in de Stadspoort van Middelburg uit 1735
Logeren in de enige stadspoort van Middelburg

Slapen in een 16e eeuwse vestingstoren uit 1508

Historisch overnachten in Noord-Holland? Dat kan niet alleen in een oude molen, maar ook in deze Vestingstoren uit de 16e eeuw. Dit prachtige bouwwerk staat op de oude vestingwal van Hoorn met aan de achterkant de stadsgracht. Slaap je hier dan heb je met z'n tweetjes de hele toren tot jullie beschikking; hoe bijzonder is dat?

Loop over de stenen verdedigingsgang met schietgaten die rondom de slaapkamer loopt en kijk je ogen uit bij alle historische details die nog steeds te zien zijn. Lekker ontspannen doe je op de canapé voor het raam, terwijl je optimaal geniet van het uitzicht. En even het centrum in? Het stadscentrum ligt direct om de hoek van de toren!

Slapen in een 16e eeuwse vestingstoren uit 1508
16e eeuwse vestingstoren uit de 16e eeuw

Bonustip! Boek een nachtje in een prehistorisch huis in Flevoland

Op zoek naar een echt bijzondere overnachting met 6 tot 20 personen? Kom dan overnachten op stromatrassen in een nagebouwd prehistorisch huis in Lelystad! Hier ga je back to basic in een openluchtmuseum waar je kunt blijven overnachten met het hele gezin of met een andere groep natuurliefhebbers. Breng de avond door bij het kampvuur en trek je warmste kleding aan.

De huizen zijn namelijk onverwarmd en bieden dus de complete terug-in-de-tijd ervaring! Kom kanoën in een boomstamkano of bak broodjes boven het vuur. Deze prehistorische huizen staan in Natuurpark Lelystad waar voor iedere leeftijd van alles te ontdekken valt. Wie weet spot je hier elanden en otters tijdens je wandeling of fietstocht. Een bijzondere slaapplek voor diverse leeftijden.

Bonustip! Boek een nachtje in een prehistorisch huis in Flevoland
Prehistorisch huis in Lelystad

Ook overnachten op een bijzondere locatie?

Bekijk voor meer inspiratie ons aanbod historische accommodaties,  ga slapen in een monument of kies voor een overnachting in een kasteel.

Wil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht