Tips

Overnachten bij historische locaties


woensdag 15 januari 2020

Of je je nu even wilt wanen in de middeleeuwen of liever terug naar de 19e eeuw gaat, historisch overnachten staat garant voor een onvergetelijke belevenis. Heb je bijvoorbeeld al eens een nachtje geslapen in een eeuwenoud kasteel, een historische vestingtoren, omgebouwde plaggenhut of oude werfkelder in het centrum van Utrecht? Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje voor met z’n twee of juist naar een originele en leerzame ervaring met het hele gezin; hieronder vind je de meeste bijzondere opties voor een historische overnachting!

Overnachten bij historische locaties

Slapen in een andere tijd

Waar sommige locaties er alleen nog maar van buiten uitzien alsof ze uit een andere tijd komen, zijn andere plekken zo opgeknapt dat het nog steeds de bijzondere sferen van vroeger bezit. Waar zie jij jezelf het liefst historisch overnachten? Ga jij voor een verblijf in een kasteel of zoek je iets wat misschien wel nóg unieker is, zoals een historische koopmanswoning, oude watermolen of voormalig steenoven? Of wil je jezelf helemaal onderdompelen in vroegere tijden? In Archeon slaap je niet alleen in een middeleeuws stadje, de hele ervaring is een middeleeuws avontuur (inclusief kledij).

Historisch overnachten boven de rivieren

Nederland kent een lange geschiedenis; heel gek is het dus niet dat er vandaag de dag nog steeds veel overblijfselen te zien zijn van eeuwen terug. En niet alleen te zien: ook om zelf te ervaren! Kies bijvoorbeeld voor een historische overnachting in een echt kasteel. Wat dat betreft heb je mogelijkheden te over, waardoor er ongetwijfeld een stulpje is dat bij je past: neem bijvoorbeeld je tijdelijke intrek in een zeventiende-eeuws landgoed in Putten of een kasteel in Hierden uit dezelfde eeuw. Nog verder terug in de tijd? Dat kan in Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg, dat uit de 13e eeuw dateert.

Ooit gedacht dat slapen in een oude schaapskooi of hooiberg tot de mogelijkheden behoorde? Of dat je in een historische tolhuisje, oude kerktoren of een rijksmonumentaal spuihuisje terecht kon? In Utrecht ligt een tot vakantieverblijf verbouwde werfkelder op je te wachten en ook op het water kun je terug in de tijd: spendeer je nachtje weg eens op een oud vrachtschip!

Historisch overnachten boven de rivieren

Historisch overnachten boven de rivieren

Ook onder de rivieren hoef je niet lang te zoeken naar vroegere pareltjes om in te slapen. Zo is in het Brabantse Nieuwendijk een fort getransformeerd tot Bed & Breakfast en overnacht je in Maastricht in een gotisch klooster. In Kerkrade vind je een van de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland, Abdij Rolduc, waar je nu ook terecht kunt voor een bijzondere overnachting. Je kunt er echter ook voor kiezen om een historisch weekend te spenderen in een typisch Limburgse vakwerkhoeve uit 1321, een oude watermolen in Valkenburg of een 500 jaar oude herberg in Zeeland.

Historisch overnachten boven de rivieren

Historisch overnachten in Belgie

Ook buiten onze landsgrenzen kun je je prima onderdompelen in vroegere tijden. Combineer je stedentrip naar het moderne Antwerpen eens met een verblijf in het kleinste huisje van de stad en slaap in een voormalige koopmanswoning uit de 15e eeuw in het centrum van Antwerpen. Of ga voor die andere leuke Belgische stad: Mechelen. Historisch overnachten doe je hier in een voormalige kerk, die nu omgebouwd is tot een luxe hotel waar zowel geschiedenis als comfort hoog in het vaandel staan. Aan de rand van de Belgische Ardennen komen treinliefhebbers goed aan hun trekken: in het dorpje Marchin verblijf je in een voormalig treinstation uit 1865. Of kies voor een monumentaal klooster uit de 19e eeuw in Sint Laureins, inclusief prachtig wellnesscentrum. In St. Martens Voeren, net over de grens bij Maastricht, staat een omgebouwde hooischuur voor je klaar en kun je slapen in een echt middeleeuws hofje.

Historisch overnachten in Belgie

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht