Trends

Op wereldreis in eigen land


donderdag 30 april 2020

Op wereldreis gaan, wie droomt er niet van? Nieuwe landen, culturen en natuur ontdekken. Van de groene jungles van Indonesië tot de savanne in Afrika, en van het Amerikaanse Wilde Westen tot de Arabische sprookjes van het Midden-Oosten. Nu reizen even lastig is kun je gelukkig met wat fantasie ook op wereldreis in ons eigen kikkerlandje! Pak je koffers en laat je meevoeren op een unieke reis langs wereldse bestemmingen in Nederland.

Op wereldreis in eigen land

Slapen in een Mongoolse tent op Texel

We beginnen onze wereldreis in Mongolië, een land in Azië dat grenst aan China en Rusland. Een deel van de lokale bevolking leeft veelal in tenten, de Ger of Yurt genoemd. Deze typisch Mongoolse tenten staan ook op mooie plekken in Nederland (bekijk hier alle Yurts in Nederland). Op Texel kampeer je in een Yurt in de duinen. En in in het mooie Westerwolde in Groningen, waar je slaapt in een Yurt op een camping aan het water.

Een Ger of Yurt is een traditionele ronde tent die daar vooral gebruikt wordt door nomaden met hun vee. Ze bestaan uit een stevige houten constructie en hebben meestal een houtkachel waardoor ze geschikt zijn voor alle seizoenen. Extra leuk is dat deze tenten zijn ingericht met echte meubels en vaak authentieke Mongoolse kenmerken.

Slapen in een Mongoolse tent op Texel

Op safari in een Afrikaanse lodge in Hilvarenbeek

We vervolgen onze reis naar het zuiden, richting de Afrikaanse nationale parken in Kenia en Tanzania om precies te zijn. Hier kom je oog in oog met de Big Five tijdens een safari! En gaat je hartslag omhoog wanneer je oog in oog staat met de stoere leeuwen op de savanne en je de majestueuze giraffes ziet grazen aan de Acacia bomen. Dit is bucketlist waardig! 

In Nederland kun je ook op safari vakantie. Wat dacht je van een overnachting in een Afrikaanse lodge op Safaripark Beekse Bergen? Je slaapt bijna tussen de wilde dieren en geniet van een ontbijtje met het gezelschap van de giraffen en zebra’s. Een andere ‘safari’ beleving is ook mogelijk! Wat dacht je van een overnachting in een safaritent in de natuur!

De safaritent vindt haar oorsprong in Afrika. Hier gebruikten jagers een voorloper van de huidige tenten als onderkomen om op groot wild te jagen. De naam safari betekent letterlijk 'op reis' en omdat de jagers zich met regelmaat verplaatsten komt daar de naam van de tent vandaan. Deze oorspronkelijke jagerstenten vormden de inspiratie voor de safaritenten zoals we deze nu kennen. De eerste moderne tenten werden geplaatst in Afrikaanse wildparken voor de toeristen aldaar en vandaar waaide deze vorm van luxe kamperen ook over naar Nederland.

Op safari in een Afrikaanse lodge in Hilvarenbeek

Slapen in een Japanse Ryokan in België

Kenners en liefhebbers zullen het beamen: overnachten in een ryokan is een absolute must tijdens een trip naar Japan. Een ryokan is een soort Japanse bed and breakfast, geheel in traditionele vorm. Zo slaap je op de grond, maak je gebruik van de traditionele theeceremonies en draag je geen schoenen maar speciale pantoffels of slippers binnenshuis. 

Zo’n bijzondere plek is er ook in het Belgische Peer. Deze accommodatie bestaat uit 4 authentiek Japans ingerichte ruimtes: slaapkamer, badkamer, zen-ruimte en lounge-ruimte. Om helemaal tot rust te komen, kan je gebruik maken van slaapstimulerende technologieën, zoals o.a. een unieke bevrijdende ademstoel en een rustgevende andullatiematras. In de badkamer bevindt zich een Rainfinity-douche, een dubbel bubbelbad, een Japanse douche-wc en een infraroodcabine. 

Slapen in een Japanse Ryokan in België

De wildernis van West-Canada maar dan in Twente

Liefhebbers van de wildernis en het leven in de natuur voelen zich helemaal thuis in een land als Canada. We nemen je graag mee naar een wereld van houten lodges op plekken die ver van de bewoonde wereld liggen. Hier zit je in de avonden bij de open haard gestookt op hout dat je zelf in de middag hebt gehakt en je ontwaakt met enkel het geluid van vogels.

Niet in de bossen van Canada maar in die van het Twentse natuurgebied Het Lutterzand kun je dit gevoel ook ervaren. Hier staat een houten Canadese lodge omringd door de mooie natuur. De tot in detail afgewerkte lodge is gelegen op een volledig vrij perceel midden in het bos en bereikbaar via een zandpad. 

De wildernis van West-Canada maar dan in Twente

Beleef het Amerikaanse wilde westen in een Cowboy Cottage in Slagharen

Nu we toch in Canada zijn, kunnen we onze reis perfect voortzetten in Amerika. Het westen van het land om precies te zijn, met zijn grote steden als Los Angeles en Las Vegas en imposante natuurgebieden als het Yosemite National park. Een gebied waar ooit stoere cowboys te paard hun kuddes vee verplaatsen, pal door het stoffige en ruige wilde westen. 

Wie gek op Amerika, cowboys en ‘The Wild Wild West’ is zal zich helemaal op zijn plek voelen in de Cowboy Cottages op Slagharen. Ze zijn compleet in de oude Wilde Westen stijl ingericht met meubels en decoraties die uit de VS zijn geïmporteerd. Of wat dacht je van een verblijf in een omgebouwde vakantie silo in Wild West-stijl op een range in Akersloot! 

Een andere toffe western beleving vind je in Groningen. Hier slaap je namelijk in een huifkar die zijn gebouwd naar het voorbeeld van de authentieke huifkar uit de 19e eeuw in het wilde westen.

Beleef het Amerikaanse wilde westen in een Cowboy Cottage in Slagharen

Noorse blokhut in Hellendoorn

Net zo ongerept en wild kunnen de Scandinavische landen zijn in het noorden van Europa. Met bijna 1,2 miljoen vierkante kilometer is het qua oppervlakte de grootste regio van Europa gekenmerkt door de ongerepte natuur en rust. Van de woeste kusten en diepe fjorden van Noorwegen tot de eindeloze bossen, moerassen en meren van Finland. 

Wat Scandinavië bijzonder maakt zijn de houten huisjes en blokhutten. Zodra het weekend of de schoolvakantie begint, trekt men er daar op uit richting de bossen en bergen om hun vrije tijd in een huisje door te brengen. In Nederland kan dat ook! Doe net als hen en geniet van een vakantie in een Noorse hut in Hellendoorn of in een houten huisje in Dalfsen. 

Noorse blokhut in Hellendoorn

Charmante Franse kampeerbus in Drenthe

Oh, wat een plaatje, wat een genot deze kampeerbus. Helemaal fris opgeknapt met nieuwe bankkussens, keukenblok en voorzien van Franse en van Gogh accenten. En het voordeel is dat je niet meer naar Frankrijk hoeft als je kiest voor deze sublieme combination in Drenthe!

Charmante Franse kampeerbus in Drenthe

Nieuw Zeelands Hobbithuisje in Castricum

Van de romantische cottages reizen we een flink stuk af naar het land dat ooit een kolonie van Groot-Brittannië was. Nieuw-Zeeland! Geliefd om de schitterende en extreem afwisselende natuur. Van indrukwekkende bergketens tot de oerbossen en fjorden. Maar door een beroemde filmtrilogie uit 2001 staat Nieuw-Zeeland ook bekend om wat anders. 

We hebben het uiteraard over Lord of the Rings dat volledig in Nieuw Zeeland is opgenomen. Hier kun je nog een groot deel van de filmlocaties, zoals de bekende hobbits woningen bezoeken. Is Nieuw-Zeeland je nou iets te ver? In België zijn verschillende van zulke Hobbit huisjes nagebouwd. Je kan er zelfs in overnachten! Een droom voor elke Lord of the Rings fan.

Nieuw Zeelands Hobbithuisje in Castricum

De jungle van Sumatra in een Jungle Cabana in Noord-Limburg

Van het filmische en ruige Nieuw-Zeeland reizen we door naar Azië. Het eiland Sumatra in Indonesië om precies te zijn. Volgens velen een van de mooiste eilanden daar, met vulkanen, jungles, watervallen, rijstvelden en tropische stranden. Hier spot je net als in Afrika de ‘big five’, maar dan de tijgers, luipaarden, olifanten, neushoorns en orang-oetans. 

Geheel geïnspireerd op het Sumatraanse oerwoud is de Jungle Dome in Center Parcs. Hier overnacht je tussen de exotische flora en fauna op een tropische stukje Limburg. Je kan er maar liefst 40 verschillende dieren ontdekken die er leven tussen de meer dan 250 exotische planten. Overnachten als echte ontdekkingsreiziger in een exotisch oerwoud!

De jungle van Sumatra in een Jungle Cabana in Noord-Limburg

Sprookjes van het Midden-Oosten in tot hotel omgetoverd badhuis in Utrecht

We trekken verder richting het zuidoosten van Azië. Hier ligt het Midden-Oosten, met landschappen en Arabische culturen uit de sprookjes van 1001 nacht. De plek voor cultuurliefhebbers, omdat dit het gebied is waar Europa, Afrika en Azië samenkomen. Een ware smeltkroes vol verrassende en diverse natuurgebieden, talen, historie en religies. 

De sfeer van het Midden-Oosten beleef je ook in hartje Nederland. In Utrecht om precies te zijn ligt Hotel Badhu, met zowel het restaurant als het hotel ingericht in oosterse en Arabische sfeer. Nog zo’n hotel vind je in Rotterdam. Alleen de lobby ervan doet je ervan overtuigen in een Arabisch land te zijn beland!

Sprookjes van het Midden-Oosten in tot hotel omgetoverd badhuis in Utrecht

Proef de Balkan in een zigeunerwagen in Overijssel

Vanuit het Midden-Oosten komen we weer terug in het zuidoosten van Europa. Hier ligt de veelzijdige balkan met een rijke geschiedenis én de oorsprong van de Roma, een verzamelnaam voor zigeuners met hun eigen taal en cultuur. De meesten van hen komen uit Roemenië en staan bekend om hun nomaden- of reizigers bestaan met gipsywagens.   

 
Deze bijzondere Gypsywagen komt uit 1953. In de wagen woonde een rondreizende circusfamilie. De hele wagen is opgeknapt en afgewerkt met de authentieke details van vroeger. Ideaal voor een romantisch nachtje weg met z'n tweetjes.

Proef de Balkan in een zigeunerwagen in Overijssel

Vier vakantie als een Indiase Maharadja in Drenthe

Nog even een uitstapje naar India? Hiervoor hoef je helemaal niet zo ver weg want in het Drentse dorpje Witteveen vier je vakantie als een vorst.. of beter gezegd als een Maharadja in deze originele Indiase tent. De tent is gebaseerd op de traditionele Indiase tenten die vroeger door de Maharadja’s werden gebruikt. Echt een stukje India dus in het Drentse land.

Vier vakantie als een Indiase Maharadja in Drenthe

Boho op Ibiza in een retro trailer in Bloemendaal aan Zee

Onze 'wereldreis' komt ten einde op het Europese vakantie eiland pur sang: Ibiza. Net als de Roma kent ook deze bestemming boheemse invloeden. Je kunt op de vele hippiemarkten van Ibiza je hart ophalen als het gaat om handgemaakte armbandjes, tassen en sjaaltjes in boho stijl. En ook hier is slapen in een wagen of boho glamping tent een aanrader. 

Voor het Ibiza gevoel kun je gelukkig ook aan onze Nederlandse stranden terecht. In Bloemendaal aan Zee staan op een camping aan het strand bijvoorbeeld retro trailers. Of ga voor luxe aan zee tijdens een vakantie in een strandhuisje. Wat ons betreft een heerlijke afsluiter van deze wereldreis in ons eigen mooie Nederland!

Boho op Ibiza in een retro trailer in Bloemendaal aan Zee

Slapen in een vliegtuig

Mis je op deze wereldreis in eigen land nog het gevoel van in een vliegtuig stappen om  naar onbekende bestemmingen te vliegen. Ook dan hebben we goed nieuws! In Nederland kun je op diverse plekken slapen in een vliegtuig en dromen van alle reizen die je in de toekomst nog gaat maken als de wereld weer aan je voeten ligt.

Slapen in een vliegtuig

Meer inspiratie nodig voor je volgende bijzondere overnachting?

Naast al die typische buitenlandse plekjes, hebben wij zelf natuurlijk ook een mooie culturele plekjes waar je kunt slapen. Bekijk bijvoorbeeld onze collectie boerderij overnachtingen of overnachtingen in typisch Nederlandse molensWil je op de hoogte blijven van onze originele overnachtingen en het nieuwste aanbod? Volg ons dan via Instagram of Facebook.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht