Tips

Workation combineren met bijzonder slapen: waarom dat een goed idee is


dinsdag 21 maart 2023

Sinds de pandemie en sinds we meer vanuit huis zijn gaan werken, is de drang er alsmaar vaker om een paar dagen werken te combineren met bijzonder slapen. Dit wordt ook wel een 'workation' of een 'workaway' genoemd. Waarom een workation combineren met logeren op een uniek plekje een héél goed idee is, lees je in dit artikel.

Workation combineren met bijzonder slapen: waarom dat een goed idee is

Voordelen van een workation buiten de deur

Grote kans dat jij tijdens de lockdowns van de pandemie vanuit huis hebt gewerkt. Misschien doe je dat nog steeds wel of wissel je zulke thuiswerkdagen af met dagen op kantoor. Of wellicht ben je een zelfstandig ondernemer en werk je sowieso al vanuit huis. Wat de reden ook is; het kan ontzettend inspirerend zijn om eens van werkplek te wisselen. Dat is direct het grootste voordeel van een workation; op een nieuwe plek werken, slapen en gewoon zijn. Daar krijg je een flinke boost inspiratie van! Andere voordelen van een workation zijn onder andere:

Voordelen van een workation buiten de deur
Workation in een glazen koepel in Den Bosch

Workation combineren met bijzonder slapen

We kunnen wel stellen dat een workation echt iets is dat door de pandemie populair geworden is. Natuurlijk zijn er altijd mensen geweest die daarvoor al eens een werktripje boekten om zo deadlines te knallen, maar we zien het nu veel vaker gebeuren. Door de jaren heen is er ook ontzettend veel aanbod bijgekomen wat betreft overnachten in Nederland. Een workation hoef je tegenwoordig niet meer te boeken in een hotelkamer of een ouderwetse vakantiewoning. Dat kan ook gewoon in een leuke tiny house in het bos of op een andere unieke locatie.

Neem bijvoorbeeld een van de vierkante tiny houses in Gelderland. Deze prachtige huisjes staan middenin het groen en zijn dus omgeven met natuur. Je klapt je laptop open met uitzicht op de bomen, pauzeert met een wandeling door het bos en sluit de dag af met een opwarmsessie in de hot tub. Op die manier krijg je niet alleen inspiratie en volle motivatie om je werk af te maken; je gaat ook weer als herboren naar huis. We noemen dat ook wel: the best of both worlds.

Workation combineren met bijzonder slapen
Slapen en werken op de Veluwe

Waar in Nederland kun je een workation boeken?

Wat zo leuk is aan een workation is dat je die bijna overal in Nederland kunt boeken. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een huisje, een pipowagen, een vintage camper of een toffe hotelkamer met een tafel en een internetverbinding. En geloof ons: die twee onderdelen vind je eigenlijk in bijna ieder modern verblijf! Let hier goed op, want sommige eigenaren kiezen er bewust voor om geen WiFi-verbinding aan te leggen zodat je er goed tot rust kunt komen.

In zo'n geval kun je overigens nog steeds je laptop meenemen en een mobiele hotspot maken, waardoor je alsnog internet hebt op je laptop. Mensen met een onbeperkte bundel kunnen zo onbeperkt internetten. Kortom: kijk dus eens goed rond, want een workation boeken kan dus vrijwel overal! Denk bijvoorbeeld aan de volgende plekken:

  1. Deze magische Forest Cabin op de Veluwe in Gelderland.
  2. Slapen en werken in deze luxe houseboat in Grou in Friesland.
  3. Workation in een voormalig zondagsschooltje in Aalten in Gelderland.
  4. Inspiratie opdoen in de welbekende Kubuswoningen in Rotterdam.
  5. Workaway in het extravagante Kunsthotel in Amsterdam.

Waar in Nederland kun je een workation boeken?
Werken en slapen in het Kunsthotel in Amsterdam

Workation in het buitenland: wat zijn de opties?

Natuurlijk hoef je niet binnen de landsgrenzen te blijven voor een workation. Wat dacht je van een week of langer weg naar het buitenland? Er zijn volop Nederlanders die überhaupt vanuit het buitenland werken. Deze 'digital nomads', zoals ze ook wel worden genoemd, hebben vaak geen vaste woonplaats maar reizen van de ene bijzondere plek naar de andere om vanaf daar te werken en vooral: te genieten. Het is een droom van veel Nederlanders om dit óók te doen. De vraag is: wat houdt je tegen om het te doen?

Wanneer je niet voor langere tijd weg wil, maar wel zin hebt om een of twee weekjes te genieten van een workation in het buitenland zijn er volop mogelijkheden. Zo zijn er bij onze zuiderburen heel wat te gekke plekken te boeken waar je kunt werken en kun ontspannen. Neem bijvoorbeeld deze voormalige elektriciteitscabine in de Ardennen, waar tegenwoordig een tiny house in gevestigd is. Of ga je toch voor deze oude molenaarswoning aan de rand van Nationaal Park de Hoge Kempen en met hot tub? De keuze is reuze.

Workation in het buitenland: wat zijn de opties?
Oude molenaarswoning in België

Originele vergaderruimtes waar je ook kunt logeren

Hoewel de meeste mensen solo of met één iemand op workation gaan, is het ook mogelijk om met het team ergens te werken en te overnachten. Verspreid over Nederland vind je bijvoorbeeld verschillende vergaderlocaties waar je niet alleen kunt brainstormen, maar ook kunt logeren. Je raadt het al: deze originele vergaderlocaties zijn stuk voor stuk uniek en net even anders dan een standaard vergaderzaal. Ook hierbij profiteer je optimaal van de fijne voordelen van zo'n bijzondere plek. Men krijgt meer motivatie, veel inspiratie én nieuwe energie om verder te gaan met het werk.

In Soesterberg in het hart van het land staat bijvoorbeeld dit voormalige klooster waar maar liefst 130 hotelkamers aanwezig zijn. Een dag werken, meeten en vergaderen is door de bijzondere ligging én het historische gebouw extra speciaal en zal niet snel vergeten worden. Dat geldt ook voor vergaderen en overnachten in bijvoorbeeld een boomhut. Hoe fantastisch is dat? Hier voel je je weer even kind én ga je met een volle bak inspiratie weer naar huis.

Originele vergaderruimtes waar je ook kunt logeren
Vergaderen en slapen in een boomhut

Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht